Ana Sayfa Haberler Çin Yeniden B...

Çin Yeniden Büyümeye Geçti

Çin 2Ç20’de yeniden büyümeye geçti… Enver Erkan yazdı…

16.07.2020 – Çin, ülkenin GSYİH’sının bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre analistlerin beklentilerini aşarak ve ilk çeyreğin daralmasından geri teperek yıllık bazda %3.2 büyüdüğünü bildirdi. Çin’deki koronavirüs salgını kontrol altına almak için kilitlenmeler ve Pekin ekonomiyi desteklemek için teşvik tedbirleri uygulamaya koyduğunda ilk çeyrek büyümesi de bundan etkilenmişti ve yıllık bazda %6.8 daralmıştı. Ekonominin dip noktasından toparlanma momentumu açısından, şu aşamada daha etkili bir veri olacak dönemsel büyüme oranına baktığımızda da, 2Ç20 döneminde, bir önceki çeyreğe göre %11,5’lik büyüme olduğu görülmektedir. Orada da 1Ç20’deki %9,8’lik dönemsel küçülmeden gelindiğini görüyoruz.

Çin’de Covid-19 kaynaklı erken kilitlenme Şubat ayında ekonomik daralmanın zirveye ulaşmasına neden olmuştu. Krize ilk giren ve krizden ilk çıkan ülke olarak Çin şu anda ekonomik toparlanmada lider pozisyonda görünüyor. PMI verileri, özellikle toparlanmanın esas olarak iç talep tarafından nasıl körüklendiğini gösterdi. Ancak dış talep baskı altında kaldığı sürece, daha fazla toparlanma açısından sınırlayıcı etkisi olacaktır.

Daha güncel olan verilere baktığımızda; Haziran ayına ilişkin sanayi üretiminde yıllık bazda %4,8’lik artış görülürken, perakende satışları tarafında yıllık bazda %1,8’lik daralma meydana gelmiştir. Fabrika faaliyetinin artış eğilimine girmesinin aksine, talep tarafında geçen yıl seviyelerinin altında kalındığı gözlenmektedir. Kamu yatırımları ve PBOC faiz indirimleri ile ekonomi desteklenmeye devam edilecektir.

Çin Merkez Bankası’ndan Büyümeyi Destekleyici Adım

 

People’s Bank of China“. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

18.11.2019 – Çin Merkez Bankası PBOC kısa vadeli açık piyasa işlemlerinde borçlanma maliyetlerini düşürdü. Çin Merkez Bankası, büyümeye yönelik artan endişeler ve geçtiğimiz hafta Çin’den gelen zayıf veriler sonrasında güveni artırmak için kısa vadeli açık piyasa işlemlerinde borçlanma maliyetlerini düşürdü. Çin Merkez Bankası bugün, yedi gün vadeli repo işlemlerine uyguladığı faizi %2,55’ten %2,5’e düşürdü. Yetkililer ayrıca, likidite endişelerini gidermek için finans sistemine açık piyasa operasyonları ile 180 milyar yuan (26 milyar dolar) nakit enjekte etti.

Hatırlayacağımız üzere Çin, yaklaşık iki hafta önce, 2 – 2,5 sene sonra ilk defa orta vadeli faizlerde indirime gitmişti. Bu faizler gösterge faize baz oluşturuyor. Çin’den son dönemde gelen bu indirimlerin Çin Merkez Bankasının Çarşamba günü açıklayacağı yeni gösterge oranında da bir indirime gidilebileceğine ilişkin beklentileri artırıyor.

Burada Çin Merkez Bankasının TÜFE’deki mevcut ısınmanın biraz durmasını bekleyip daha sonra yeniden ufak denemeler yapması bekleniyor. Domuz fiyatlarındaki artış nedeniyle TÜFE’de görülen ısınmanın, enflasyonu önümüzdeki aylarda %4 – %5’e çekmesi bekleniyor. Ancak önümüzdeki aylarda TÜFE baskısı hafifleyince faiz indirim denemelerinin daha yüksek montanlı olarak devam edebileceği beklenmekte.

 

Çin, Son 28 Yılın En Zayıf Büyümesini Kaydetti!

21.01.2019 – Yeni haftaya; Çin’den gelen çok önemli ekonomik veriler ile başladık. Ülke, 4.Çeyrek itibariyle beklentilere paralel olarak senelik yüzde 6.4 büyürken, 2018’in tamamıı için büyüme oranı ise yüzde 6.6 ile son 28 yılın en düşük büyümesine işaret etti.

