Ana Sayfa Haberler Perakende Çal...

Perakende Çalışanları, Çinli Turiste Özel Hizmet İçin Kültürel Eğitim Alıyor

07.10.2019 – Çinli turist sayısı ve alışveriş tutarları artınca perakende sektörü çalışanları Çinli misafirlerin beklentilerine odaklı eğitim almaya başladı.

Perakende çalışanları, Çinli turiste özel hizmet için kültürel eğitim alıyor

Türkiye’ye gelerek lüks alışveriş yapan ve dünya markalarına harcamalarını artıran Çinli turistlere özel hizmet verebilmek için perakende sektörü çalışanlarına kültürel satış eğitimleri verilmeye başlandı.

Çinlilerin en çok seyahat ettiği “Golden Week” haftasında Türkiye’ye ziyaretlerin ve harcamaların daha da artması beklenirken, İstinye Park yönetimi bünyesindeki mağazaların bu ziyaretçilere yaklaşımlarını ve iletişim becerilerini geliştirmeyi hedefliyor. İstinye Park’ın Çinli turistlerin en çok ziyaret ettiği alışveriş merkezi olduğunu, 2019 yılının ilk 9 ayında AVM’lerini ziyaret eden yabancı turist sıralamasında Çinli misafirlerin birinci sırada yer aldığını kaydeden İstinye Park Genel Müdürü Uğur Berk, müşteri memnuniyeti çerçevesinde misafirlerinin beklentilerine daha iyi yanıt verebilmek için çalışanlarına özel eğitimler aldırdıklarını söyledi.

Çinli turistler ilk 8 ayda yüzde 50 arttı

İstinye Park bünyesinde yer alan mağaza çalışanlarına, AVM’nin Global Blue’den aldığı hizmetler kapsamında Çinli ziyaretçilerin kültürel eğilimlerini ve davranışlarını tanımaya yönelik bir kültürel satış eğitimi sunuldu. 2019 yılının ilk 8 ayı verilerine göre Türkiye’de alışveriş yapan Çinli ziyaretçilerin bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 50 artış gösterdiklerini dile getiren Global Blue Genel Müdürü Selim Şeyhun, bu artışla beraber Çinlilerin Türkiye’de yapılan tax free alışverişlerinde 1. Sırada olduğunu ve toplam alışverişin yüzde 20’sini oluşturduklarının altını çizdi. Şeyhun, Türkiye’deki tax free datalarına bakıldığında bir alışverişteki averaj harcamanın 2 bin 300 TL civarındayken Çinliler için bu rakamın 4 bin 900 TL olarak gerçekleştiğini ifade etti.

İstinyePark yönetimi tarafından sunulan Çin Kültürel Satış Eğitimi, mağazaların Çinli müşterilerini nasıl karşılayacakları ve onlara nasıl en iyi alışveriş deneyimi sunacaklarına dair önemli bilgiler içeriyor. Global Blue’nun Çinli eğitmeni tarafından simultane tercüman eşliğinde İngilizce verilen eğitim ile Çin kültürünün önemli özellikleri ve mağaza çalışanlarının kendilerine servis yaparken bu özellikleri dikkate almaları konusunda değerli bilgiler paylaşıldı.

Bunları biliyor muydunuz ?

  • 4 sayısının Çinliler için uğursuz olduğunu ve bu nedenle içinde 4 rakamı içeren tutarlarda alışveriş yapmayı tercih etmediklerini ?
  • Çinlilere yeşil renkli şapka hediye etmenin uğursuzluk olarak algılandığını ve dolayısıyla hoş karşılanmadığını ?

2020 yılında seyahat eden Çinli ziyaretçilerin dünya genelinde yaptıkları alışverişin 260 milyon Euro’ya ulaşacağını ve Çin nüfusunun sadece %10 unun pasaport sahibi olduğunu ?

 

Çinli Turist Artıyor, Çince Bilen Rehber Aranıyor

08.12.2017 – Son yıllarda Çin’den Türkiye’ye gelen turist sayısındaki artışın, 2018 yılının Çin’de ‘Türkiye Turizm Yılı’ olarak ilan edilmesiyle daha da büyümesi bekleniyor. Türkiye’de Çince bilen turist rehberi sayısının düşük olması, rehberlerin Çince öğrenmesini zorunlu kılıyor.

