Ana Sayfa Haberler Çinli Turistl...

Çinli Turistler İlk 8 Ayda Yüzde 50 Arttı

Cinli-Turist-02

13.10.2019 – İstinye Park bünyesinde yer alan mağaza çalışanlarına, AVM’nin Global Blue’den aldığı hizmetler kapsamında Çinli ziyaretçilerin kültürel eğilimlerini ve davranışlarını tanımaya yönelik bir kültürel satış eğitimi sunuldu.

2019 yılının ilk 8 ayı verilerine göre Türkiye’de alışveriş yapan Çinli ziyaretçilerin bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 50 artış gösterdiklerini dile getiren Global Blue Genel Müdürü Selim Şeyhun, bu artışla beraber Çinlilerin Türkiye’de yapılan tax free alışverişlerinde 1. Sırada olduğunu ve toplam alışverişin yüzde 20’sini oluşturduklarının altını çizdi. Şeyhun, Türkiye’deki tax free datalarına bakıldığında bir alışverişteki averaj harcamanın 2 bin 300 TL civarındayken Çinliler için bu rakamın 4 bin 900 TL olarak gerçekleştiğini ifade etti.

İstinyePark yönetimi tarafından sunulan Çin Kültürel Satış Eğitimi, mağazaların Çinli müşterilerini nasıl karşılayacakları ve onlara nasıl en iyi alışveriş deneyimi sunacaklarına dair önemli bilgiler içeriyor. Global Blue’nun Çinli eğitmeni tarafından simultane tercüman eşliğinde İngilizce verilen eğitim ile Çin kültürünün önemli özellikleri ve mağaza çalışanlarının kendilerine servis yaparken bu özellikleri dikkate almaları konusunda değerli bilgiler paylaşıldı.

İstinye Park’ın Çinli turistlerin en çok ziyaret ettiği alışveriş merkezi olduğunu, 2019 yılının ilk 9 ayında AVM’lerini ziyaret eden yabancı turist sıralamasında Çinli misafirlerin birinci sırada yer aldığını kaydeden İstinye Park Genel Müdürü Uğur Berk, müşteri memnuniyeti çerçevesinde misafirlerinin beklentilerine daha iyi yanıt verebilmek için çalışanlarına özel eğitimler aldırdıklarını söyledi.

Bunları biliyor muydunuz ?

  • 4 sayısının Çinliler için uğursuz olduğunu ve bu nedenle içinde 4 rakamı içeren tutarlarda alışveriş yapmayı tercih etmediklerini ?
  • Çinlilere yeşil renkli şapka hediye etmenin uğursuzluk olarak algılandığını ve dolayısıyla hoş karşılanmadığını ?

2020 yılında seyahat eden Çinli ziyaretçilerin dünya genelinde yaptıkları alışverişin 260 milyon Euro’ya ulaşacağını ve Çin nüfusunun sadece %10 unun pasaport sahibi olduğunu ?

 

Vergisiz Alışverişte Çin Arayı Açıyor

28.06.2019 – Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) aylık olarak hazırladığı TE Bülten’in (Turizm Endüstrisi Bülteni) ilk sayısında yayımlanan araştırmaya göre, Çinli turist Türkiye’de yaptığı vergisiz alışverişte açık ara önde. Vergisiz alışverişin (tax free) en etkin veri ve hizmet sağlayıcı kuruluşu Global Blue’nun, bültene özel hazırladığı araştırma göre, bu yılın Ocak Nisan aylarında, Çinli turistin toplam satışlardaki payı yüzde 14’ten yüzde 20’ye çıktı. 

Global Blue’nun Türkiye verileri, vergisiz alışverişte Çin’in liderliği sürdürdüğünü ortaya koyuyor. Geçen yılın Ocak-Nisan aylarında ortalama harcaması 3 bin 379 dolar olan Çinli turistin bu yılın aynı dönemindeki ortalama harcaması 5 bin 81 dolara ulaştı. Bu da Çinli turistin satın almasının geçen yıldan yüzde 162’lik bir büyüme kaydettiğine işaret ediyor.

