Ana Sayfa Haberler Türk Çin Kült...

Türk Çin Kültür Derneği: Çin Pazarında Sabreden İhracatçı Kazanıyor

14.10.2020 – Çin pazarı her geçen gün büyümeye devam ediyor. Bu nedenle tüm dünya ihracatçıları da gözünü Çin pazarına dikmiş durumda. Neredeyse tüm sektörlerde Çin, en büyük müşteri durumunda. Türk ihracatçısı da Çin pazarından payını almak için çalışmalarını yoğunlaştırıyor. Türk Çin Kültür Derneği Başkanı İrfan Karslı Çin pazarına yönelen Türk ihracatçıları için bilgiler verdi.

Çin Pazarı Büyük Fırsatlar Sunuyor;

Gerek hammadde ve yarı mamul, gerekse bitmiş ürün konusunda Çin çok büyük bir pazar. Büyük bir üretim potansiyeli olan Çin bu sebeple sürekli hammaddeye de ihtiyaç duyuyor. Türk devletinin ihracatçılara verdiği desteklerden de faydalanıldığı durumda Çin pazarına girmenin hayal olmadığı ortadadır. Çin halkının satın alma gücü arttıkça alışveriş listelerine yeni ürünler de girmekte. Bu listeye özel Türk ürünlerini ekleyebilmek için Türk ihracatçısı gerekli hamleyi yapmakta gecikmemelidir.

Çince – Türkçe Tercüme Kritik Öneme Sahip;

Türk firmaların Çinlilerle yaptıkları ticarette en çok sorun yaşanan alan dil sorunudur. İngilizce’nin genellikle yetersiz kaldığı Çin ile ticarette tercümanlar kilit görev üstleniyor. Piyasadaki profesyonel Çince-Türkçe tarcümanlarının sayısı maalesef çok az. Dil seviyesi düşük veya profesyonel iş disiplininden yoksun Çince – Türkçe tercümanları ise büyük fırsatların kaçmasına hatta firmaların zarara uğramasına sebep oluyor. Çince yazılı çevirilerde de durum maalesef böyle. Kaliteli ve sürekliliği olan bir tercüme hizmeti firmalarımız için en önemli ihtiyaçlardan biridir.

İthal Lüks Ürünler Revaçta;

Çin zenginleştikçe halkın lüks tüketim alışkanlığı da gelişiyor. Özellikle ithal lüks markalara ilgi oldukça yoğunlaşmış durumda. Lüks tüketim ürünleri arasına Türk markalarının da girmesi ülke tanıtımı ve diğer markalarımızın Çin pazarına girişini kolaylaştırma açısından da önemli bir durumdur.

Türk-Çin Sektörel Eğitim Merkezi;

Türk Çin Kültür Derneği’nin Türk iş dünyasına önemli katkılarından biri de “Türk- Çin Sektörel Eğitim Merkezi”dir. Bu merkezde, iki ülke Türk ve Çin firmaları için, sektörlerine özel pazar araştırmaları, dış ticaret kanunları, gümrük mevzuatı, müşteri satın alma alışkanlıkları, reklam-tanıtım stratejileri, serbest bölge çalışmaları, devlet destekleri gibi birçok alanda eğitimler düzenleniyor. Reel sektörün yanı sıra hizmet sektörlerinin de eğitim aldığı merkezde özellikle turizm, güvenlik, mağaza ve AVM sektörü, sağlık, emlak danışmanlığı gibi çok sayıda sektör temsilcileri ve personeli eğitimler alıyorlar. Bu sayede firmalar çok daha ekonomik ve doğru stratejilerle büyüme imkanı yakalamış olmaktadırlar.

Çin Pazarında Sabırlı Olan Kazanıyor;

Doğru yöntemlerle çalışmalar yapan Türk firmalarının birçoğu Çin pazarında başarıya ulaştılar. Ancak, Çin pazarına girecek olan tüm firmalarımız için önemli bir kriter bulunmaktadır ki bu da “sabır”dır. Büyük bir nüfusa ve çok geniş bir yüzölçümüne sahip olan Çin’de tanınır bir marka haline gelmek elbette zaman alacaktır.

Türk Çin Kültür Derneği Başkanı İrfan Karslı açıklamalarını Türk işadamları için bir tavsiyeyle tamamladı.

Türk İşadamları Çin pazarında başarılı olmak istiyorlarsa “Çin’i başka hiçbir ülke ile kıyaslamadan tüm çalışmalarını Çin’e özel yapmalıdırlar.”

 

Türk-Çin Kültür Derneği: Çince İş Hayatının Vazgeçilmezi Oluyor

06.04.2018 – İş hayatında Çince bilen personel ihtiyacının gittikçe arttığı bu günlerde, birçok üniversiteli Çince öğrenmek için araştırma yapıyor. Bazı üniversiteler, Çince programlarını oluşturmak için çalışmalara başladı.  

