Ana Sayfa Haberler Çimento Sektö...

Çimento Sektörü Zam Oranında Uzlaştı

31.01.2020 – Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) ile muhatap işçi sendikası Türkiye Çimse-İş Sendikası arasında 2020 ve 2021 yıllarında geçerli olacak yeni dönem grup toplu iş sözleşmesi imzalandı. Sendikalar, Türkiye genelindeki 35 kuruluşa bağlı 64 tesiste çalışan yaklaşık 7 bin kişi adına, TÜFE +1 oranında zam için el sıkıştı. 

Türk çimento sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin %95’inin üye olduğu Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) ile Türkiye Çimse-İş Sendikası arasında imzalanan yeni dönem grup toplu iş sözleşmesiyle, işçi ücretlerine yapılacak zam oranı belirlendi. Anlaşmaya göre, Türk Çimento sektörü çalışanlarına, ilk yıl TÜFE +1, ikinci yıl ise TÜFE oranında zam yapılacak. Sosyal yardımlar kapsamında ise ilk yıl %15 artışla aylık 460 TL, ikinci yıl %12 artışla aylık 515 TL sosyal yardım ödenmesinde uzlaşıldı.  

Çimento sektöründe gelenek bozulmadı, karşılıklı diyalogla uzlaşma sağlandı

Türk çimento sektöründe uzun yıllardır devam eden karşılıklı sosyal diyalog ve uzlaşma temeliyle sağlanan çalışma barışının tüm sektörlere örnek olduğuna dikkat çeken ÇEİS Yönetim Kurulu Başkanı Suat ÇALBIYIK, imzalanan grup toplu iş sözleşmesiyle ilgili şunları söyledi:

“Sektörümüzde 2020 ve 2021 yıllarında geçerli olacak grup toplu iş sözleşmesi sürecini, karşılıklı anlaşmayla sonuçlandırdık. 18 Aralık 2019’da başlayan müzakerelerimiz, toplam 4 görüşmenin ardından, 31 Ocak 2020 tarihinde tamamlandı. Böylece, üye fabrikalarımızı kapsayan yeni dönem grup toplu iş sözleşmesini, yasal süre içinde anlaşma sağlayarak imzalamış olduk. Görüşmeler boyunca kurulan sosyal diyalog ve karşılıklı özveri sayesinde, 2 yıl devam edecek başarılı bir uzlaşmaya daha imza attık. Türkiye ekonomisinin lokomotiflerinden biri olan çimento sektöründe, uzun yıllardır adeta bir gelenek haline gelen çalışma barışını sürdürmeye devam edeceğiz. 2020 ve 2021 yılı grup toplu iş sözleşmesi tüm sektörümüze hayırlı olsun.” 

Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) hakkında:

Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS), üyelerinin çalışma ilişkilerinde; ortak hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek, üyelerinin verimli çalışmalarına destek olmak, toplu iş sözleşmesi süreçlerini yönetmek, iş sağlığı ve güvenliğini geliştirmek amacıyla 1964 yılında kurulmuş bir işveren sendikasıdır. ÇEİS, endüstri ilişkileri ve insan kaynakları faaliyetleriyle birlikte, iş sağlığı ve güvenliği, mesleki eğitim, meslek standartları ve mesleki yeterlilikler ile istatistik faaliyetlerini yürütmektedir. Çimento sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin %95’inin üyesi bulunduğu ÇEİS bugün, 35 kuruluşa bağlı 64 tesisi yurtiçinde ve yurtdışında çok sayıda platformda temsil etmektedir. ÇEİS Türkiye’nin 3. büyük işveren sendikasıdır.

 

Çimento Sektöründeki Fiyat Artışları Hakkında TÇMB’nin Açıklaması

02.01.2019 – Çimento sektörü, Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı’na destek vermeye devam ediyor. Bölgesel ekonomik dalgalanmalardan dolayı kurlarda yaşanan artışlar, enerji maliyetleri, hammadde ve finansman maliyetleri üzerinde domino etkisi yaratmış ve çimento sektörü de etkilenmiştir. Bu gelişmelere rağmen Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı’na verilen destek sebebiyle, normal şartlar altında maliyet artışları nedeniyle, yıl içerisinde yapılması gereken fiyat düzenlemeleri yapılmamıştır. 