Turistlerin Türkiye’deki vergisiz (Tax Free) alışverişleri- (Kaynak: Global Blue)

 

2018 Ocak- Nisan

2019 Ocak- Nisan

Ülkeler

Ortalama Harcama

Satış Payı

Ortalama Harcama

Satış Payı

Satış Büyümesi

Ortalama harcama büyümesi

Çin

3.379

14%

5.081

20%

162%

50%

Kuveyt

2.263

9%

3.394

9%

83%

50%

Suudi Arabistan

2.043

13%

2.456

8%

21%

20%

Katar

4.859

7%

6.837

8%

93%

41%

İran

761

9%

1.039

6%

18%

36%

Azerbaycan

2.674

5%

2.467

4%

39%

-8%

Almanya

3.324

3%

5.830

4%

162%

75%

Mısır

705

2%

860

3%

166%

22%

Rusya Federasyonu

1.143

3%

1.298

3%

79%

14%

BAE

4.397

2%

6.749

2%

83%

53%

Lübnan

1.090

2%

1.402

2%

110%

29%

Libya

1.129

1%

1.427

2%

217%

26%

ABD

4.272

1%

4.756

1%

144%

11%

Irak

1.645

1%

2.520

1%

209%

53%

İsrail

926

1%

1.311

1%

124%

42%

Diğer

2.189

27%

2.468

25%

71%

13%

 

Turizm Yazarları Derneği Başkanı Kerem Köfteoğlu, aylık olarak yayımlanacak TE Bülteni, Ajans Press, Global Blue ve Nielsen gibi alanının öncü şirketleriyle iş birliği halinde hazırladıklarını belirterek şu bilgileri verdi: “Yarattığı 1,7 trilyon dolarlık iş hacmiyle en büyük beşinci sektör haline gelen turizm ölçülürse doğru yönetilir. Bu noktadan hareketle önemli bir çalışma başlattık. Global Blue’nun bizim için hazırladığı veriler, Türkiye’de en fazla harcama yapan turistler hakkında bilgi veriyor. Nielsen’in imzasını taşıyan ‘Turizmin İnternet Trafiği Karnesi’ olarak adlandırabileceğimiz çalışması seyahat acentaları, oteller, havayolları ve otobüs şirketlerinden siteleri en fazla ziyaret edilenlerin kimler olduğunu ortaya koyuyor. Medya takibi yapan Ajans Press’in verileri ise geçen ay turizm haberlerinin medyaya yansımaları hakkında ayrıntılı bilgiler içeriyor. Önümüzdeki dönemde turizmle ilgili özgün başka araştırmalar için yeni iş birliklerine de gideceğiz.”

 

 

Dünyanın Yeni Odağı Çin, Çinli Turistlerin ise Türkiye

Dünyanın yeni odağı: Çin, Çinli turistlerin ise Türkiye

19.11.2018 – Son yıllarda dünyada yükselen trend olan Uzak Doğu turizmi, hızla, Batı turizminin yerini alıyor. Tarihi, kültürel mirası, özgünlüğü, eşsiz mimarisi ve bütçe dostu fiyatlarıyla öne çıkan Doğu’nun cazibe merkezi Çin tüm dünya turizminin yeni gözdesi haline geliyor. Çin, “Bir Yol Bir Kuşak” (İpek Yolu) projesiyle 2030 yılında dünyanın turizm merkezi olmaya hazırlanırken Çinli turistlerin tercihi ise, Türkiye oldu.

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Çin Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Karslı, dünya seyahat destinasyonunun Çin’e yöneldiğinin altını çizdi. Euromonitor International verilerine göre, dünya genelinde yapılan seyahat sayısı bu yıl 1,4 milyar yükselirken önümüzdeki 12 yıllık dönemde bu sayıda 1 milyarlık artış gerçekleşmesi beklendiği belirtiliyor. Londra Turizm Endüstrisi Konferansı’nda yayınlanan rapora göre, 2030 yılında Çin’in turizm gelirinin 2,6 trilyon dolara yükseleceği ve 86 milyon turistle en çok ziyaret edilen ülke sıralamasında Çin’in dünya çapında lider konumuna geleceği tahmin ediliyor.