Asya seansında Çin’den gelen 4Ç18 Büyüme, Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar verilerini takip ettik. Çin’de Aralık ayı Perakende Satışlar %8,1 olan piyasa beklentisi üzerinde gelerek %8,2 olarak gerçekleşirken, Sanayi Üretimi ise %5,3’lük beklentinin üzerinde gelerek %5,7 oldu. 4Ç18 GSYİH büyümesi ise piyasa beklentileri paralelinde gerçekleşti. 4Q18 yıllık büyüme %6,4, 2018 tüm yıl kümülatif büyüme ise %6,6 olarak gerçekleşti (Beijing’in hedefi olan %6,5’in üzerinde gerçekleşti).

Böylelikle Çin ekonomisinde yıllık kümülatif büyüme 1990 yılından bu yana en düşük hızına gerilerken, büyüme oranı üst üste üçüncü çeyreğinde de yavaşlama kaydetmiş oldu. Hatırlayacağımız üzere, yeni yılın ilk haftasında Çin’den gelen zayıf PMI verisi ve ardından ABD’den gelen ISM İmalat verisinin de 54,1 ile 57,5 olan piyasa beklentisinin oldukça altında kalması sonrasında küresel büyümeye yönelik endişeler büyük ölçüde tırmanmıştı. ABD – Çin arasındaki ticaret geriliminin etkilerinin verilere yansıması ile birlikte küresel piyasalarda altın ve ABD tahvilleri değer kazanırken, gelişen ülke para birimlerinin sert satış baskıları altında kaldığı görülmüştü.

Bu nedenle bugün Çin’den gelen verileri yakından takip edeceğimizi ve verilerin kısa vadeli risk algısı açısından önemli olduğunu Cuma günkü bültenimizde belirtmiştik. Çin’den gelen veriler sonrasında yeni haftanın ilk işlem gününde küresel risk algısının oldukça iyi seyrettiğini görmekteyiz. Çin verilerinin piyasa beklentileri üzerinde ve beklentiler dahilinde gelmesi sonrasında güvenli limanlar sert bir şekilde değer kaybetti. Ons altın 1290 seviyesi üzerinden 1280 seviyesine kadar gerilerken, ABD’de 10 yıllık tahvil faizi ise %2,8 seviyesi yakınında işlem görüyor.

• Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar verileri piyasa beklentileri üzerinde, büyüme verileri ise piyasa beklentilerine paralel gerçekleşmiş olsa da, büyümenin yaklaşık son 30 yılın en dip seviyesine gerilemiş olması Çin ekonomisindeki yavaşlamanın devam ettiğinin altını çiziyor. Bu nedenle Çin’deki yavaşlama küresel büyüme yönünde bir tehdit oluşturarak gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde kısa vadeli baskı yaratabilir.

Çin’de büyüme yavaşlamaya devam ediyor, daha çok teşvik bekleniyor… Enver Erkan

Çin’de 20184Ç döneminde büyüme oranı beklendiği gibi %6,4 oranına doğru yavaşladı. Büyüme hem 3Ç dönemindeki %6,5 seviyesinin de altına geldi, bunun yanında 2091Ç döneminden bu yana en düşük büyüme performansına işaret etti. 2018’in geneli için büyüme ise %6,6 olarak gerçekleşti ve 2017’den sonraki düşüş devam etti, hem de yıllık bazda 1991’den sonraki en düşük hızda yıllık büyüme gerçekleşti. Yine de sanayi üretimi, perakende satışlar gibi aylık göstergeler, büyümedeki yavaşlamanın bir miktar ivme kaybettiğini göstermesi bakımından işin olumlu tarafı olarak yorumlanabilir.

Büyüme ciddi zorluklarla karşı karşıya… İç dinamiklerden gelen yavaşlamanın yanında, ticaret savaşlarının da ihracat kanalını baskılaması büyük bir etki yapacaktır. Ekonomi halen bunun riskiyle karşı karşıya… Üstelik, bu ticaret savaşı yüzünden önden yüklemeli bir şekilde daha önceki dönemde artmış olan siparişlerin etkisi geçtiğinde olumsuz bir baz etkisi söz konusu olacak. Dış talepte belirsizlikler artarken, iç talep tarafında politika desteklerinin etkileri beklenmektedir. ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşması yapılabilirse, önemli bir faydası elbette dokunacak, dolayısıyla dış talep koşulları açısından müzakerelerin gidişatı ve sonucu çok önemli…

Kredi kanallarındaki yavaş görünüm devam ediyor, dolayısıyla para politikası cephesinde PBOC tarafından yeni munzam karşılıkları gelebilir. Para politikası, bu vasıtayla küçük orta ölçekli şirketlere daha çok kredi verme ve krediye erişimi kolaylaştırma yolundan iç talebi ve ekonomik aktiviteyi de destekleyebilir. Maliye cephesinde ise, Komünist Parti’nin daha fazla altyapı harcaması ve vergi indirimi yapmasını bekleriz.