Basında son günlerde çıkan %40 oranında zam yapılacağı iddialarının aksine; 2018 yılının başından bu yana artan girdi maliyetlerinin çimento sektörüne olumsuz etkileri olduğuna dikkat çeken Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “Elektrik maliyeti ise yine son iki yılda yüzde 76 yükseldi. Aynı dönemde kömür maliyetindeki artış oranı yüzde 182, petrokok maliyetlerindeki artış ise yüzde 170 oldu. Genel olarak da 2016 yılının başından Kasım 2018’in sonuna kadar olan sürede üretici fiyat endeksi yüzde 73 arttı. Buna paralel olarak, 2019 yılında yapılması planlanan fiyat düzenlemeleri gündeme geldi. Bu şartlarda maliyet artışlarına rağmen Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı kapsamında sektör olarak yüzde 40 zam yapmayacağız.” dedi.

 

Türkiye, Çin Dahil Tüm Dünyada Çimentonun En Ucuza Satıldığı Ülke

Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS), çimento fiyatlarındaki artış iddialarına açıklama getirdi. ÇEİS Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Ünal, Türkiye’nin Çin dahil tüm dünyada çimentonun en ucuza satıldığı ülke olduğunu vurgulayarak “Her şirket kendi takdiri ile bağımsız kararlar alır. Dolayısıyla bir fiyat güncellemesi olur ise, bu güncelleme şirketlerin kendi kararları dahilinde olacaktır” dedi.

Çimentonun genel manada konut inşaatında, inşaat maliyetleri içindeki payının yüzde 4’ü geçmediğini de belirten ÇEİS Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Ünal şunları ifade etti:

“Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS), tüm sektör bileşenlerini kapsayan bir çatı kurumdur. Misyonu, işçi ve işveren ilişkilerini düzenlemek, sektör bileşenleri ile birlikte çalışanların eğitimine, gelişimine, sağlığına ve güvenliğine yatırım yapmaktır. Sendikamız çimento fiyatlarındaki güncellemenin doğrudan muhatabı olmamakla birlikte, ÇEİS Yönetim Kurulu Başkanı olarak konuya ilişkin bazı açıklamalar sunmak isterim.

Çimento Fiyatlamasında Toplu Bir Karar Söz Konusu Olamaz

Bazı çimento şirketleri tarafından 1 Ocak 2019’dan itibaren geçerli olacak bir fiyat güncellemesine gidildiği haberleri basında yer almıştır. Ancak toplu bir karar ile fiyatlama söz konusu olamaz. Her şirket kendi takdiri ile bağımsız kararlar alır. Dolayısıyla bir fiyat güncellemesi olur ise bu güncelleme şirketlerin kendi kararları dahilinde olacaktır.

Diğer yandan halihazırda birçok endüstride olduğu gibi çimento üretiminde de önemli maliyet artışları yaşanmaktadır. Çimento sektörünün iki büyük maliyet kalemi vardır. Bunlardan ilki enerji, ikincisi ise işçiliktir.

Enerji maliyetlerine bakacak olursak, son iki yılda petrokok maliyeti TL bazında yaklaşık yüzde 170 artmıştır. Elektrik maliyeti ise yine son iki yılda yüzde 76 yükselmiştir. Aynı dönemde kömür maliyetindeki artış oranı yüzde 182 olmuştur. Genel olarak da 2016 yılının başından Kasım 2018’in sonuna kadarki sürede üretici fiyat endeksi yüzde 73 artış göstermiştir.

Üretim maliyetlerindeki bu artışa rağmen son iki yıla baktığımızda, çimento fiyatlarının ortalamada sadece yüzde 27 arttığı görülmektedir. Bununla birlikte hükümetimizin ilan ettiği Enflasyonla Topyekün Mücadele kampanyasına çimento şirketleri de destek vermiş ve son bir yılda çimento fiyatlarında düşüşler yaşanmıştır.

Sektörümüz için bir diğer önemli unsur da işçilik maliyetidir. 17 bin çalışan istihdam eden sektörümüz, çalışanlarının tüm yasal haklarına, maaş güncellemelerine, iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına azami özen göstermektedir. Bu hafta yüzde 26 oranında yapılan asgari ücret güncellemesine bağlı olarak tüm çalışan ücretlerinde de güncellemeye gitme ihtiyacı doğmuştur.