Çin’deki ekonomik ve sosyal gelişmeler dikkate alınarak hesaplanan bu rakamlara göre, önümüzdeki on yıl içinde dünyanın en iyi turist destinasyonu listesinde zirveye yerleşeceği tahmin edildiğini belirten Karslı, “Çin, turizmdeki hedeflerine ulaşmak için başlattığı; “Bir Yol Bir Kuşak” (İpek Yolu) projesiyle dünyada ses getirmeye hazırlanıyor. Bu projeyle Çin; benzersiz gelenekleri, fantastik yemekleri, hem kültürel hem de doğal mirası ile 2030 yılında turizm merkezi olacağının sinyallerini şimdiden veriyor.”dedi.

Ne Eyfel ne Pisa Kulesi; turizmde yeni trend Doğu’nun İnci Kulesi
Gezginlerin trendlerine, seyahat tutkunlarının olmazsa olmazlarına ve fotoğraf sevdalılarının koleksiyonlarına bir yenisinin daha eklendiğini vurgulayan Karslı, “Artık Yangtze Nehri kıyısındaki Şanghay’da, Doğu’nun İnci Kulesi’nin yanında fotoğrafı olmayanın dünya turu sayılmıyor. Gelecek yıllarda turistlerin en çok ziyaret ettiği kulenin Frans’daki Eyfel veya İtalya’daki Pisa Kulesi değil; Doğu’nun İncisi olarak ün yapmış, Orient Pearl Tower olması bekleniyor.”dedi.

Hızla artan Çinli turizmi iştah kabartan büyük bir pasta!
Turizmde bir merkez haline gelmeyi hedefleyen Çin’in turist olarak yurdışına giden vatandaş sayısı da hızla artıyor. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Karslı,Çin nüfusunun sadeceyüzde 6’sının pasaport sahibi olduğu 2014 yılında bile, Çinli turistlerin yurtdışında toplam 500 milyar dolar harcama yaptığına dikkat çekti. Geçtiğimiz yıl bu rakamların katlanarak arttığını da sözlerine ekleyen Karslı, “Çin’deki vatandaşların aylık gelirlerindeki süratli artışla paralel olarak, alım güçleri de bir hayli artabilir. Bu öngörüler ve veriler, Çinlilerin diğer ülke vatandaşlarına göre daha çok seyahat edeceğini gösteriyor. Bu, turizmde her ülkenin pay almak isteyeceği, iştah kabartan büyük bir pasta” dedi.

Çinli turistler Türkiye’ye akın ediyor: “En büyük dilimi alma potansiyelimiz var”

Çinli turistlerin ülkemizi ziyareti son 10 yıldır kademeli olarak arttı. 2018 yılının Çin’de Türkiye Turizm Yılı ilan edilmesi nedeniyle, ülkemize gelen Çinli turist sayısında geçtiğimiz yıla göre yüzde 98 oranında rekor bir artış yaşandı. Bu gelişmeleri dikkate aldığımızda, bu turizm pastasından alınacak dilimde, Çinli turistlerin yeni gözdesi olan Türkiye çok büyük potansiyele sahip”dedi.

Karslı, Çin turizminin Türkiye ekonomisindeki yadsınamaz etkisi üzerine yaptığı açıklamada, son yıllarda hızla gelişen Çin-Türkiye ticari ilişkilerinin ve 2018 yılının Çin’de Türkiye Turizm Yılı olmasının etkisine de dikkat çekti: “Ticaretin, Çin-Türkiye ilişkilerinin perçinlenmesindeki etkisi çok önemli. Ülke ekonomimiz, sadece direkt ticari ilişkilerle değil, aynı zamanda bu ilişkilerin turizm sektörümüze dolaylı katkısı ile de büyüyor. Gelişmeler, önümüzdeki yıllarda çok daha fazla Çinli’yi ülkemizde göreceğimize işaret ediyor. Biz de Türk Çin Kültür Derneği olarak, 2018 yılının Çin’de Türkiye Turizm Yılı olması nedeniyle daha çok faaliyet yürüterek ülkemizin turizm açısından Çin’de en iyi şekilde temsiline odaklanıyor ve ülkemizin gelişimine katkı sunmaktan büyük bir gurur duyuyoruz” dedi.