Her yıl 130 milyondan fazla Çinli turist yurt dışına seyahat ediyor. Özellikle tarih ve doğa turizmine oldukça meraklı olan Çinli turistlerin yeni gözdesi Türkiye oldu. Son bir yıldır Çin’den Türkiye’ye gelen turist sayısında ciddi bir artış gözlenmesi, Çince bilen rehber açığını gözler önüne serdi.

Çince bilen turist rehberi aranıyor

Türkiye’ye seyahat eden Çinli turist sayısında ciddi bir artış olmasına rağmen Çince bilen rehber sayısında henüz bir artış yok. Bu durum karşısında Türk – Çin Kültür Derneği ile TUREB (Turist Rehberleri Birliği) arasında yapılan bir anlaşma ile rehberler için özel Çince eğitimleri verilmeye başlandı. İstanbul’da başlayan bu eğitimlerin Ankara, Antalya ve Nevşehir’de de devam etmesi planlanıyor. Çok sayıda turist rehberi, Çince eğitimlere katılmak için başvuruda bulunuyor.

Türkiye tarihi Çin dilinde öğretiliyor

Rehberler için düzenlenen Çince eğitimler hakkında bilgi veren Türk – Çin Kültür Derneği Eğitim Direktörü Ebru Demircigil, “Turist rehberleri için özel olarak hazırladığımız eğitim programımızda Türkiye’nin Çinliler tarafından en çok merak edilen yerlerini, rehberlerimize Çince olarak hazırladığımız özel kaynaklarla öğretiyoruz. Çinli öğretmenlerimiz, hem turistik yerlerin Çincelerini öğretiyorlar hem de Çinlilerin genel yaşam alışkanlıkları ve kültürleri hakkında bilgiler veriyorlar. Bu sayede ülkemize gelen Çinli turistlerin mutlu bir şekilde ülkelerine geri dönmelerini sağlamış olmayı amaçlıyoruz.” dedi.

Çince eğitimlerimize katılmak isteyen turist rehberlerinin vakit kaybetmeden derneğe başvurmalarında fayda gördüğünü belirten Demircigil, yeni açılmasına rağmen İstanbul’daki ilk Çince grupların kontenjanlarının dolduğunu ifade ederken yeni grupların açılacağının da müjdesini verdi.

Hediyeleşme kültürü çok yaygın

Çinlilerin hediyeleşme kültürlerinin çok gelişmiş olduğunun altını çizen Demircigil, Çince bilen rehberlerin ve satış mağazalarındaki satış temsilcilerinin Çinli turistlerle çok daha yakın iletişim kurabileceğini ve bu sayede hediyelik ürün satışlarının da bir hayli artacağını belirtti.

2018 yılı Çin’de Türkiye Turizm Yılı

2018 yılının Çin’de “Türkiye Turizm Yılı” olarak ilan edilmesinin, Çin’den gelecek olan turist sayısını olumlu yönde etkilemesi bekleniyor. Hızla hazırlıklara başlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı da 2018 yılında Çin’de Türkiye’nin tanıtımı için bir dizi programlar düzenlemeyi amaçlıyor.

Çin’de Türkiye tanıtımları artıyor

Çin turizmi konusunda uzun yıllardır faaliyet gösteren Ligarba Turizm ve Seyahat Acentası Genel Müdürü İrfan Karslı, Çinli turistlerin sayısında zaten ciddi bir artış olduğunu ancak gerçekleştirilecek olan tanıtımlarla bu sayının daha da artacağını ve çok daha fazla Çinli turistin Türkiye’yi tercih edebileceğini belirtti.

Karslı; Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2018 yılında Çin’de düzenleyeceği tanıtım etkinliklerinin bir hayli önem taşıdığını ve yapılacak tanıtımların, Çinlilerin turizm beklentilerinin de göz önünde bulundurularak yapılmasında oldukça fayda olduğunu dile getirdi. Bu amaçla Ligarba Turizm’in Çin’de bulunan tüm Çinli ve Türk personeline özel olarak eğitim vermenin önemine vurgu yaptı.