Ana Sayfa Haberler Çiftçiye Sula...

Çiftçiye Sulama Ücreti Şoku, Ödeyemeyiz İcralık Oluruz

Çiftçiye Sulama Ücreti ŞokuAdana’nın merkez Yüreğir ilçesine bağlı 8 köyde Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından tahakkuk ettirilen sulama ücretleri, çiftçiye büyük şok yaşattı. Üretici, çevre sulama birliklerinde dönüm başına 35 TL olan bahçe sulama bedeli için kendilerine 391 TL ücret tahakkuk ettirilmesine tepki gösterdi.

Yüreğir’in Geçitli Cumhuriyet, Geçitli Havraniye, Vayvaylı, Kaşlıca, Gökvelioğlu, Çatalpınarı, Kütüklü ve Esenler mahallelerindeki çiftçiler, DSİ tarafından tahakkuk ettirilen sulama ücretlerini görünce şaşkına döndü. Üreticiler, sulama kanalı kenarında bir araya gelerek, fahiş ücretlere tepki gösterdi. Çiftçiler adına açıklama yapan Esat Çakır, 2015 yılında dönüm başına 105 TL ödedikleri bahçe sulama ücretinin 391 TL’ye yükseltildiğini, bu ücretin çevre sulama birliklerinde ise sadece 35 TL olduğunu söyledi. Pamuk, yer fıstığı, marul ve mısırda da durumun farklı olmadığını ifade eden Çakır, “Çevre birliklerde 30-31 TL olan pamuk, yer fıstığı, marul ve mısır için 2015 yılında 86 TL tahakkuk ettirildi. Buna sesimizi çıkarmadık. Ama 2016 yılında mısır ve yer fıstığı için 150 TL, marul için 196 TL, pamuk için ise dönüm başına 234 TL borç tahakkuk ettirildi” dedi.

Çiftçiye Sulama Ücreti Şoku“Ödeyemeyiz, icralık oluruz”

Çevre sulama birliklerine göre yaklaşık üç kat fazla ücret öderken ücretlerin daha da artırılmasına anlam veremediklerini belirten Çakır, “Bizler bu ücretleri ödeyemeyiz, icralık oluruz. Ücret artışlarının enflasyona göre belirlenmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

Yüksek sulama ücretleri nedeniyle 8 köyde yüzlerce çiftçinin mağdur olduğunu kaydeden Esat Çakır, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Borç tahakkuk ettirilen arazilerin bir kısmı sulama sahası olmasına rağmen su verilemiyor. Çiftçi kendi imkanları ile Tarım Kredi Kooperatifi’nden 4,19 TL’ye aldığı mazotla motor çalıştırarak arazisini sulayabiliyor. Yüksek sulama maliyetinin üzerine bir de tahakkukların eklenmesi, dönüm başına birim fiyatını 500-600 TL’ye yükseltiyor. Bu durum artık içinden çıkılmaz bir hal aldı. Bizim bu ücretleri ödememiz mümkün değil. Ücretlerin yeniden gözden geçirilmesini ve düzenlenmesini talep ediyoruz.”

“Biz üretmek istiyoruz”

Komşu ülkelerde devam eden çatışmalar nedeniyle birkaç yıldır ürünlerin para etmediğini dile getiren Çakır, “Zaten mahsulümüzü maliyetinin altında fiyatlara satıyoruz. Su maliyeti de eklenince zararımız katlanıyor. Bizler vatanımızı seviyoruz ve üretmek istiyoruz. Devlet yetkililerinin sesimizi duymasını ve bizlere destek olunmasını bekliyoruz. Yoksa yüksek maliyetler nedeniyle hepimiz çiftçiliği bırakmak zorunda kalacağız” şeklinde konuştu. İHA

Çiftçiye Sulama Ücreti Şoku