Türk – Çin Kültür Derneği hakkında

Temelleri 1999 yılında atılan Türk – Çin Kültür Derneği ülkemizde benzeri olmayan bir faaliyet yelpazesine sahiptir. Çince kurslarının başlangıç tarihi olan 2002, Türk – Çin Kültür Derneği’nin kuruluş tarihi olarak kabul edilmiştir. Dernekte Çince, Çin Kültürü, Çin Turizmi, Çin’le ticaret, Çin Sporu, Çin Sanatları, Çin Mutfağı, Çin Tıbbı, Çin Çayı, Çin Oyunları gibi Çin ile ilgili neredeyse her konuda eğitim, seminer, turizm ve organizasyonlar düzenlemektedir. Çin Kültür Hizmetleri Çinliler için düzenlediği Türkçe kursları ile dilimizi Çinlilere öğretmekte ve sevdirmektedir. Çin’de ve Türkiye’de gerek yazılı gerek sözlü çeviriler yaparak İşadamlarımızın riskini en aza indirmektedir.

 

Türkiye Çin’in Sosyal Medyasına Damgasını Vurdu

04.11.2018 – Türkiye’nin turistik ve kültürel zenginliğini yerinde göstererek Çin kamuoyunda ülkemizin olumlu algısını güçlendiren Yunus Emre Enstitüsü, çalışmalarına devam ediyor. Gerçekleştirdiği çalışmalar çerçevesinde Çin’in kanaat önderlerini, starlarını, basın temsilcilerini, sanatçılarını ve öğrencilerini‘’Misafirimiz Olun’’projesi kapsamında Ülkemizde ağırlayan Enstitü, eşzamanlı olarak Çin’de çok yönlü Türkiye tanıtım seferliği yürütüyor.

Yunus Emre Enstitüsü işbirliğiyle Okçular Vakfı’nca düzenlenen Kemankeş Türk Okçuluğu Sergisi, Çin’in başkenti Pekin’de açıldı.

Okçular Vakfı ve Yunus Emre Enstitüsü iş birliğiyle geleneksel Türk okçuluğunu tüm dünyaya tanıtmak ve ata sporumuza yeni sporcular kazandırmak amacıyla başlatılan Kemankeş Projesi kapsamında “Kemankeş Türk Okçuluğu Sergisi” Çin‘in başkenti Pekin’de törenle açıldı. Pekin’deki Olimpik Park’a kurulan ve 26 Ekim – 4 Kasım 2018 tarihleri arasında açık kalacak Sergi; Türk okçuluk tarihini, Çinli ziyaretçilere tanıtacak. Türk kültürünün yapı taşı olan Türk Okçuluğu’nun dünyaya tanıtımına katkı sağlamaya devam eden “Kemankeş Projesi”, Türkiye ve Çin arasındaki kültürel ilişkilerin geliştirilmesi anlamında önemli bir rol üstleniyor.

“Türkiye’ye Gitmek İçin Çok Sebebim Var” ile hedef 500 milyon Çinliye ulaşmak

Çin’in en büyük sosyal medya platformu YIDIAN da yürütülecek olan “Türkiye’ye Gitmek İçin Çok Sebebim Var” video projesi ile Türkiye, Çin’in sosyal medyasına damgasını vurdu.