Üniversitelere Çince eğitimin başlaması konusunda destek veren Türk – Çin Kültür Derneği, son olarak Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Sürekli Eğitim Merkezi ile iş birliği yaparak Çince dil eğitiminin başlaması için ilk adımı attı.

Türk – Çin Kültür Derneği Kurumsal İletişim Direktörü Ren Yuan, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi bünyesinde açılan Çince kursları ile çok sayıda öğrencinin kariyeri için önemli bir aşama kaydettiklerini belirterek nisan ayı içinde başlayacak olan kurslarda Türkçe bilen Çinli öğretmenlerin görev alacağını söyledi. Yuan, dernek olarak birçok üniversite ile gerçekleştirdikleri anlaşmalar sayesinde Türkiye’de Çince eğitim açığının kapanması için çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

Çince tercüman sayısı her sektörün sorunu

Türk – Çin Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Karslı ise, birçok şirketin Çince bilen personel aradığını, Çince bilen personel azlığı dolayısıyla mecburen şirketlerin iş sürecini ingilizce üzerinden çözmeye çalıştıklarını ancak bunun iş kalitesini ciddi oranda düşürdüğünü dile getirdi. Çince öğrenenlerin sayısının arttığı belirten Karslı, Çin üzerine yoğunlaşan büyük projelerle birlikte Çince bilen personel ihtiyacının da büyüdüğünü söyledi. Ayrıca, özellikle üniversite düzeyinde eğitim gören gençlerin Çince öğrenerek kendi sektörlerindeki açığı kapatabileceklerini ve daha yüksek maaşlarla iş bulabileceklerini belirtti.

Sektörlerde bulunan Çince dil açığını fark eden özel üniversitelerin, Çince seçmeli ders ve kurslarla öğrencilerine dil eğitimi verdiği görülüyor. Bu konuda dernek de üniversitelere eğitim kaynakları ve öğretmen temini konusunda destek sağlıyor.

Çin’e satış yapmanın yolu çince tanıtımdan geçiyor

Uzun yıllardır Çin’e Türk ürünlerinin tanıtım ve satışlarını gerçekleştiren Yavuz Selim Şen ise; Çin pazarındaki ihracat fırsatlarından yararlanmak için öncelikle Çinlilerin ihtiyaçlarını doğru tespit etmek gerektiğini, bunun için Çince bilmek ve Çin kültürüne hakim olmanın son derece önemli olduğunu belirtti. Şen, “Bu sayede pazardaki fırsatları erken görüp değerlendirmek mümkün. Çinliler özellikle Çince tanıtımlara büyük önem veriyor. Gerek ürün tanıtımı gerekse pazar araştırmaları konusunda Çince’nin çok büyük önemi bulunuyor. Çince yapılan yazılı ve görsel çalışmaların kalıcı etkisi oluyor. Türkiye’den çok sayıda şirketi Çin pazarına soktuk. Türkiye’den Çin’e çok sayıda sektörde binlerce ürün çeşidi satılabiliyor.” dedi.

Çince öğretmen ihtiyacı çok büyük

Türk – Çin Kültür Derneği Kurumsal İletişim Direktörü Ren Yuan, iş hayatının vazgeçilmez dillerinden biri olan Çince’nin Türkiye’de olması gereken noktadan hala uzakta olduğunu, bu nedenle aradaki farkın kapatılabilmesi için sürekli öğretmen yetiştirmek gerektiğini belirtti. Ayrıca bu konuda Türkiye’deki üniversitelerin Çince eğitim vermesi gerektiğini ve Çin’de Çince öğrenen Türk genç sayısının da artması gerektiğini belirtti.

Türkçe ve Türk kültürü bilen Çinli öğretmenler

Derneğin Çin’den getirdiği öğretmen adaylarıyla Çince öğretmen açığını bir ölçüde kapattığını belirten Yuan, getirilen öğretmenlere Türk öğrencilerin öğrenme yapısıyla ilgili eğitimler verdiklerini, öğretmenlere hızlı bir şekilde Türkçe ve Türk Kültürü öğretmek için özel programlar düzenlediklerini de söyledi. Bu sayede Çinli öğretmenlerin Türkiye’ye daha kısa sürede adapte olduklarını ve Türkiye’ye olan sevgilerinin de arttığının altını çizdi.

Türkler Çince’ye çok yatkın

Derneğin Çin’den getirdiği Çinli öğretmenlerden XU ( Şü) öğretmen ise; Türklerin hızlı bir şekilde Çince öğrenebildiğini, Çince’ye başlarken tonlama eğitimine dikkat etmelerini söyledi. Orta dereceli okullarda da Çince’nin artması gerektiğini özellikle belirten Xu bir çok sektörde çok ciddi sayıda Çince bilen personel açığı bulunduğunu bu açığın kapatılabilmesi için Lise düzeyinde de Çince eğitimlerin yoğunlaştırılması gerektiğini söyledi.