Aynı zamanda şartlar ne olursa olsun iş sağlığı ve güvenliği yatırımlarını, eğitimlerini hiç aksatmayan ve “Sıfır İş Kazası” prensibiyle çalışan bir sektör olduğumuzu da bilmenizi isteriz. Son 10 yılda iş sağlığı ve güvenliğine yaklaşık 150 milyon TL yatırım yapan sektörümüz, bu yatırımları taviz vermeden sürdürmeye devam edecektir.

Çimento endüstrisi birlikte iş yaptığı diğer sektörlerle dayanışmaya büyük önem veren bir sektördür ve enerji ve işçilik maliyetlerindeki artışların son iki yıldır fiyatlara yansımadığı görülmektedir. Bunun en önemli göstergesi de Türkiye’deki çimento fiyatlarının Çin de dahil olmak üzere dünyadaki en düşük çimento fiyatı oluşudur.”

 

Sabancı Holding Çimento Grubu Basın Açıklaması

Son Günlerde Çimento Sektöründeki Fiyat Artışları Hakkında Çıkan Haberlere İlişkin Sabancı Holding Çimento Grubu Tarafından Yapılan Açıklamadır:

29.12.2018 – Bilindiği gibi çimento üretiminin ana girdilerine yıl içinde gelen artış nedeniyle fiyat ve üretim maliyeti arasındaki makas üretici aleyhine daralmıştır. Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı’na Topluluk olarak verdiğimiz destek sebebiyle, normal şartlar altında maliyet artışları nedeniyle, yıl içerisinde yapılması gereken fiyat düzenlemeleri yapılmamıştır.

Mevcut durumda işlerimizin sürekliliği ve global pazarlardaki rekabetçi konumumuzun korunabilmesi adına Ocak 2019’dan itibaren bazı fiyat düzenlemeleri kaçınılmaz bir hal almıştır. Ancak ülkemiz ekonomisine destek için Topluluğumuz haberlerde bahsi geçen %40 oranında bir zam yapmayı planlamamaktadır. Topluluk olarak birinci önceliğimiz her zaman olduğu gibi bugün de ülkemiz ekonomisinin gelişimine katkıda bulunmaktır.

 

Çimento Fiyatlarına Yüzde 40 Zamma Sektörden Tepki

28.12.2018 – MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu başkanı Reha Yeltekin çimento üreticileri tarafından yapılan %40 zam ile ilgili açıklama yaptı.

Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü inşaat sektörü zor günler geçirirken bir kötü haber de çimento ile ilgili geldi. Çimento üreticileri Enflasyonla Topyekün Mücadele kapsamında belirlenen sürenin dolması ile birlikte, 1 Ocak 2019 yılından geçerli olmak üzere fiyatlara %35 ile %40 arasında değişen oranda zam yaptı.

MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Reha Yeltekin; çimento maliyetinin inşaat maliyetinin yüzde 7-8’i kadar olduğunu, inşaat sektörünün zor günler geçirdiği şu dönemde bu zam kararı ile sektöre ilave ağır yük yüklemenin doğru olmayacağını söyledi.

Yeltekin, Türkiye’de bir çimento kartelinin oluştuğuna ve firmaların farklı zamanlarda farklı oranlarda fiyat artışı açıklayarak rekabet hukukunun önüne geçmeye çalıştığına dikkat çekti ve alternatifi olmayan ürünlere yapılan zamların sektörü çaresiz bıraktığını söyledi.

Hükümetin devreye girmesini ve bu yapılan fahiş zam oranlarına müdahil olmasını beklediklerini kaydetti. İnşaat sektörü tüm maliyet baskısına rağmen 2018’de satış fiyat artışına gitmediğini hatırlatan Yeltekin, “bu zamla sektör çok daha da zor durumda kalır” dedi.

Yeltekin, ayrıca çimento zammının bir tek betonu değil, sıva ve dış cephe dahil birçok ürünü etkileyeceğini de dile getirdi. Bu zammın hiçbir gerekçesi olmadığına dikkat çeken Yeltekin; “çimentoya 2018 yılında %40’a yakın zam yapılmışken ve gevşeyen kurlarla beraber indirim beklerken, yapılan bu zamma anlam veremediklerini “ söyledi.