Sergi açılış törenin ardından Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı ve Okçular Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Bilal Erdoğan, Okçular Vakfı Başkanı ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Haydar Ali Yıldız ve Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Pekin’de Çin’in Facebook’u olarak bilinen YIDIAN’ı ziyaret etti. Çin’in en büyük ikinci mobil bilgi platformu olan 700 milyon sosyal medya kullanıcısı bulunan ve günlük 59 milyon kişinin kullandığı YIDIAN’ın Başkan Yardımcısı Xiaojun Yang ve CEO Ya Li tarafından Türk heyetine Çin’de yürütülen“Türkiye’ye Gitmek İçin Çok Sebebim Var” Video Projesinin sunumu yapıldı. Proje; kullanıcıların “Türkiye’ye Gitmek İçin Çok Sebebim Var” başlığı altında gönderdikleri 15 saniyelik videoların Yidian sayfasına yüklenmesi ve kullanıcıların oyları sonunda belirlenecek ilk 10 videonun sahibinin Türkiye’de misafir edilmesini kapsıyor. 2018 yılı için ilan edilen “Çin’de Türkiye Turizm Yılı” kapsamında çalışmalarını sürdüren Yunus Emre Enstitüsü’nün Çin’de başlattığı proje, sosyal medyada büyük ilgi görüyor. Yidian Kurumsal İletişim Müdürü Fei Lu da yakın bir zaman önce Yunus Emre Enstitüsü ve Yidian iş birliğiyle, Türkiye’yi tanıtım amaçlı başlatılan video projesine şu ana kadar 150 bin başvuru aldığını, proje tamamlandığında gönderilen video sayısının 1 milyona, yürütülen proje ile 500 MİLYON Çinliye ulaşılmasının hedeflendiğini belirtti. YIDIAN merkezini de gezerek yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi alan Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Yidian ile en kısa sürede ülkelerarası iş birliğine gidilmesinin hem ülkemiz hem Çin için çok faydalı olacağını vurguladı. Yidian Başkan Yardımcısı Xiaojun Yang, Çin ve Türkiye arasında sadece turizm değil aynı zamanda teknoloji ve ekonomi alanlarında da iş birliği yapmak istediklerini belirtti.

‘’ Misafirimiz Olun’’ Projesi ile Ülkemizde ağırlanan Çinli misafirler, gönüllü Türkiye elçisi olarak çalışıyor

Türkiye tanıtım çalışmalarına verdikleri destekten dolayı sunulan Teşekkür Plaketlerinin ardından Yunus Emre Enstitüsü ‘’Misafirimiz Olun’’ projesi kapsamında Ülkemizde ağırladığı Çin’in kanaat önderleri, starları, sosyal medya yöneticileri, basın temsilcileri ve sanatçılarıyla Pekin’de düzenlenen bir yemekle tekrar bir araya gelerek, iki ülke arasında karşılıklı geliştirilecek işbirliği projelerini masaya yatırdı. Konuyla ilgili bilgi veren Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, “Yunus Emre Enstitüsü olarak Dünyanın farklı ülkelerinde 56 kültür Merkezinde Türkiye’nin dilini, dinini, kültürünü tanıtıyor, gelecek nesillere aktarmak için faaliyetlerde bulunuyoruz. Bu yıl ve gelecek yıl, sırasıyla Çin ve Türkiye’de Türkiye ve Çin yılları kutlanacak. Türkiye’nin kültürel, doğal, tarihî ve ekonomik birikimini Çin’de doğru kanallarla tanıtabilmek ve pozitif bir Türkiye algısı oluşturulması yönünde çok yönlü çalışıyoruz. Tanıtım seferberliği çerçevesinde Türkiye-Çin arasında geliştirilmesi hedeflenen teknolojik, ekonomik ve kültürel iş birlikleri için çalışmalar yürütüyoruz. Çin’de geniş bir network ağına sahip Yunus Emre Enstitüsü, Çin-Türkiye arasında çok yönlü bir köprü görevi üstleniyor.’’ dedi. Ateş; ‘’Misafirimiz Olun’’ projesi kapsamında Türkiye’ye getirdiğimiz kanaat önderleri, gazeteciler ve sanatçılar şimdi gönüllü olarak Çin’de Türkiye algısının daha iyi olması, Türkiye ile daha fazla ticari, kültürel ve sanatsal iş yapılması ve Türkiye’ye daha fazla turist gelmesi için çalışıyorlar. Çin’e yönelik tanıtım atakları bu yıl gözle görülür sonuçlar veriyor. Geçen yıl 240 bin Çinli turist Türkiye’ye gelirken, bu yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 97’lik bir artış kaydedildi. Bu yıl Türkiye’ye gelen Çinli turist sayısının 400 bini aşarak bir rekora gidileceğini öngörüyoruz. Gerçekleştirdiğimiz bu etkinliklerin de katkılarıyla bu yıl istenilen 1 milyon Çinli turist hedefini kısa sürede yakalayacağımızı düşünüyoruz’’ dedi.

Türkiye heyetinin Çin ziyareti Çin basınında da geniş yer aldı. Çin basının adım adım takip ettiği Çin ziyareti ile ilgili haber YIDIAN ile eş zamanlı olarak Çin’in Google‘ı sayılan BAIDU’da ana sayfadan yer aldı. Yidian yetkilileri Türk heyetin Çin ziyareti haberinin izlenme sayısının 1 MİLYARI bulmasının beklendiğini belirttiler.

 

Turizmde 3 Milyar Dolarlık Çin Pastası

TSKB Ekonomik Araştırmalar tarafından hazırlanan, ‘TSKB Bakış’ isimli rapor serisi Türkiye turizm sektörüyle devam ediyor. Türkiye’nin milli gelirinde önemli bir etkiye sahip olan turizm sektörünün bugünü ve fırsatlarının değerlendirildiği “Turizm: Yine Yeni Yeniden” başlıklı raporda, turizm çeşitlendirilmesinin önemine dikkat çekilerken, Çin pazarının potansiyeli tüm yönleriyle ele alınıyor.

12.08.2018 – Türkiye genelinde 2 milyonu aşkın kişiye istihdam kapısı olan turizm sektörü sadece geçen yıl milli gelire doğrudan yüzde 3,8, dolaylı etkilerle yüzde 11,6 oranında katkı verdi. 1980’li yıllardan bu yana ekonomideki konumunu güçlendiren sektör, 90’lı yılların ortasından günümüze kadar olan dönemde ödemeler dengesinin güçlü aktörlerinden biri haline geldi. Sektörün gelişimi ülke ekonomisine olduğu kadar Türkiye’nin marka değerine de önemli katkı sağlıyor.

TSKB Ekonomik Araştırmalar tarafından hazırlanan, “Turizm: Yine Yeni Yeniden” başlıklı rapor, Türkiye turizm sektörünün mevcut durumunu ortaya koyarken, “Nasıl bir turizm?” sorusunun yanıtını arıyor. Raporda, sağlık, gastronomi ve yurtiçi turizminin yanı sıra Çin’le geliştirilecek ilişkilerin, turizmde sürdürülebilir ve sağlıklı bir büyümenin modeli olacağına dikkat çekiliyor. Hazırlanan Çin Eylem Planı’yla Türkiye’ye Çinli turist çekmenin hedeflendiği belirtilen raporda şu ifadelere yer veriliyor: “Kültür, sanat ve gastronomi odaklı, deneyimsel bir turizm içeriğinin hazırlanması durumunda Türkiye’nin Çinli turistlerden elde ettiği kişi başı ortalama gelirin Avrupa ortalamasına yaklaşması mümkün olacak. Sektör oyuncularının telaffuz ettiği, “2023 yılında 1 milyon Çinli turist” hedefinin gerçekleşmesi, yaklaşık 3 milyar dolarlık bir turizm ekonomisinin oluşması anlamına geliyor.”

Büyümenin sürdürülebilirliğine katkı sunuyor

Buket Alkan ve Cem Avcıoğlu tarafından kaleme alınan rapor, turizm sektörüyle arasında birbirini besleyen karşılıklı bir ilişki olduğunu söylerken, bu ilişkide turizmin GSYH’ye yaptığı katkıyı sayısal olarak ortaya koyuyor.

1950 yılında sadece 25 milyon olan küresel turist sayısının geçen yıl 1,3 milyar kişiye ulaştığı kaydedilen raporda 2017 yılında gerçekleşen yüzde 6,7 oranındaki büyümenin son 10 yıldaki en yüksek performans olduğuna dikkat çekiliyor. Raporda ayrıca, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’ne göre (UNWTO) 2030 yılına kadar küresel turist sayısının 1,8 milyar kişiye ulaşmasının beklendiği, Türkiye’nin ise 2017 yılında toplam 38 milyon ziyaretçi ağırladığı hatırlatılıyor. Bu rakamla Türkiye’nin de dünyada en çok turist çeken 10’uncu ülke olduğu belirtilirken, sektörün ülke ekonomisine verdiği güçlü destek şu rakamlarla aktarılıyor: “Turizm sektörü 2017 yılında milli gelire doğrudan yüzde 3,8, dolaylı ve uyarılmış etkilerle yüzde 11,6 oranında katkı verdi. Sektörün yarattığı toplam ekonomik aktivite 2,1 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Bunların yanı sıra, turizm sektörü, dış tasarrufun ülke ekonomisine kanalize edilmesine de aracılık ederek sürdürülebilir büyümeye katkı sunuyor.”

Küresel çapta seyahat eden kişi sayısında artış bekleniyor

Diğer taraftan, Dünya Turizm Örgütünün 2018 yılında küresel çapta seyahat eden kişi sayısında yüzde 4 ila yüzde 5 arasında büyüme beklediğine değinilen raporda, bu oranın, dünyada yaşanan belirsizliklere rağmen gerçekleşmesinin önemli olduğu belirtiliyor.

Raporda, bölgeler arasında turist dağılımı incelendiğinde Avrupa ve ABD’den Asya Pasifik bölgesine doğru bir kayma olduğu hatırlatılarak, “1980’den bu yana toplam seyahat eden turist sayısı incelendiğinde Afrika ve Ortadoğu’nun payı yüzde 3 ile 6 arasında değişiyor. Asya Pasifik ise bu dönemde payını yüzde 8’den yüzde 25’e çıkarmış durumda. Dünya Turizm Örgütünün 2030 yılı öngörüleri bu eğilimin süreceğini ortaya koyuyor” bilgisine yer veriliyor. Sözü edilen bölgeler arasındaki değişimde en önemli etkenin Çin’in uluslararası dış turizm potansiyelinin açığa çıkması olduğu vurgulanan raporda, “2010 yılında 55 milyar dolarlık uluslararası turizm harcamasıyla bu alanda dördüncü sırada yer alan Çin, 2017 yılındaki 258 milyar dolarlık harcamayla ise ilk sıraya ulaşmış durumda” deniliyor.

Dünya turizm harcamasının yüzde 20’sini Çinliler yapıyor

2012 yılından bu yana en fazla turizm harcaması yapan ülke konumunda bulunan Çin’den geçen yıl yurtdışına çıkan ziyaretçi sayısının 135 milyon kişi olduğuna dikkat çekilen raporda, günümüz küresel turizm harcamasının yüzde 20’sinin bu ülke tarafından gerçekleştirildiğinin altı çiziliyor.

Raporda, Çin’den Türkiye’ye gelen turist sayısının son 10 yılda kademeli olarak arttığı belirtilerek şu ifadeye yer veriliyor: “2015 yılında Çin vatandaşları için kapıda vize uygulamasıyla bu sayı 314 bin kişiye ulaştı. Daha da artırılması için bu ülkeye yönelik özel turizm politikalarının uygulanması yararlı olacaktır. Bugün Avustralya, Kanada, Singapur, Güney Kore gibi ülkeler Çinli turistler için 10 yıllık vizeler çıkarıyor. Öte yandan, 67 ülke Çin vatandaşlarına pasaportla giriş ya da sınırda vize imkânı sağlamış durumda.”

Hazırlanan Çin Eylem Planı’yla Türkiye’ye Çinli turist çekmenin hedeflendiği belirtilen raporda şu ifadelere yer veriliyor: “Kültür, sanat ve gastronomi odaklı, deneyimsel bir turizm içeriğinin hazırlanması durumunda Türkiye’nin Çinli turistlerden elde ettiği kişi başı ortalama gelirin Avrupa ortalamasına yaklaşması mümkün olacak. Sektör oyuncularının telaffuz ettiği “2023 yılında 1 milyon Çinli turist” hedefinin gerçekleşmesi, yaklaşık 3 milyar dolarlık bir turizm ekonomisinin oluşması anlamına geliyor.” 

“Kadın istihdamını artırma yolunda önemli bir basamak olabilir”

Öte yandan, turizm sektörünün yarattığı istihdam imkânını, Türkiye’de kadın istihdamı konusunda yaşanan darboğazın aşılması konusunda önemli bir fırsat olarak değerlendiren çalışmada “Turizm diğer birçok sektörden farklı olarak hizmetin makineleştirilmesi veya otomasyona dönüştürülmesi olanağı taşımıyor. Sektörün kalıcı biçimde emek-yoğun yapısı, ulaştırma, eğlence ve perakende gibi birçok farklı alanı harekete geçirme kabiliyetine sahip. Sektörün bu alandaki en önemli özelliği, Türkiye kalkınmasında önemli bir engel niteliğinde olan kadının işgücüne katılım oranının artırılması yönünde fırsat sunması olarak öne çıkıyor. Turizm ve ilişkili alanlarda kadın çalışan sayısının toplam çalışan sayısına oranı yüzde 32,1. Bu oran turizm dışı sektörlerden 4,9 puan daha yüksek bir seviyeyi ifade ediyor” bilgisi paylaşılıyor.

TSKB Ekonomik Araştırmalar tarafından hazırlanan “Turizm: Yine Yeni Yeniden” raporunun tamamı aşağıdaki linkte paylaşılıyor:

http://www.tskb.com.tr/i/content/3769_1_TSKB_Bak%C4%B1%C5%9F_Turizm_Yine_Yeni_Yeniden.pdf

 

ATÜ DUTY FREE’DEN TURİZME DESTEK

Cinli-Turist-01

Havalimanlarından alışveriş yapmayı seven Çinli turistler, ATÜ Duty Free ve UnionPay’i buluşturdu. ATÜ Duty Free, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda kişi başı harcama yapan yabancılar arasında ilk beş sıralamasında yer alan Çinli turistlerin tercihi, UnionPay ile işbirliği yaptı. Çinli turistler işbirliği kapsamında, yılsonuna kadar yüzde 10 indirim kampanyasından da faydalanmaya başladı.

04.11.2017- ATÜ Duty Free, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda kişi başı harcamada başı çeken Çinli turistlerin tercih ettiği ödeme sistemi UnionPay ile işbirliği yaptı. Gerçekleştirilen kampanya ile ATÜ Duty Free’de Çinli turistlerin alışveriş imkânı artırılırken yüzde 10 indirim olanağı da sağlandı.

ATÜ Duty Free Genel Müdürü Ersan Arcan, “Değişen yolcu profili üzerine yaptığımız araştırmalarda Çinli turistlerin kişi başı duty free harcamasında havalimanlarında ilk sıralarda olduğunu saptadık. Bu trend bizi, İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes havalimanlarındaki mağazalarımızda UnionPay ile buluşturdu. Çinli turistler genellikle dünyanın kart adedi bakımından en büyük ödeme sistemi UnionPay ile alışveriş yapıyorlar. İşbirliği ile Çinli misafirlerimize bir yandan Türk misafirperverliği ile yaklaşırken diğer yandan da alışverişlerinde kolaylık sağlamayı amaçladık” dedi.

Duty free alışverişlerinde giyim, aksesuar ve kozmetik ürünlerini tercih eden Çinlilerin en çok aldıkları ürün ise Türk lokumu oluyor. ATÜ Duty Free ile UnionPay işbirliği kapsamında Çinli turistlerin elde edeceği yüzde 10 indirim kampanyası, İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes mağazalarında yılsonuna kadar sürecek. UnionPay de bu çerçevede alışverişlerde düşük maliyetli ödeme aracı olmayı hedefliyor. Ayrıca bu yolla Çinlilerin Türkiye’deki turizm harcamalarının da teşvik edilmesi amaçlanıyor.