Ana Sayfa Haberler 1915 Çanakkal...

1915 Çanakkale Köprüsü İçin 350 Adet Boeing 747 Ağırlığındaki Tabliyelerin Yükleme ve Tahliye İşlemi Yapılacak

23.12.2020 – Hareket Proje Taşımacılığı ve Yük Mühendisliği, tamamlandığında dünyanın orta açıklığı en uzun asma köprüsü unvanının sahibi olacak 1915 Çanakkale Köprüsü’nün 720 ton ağırlığındaki ilk tabliyesinin Gölcük’ten Gelibolu’ya taşınmasında yükleme-tahliye işlemini başarıyla tamamladı. Hareket, proje çerçevesinde köprünün geri kalan 86 tabliyesinin daha taşımasında yükleme ve tahliye işlemi gerçekleştirerek 350 adet Boeing 747 ağırlığına eşdeğer bu önemli yükü yüklemiş ve tahliye etmiş olacak. 

60 yılı aşkın bir süredir Türkiye’nin yanı sıra Özbekistan, Kazakistan, Ukrayna, Azerbaycan, Nijer, Kenya, Dubai, Kamerun, Kenya ve Senegal gibi ülkelerde birçok başarılı projeye imza atan, güçlü makine ekipman parkı, uzman kadrosu ile sunduğu yenilikçi mühendislik çözümleri ve üstün hizmet anlayışıyla sektörün lider kuruluşu Hareket, Türkiye’nin en büyük ağır kaldırma ve taşıma projelerine imzasını atmaya devam ediyor. Temeli 18 Mart 2017 tarihinde atılan, Çanakkale Boğazı’nın ilk ve Marmara Bölgesi’nin ise 5. asma köprüsü olan 1915 Çanakkale Köprüsü Projesi’nin 720 ton ağırlığındaki ilk tabliyesinin yükleme ve tahliye işlemleri, Hareket tarafından gerçekleştirildi.

İnşaatı bittiğinde dünyanın orta açıklığı en uzun asma köprüsü unvanını alacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ilk tabliyesi Gölcük’ten Gelibolu’ya taşındı. Hareket, Proje dahilinde toplam ağırlığı yaklaşık 60 bin ton olan 86 adet tabliyenin daha yükleme ve tahliye işlemi gerçekleştirilecek. Yüklenip tahliye edilecek toplam 87 tabliyenin en ağırı 885,6 ton, toplam yükün hacmi ise 264 adet olimpik yüzme havuzunu dolduracak büyüklükte olacak.

Hareket olarak hem Türkiye’nin hem de dünyanın en önemli projelerinde yer almaktan gurur duyduklarını söyleyen Hareket Proje Taşımacılığı ve Yük Mühendisliği A.Ş. Genel Müdürü Abdullah Altunkum, “Zorlu bir projenin ilk adımını sorunsuz bir şekilde tamamladık. Gölcük’ten 2 x 8 aks 4 sıra SPMT ile mavnaya yüklenen tabliyeyi Gelibolu’da 2 x 16 aks 2 sıra SPMT ile indirilerek stok sahasına taşıdık. Projede 66’sı mega deck olmak üzere toplam 87 adet tabliye var. Bu tabliyelerin tamamını Hareket yükleyip indirecek. Hareket olarak geçen yıl da 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ayak temellerini oluşturacak ağırlıkları 700-750 ton arasında değişen, 26 metre yüksekliğindeki çelik şaftlarının çelik şaftların yüklemesini gerçekleştirmiştik. Uzunluğu nedeniyle devrilme riski çok fazla olan bu taşıma işini de emniyetli bir şekilde tamamlamıştık. Bu projeyi de başarıyla gerçekleştireceğimize inancımız tam” dedi.

Editöre not: Tabliye köprü yapımından ilk olarak yerleştirilen ve köprü ayakları üzerine oturan taşıyıcı kısımdır. Köprüde üzerine üst yapı döşenen, yükün ilk alındığı ve dağıtımını sağlayan elemandır.  

Hareket Proje Taşımacılığı ve Yük Mühendisliği Hakkında:

Temelleri 1957 yılında atılan Hareket Proje Taşımacılığı ve Yük Mühendisliği, sektöre tahmil tahliye ve deniz taşımacılığı alanlarıyla giriş yaptı. 1974’te vinç kiralamayı da hizmetlerine ekleyen Hareket, hızlı büyümesini sürdürerek sektörün lider şirketleri arasına adını yazdırdı. Alanında uzman ve tecrübeli ekibi, kreatif ve yenilikçi mühendislik çözümleriyle Hareket, bugün proje taşımacılığı, ağır ve standart dışı yük taşımacılığı, vinç ve platform kiralama, ağır kaldırma, indirme ve montaj faaliyetlerini uluslararası standartlara uygun olarak ve son teknolojiye uygun ekipmanlarla gerçekleştiriyor. “Küresel arenada, yük mühendisliği çözümleri ile sınırsız hareket özgürlüğü sunma” vizyonuyla çalışmalarını sürdüren Hareket, Türkiye’nin yanı sıra Türkmenistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Kazakistan, Umman, Özbekistan, Gürcistan, Romanya ve Azerbaycan gibi 20’yi aşkın ülkede; nükleer enerji, petrokimya, petrol-gaz ve yenilenebilir enerji sektörü ile tesis taşıma, açık deniz işlerinde ve inşaat-altyapı alanlarında gerçekleştirilen birçok önemli projede yer alıyor. Hareket, Türkiye’de İstanbul, İzmir, Ankara ve Mersin’de bulunan bölge müdürlükleri, yurtdışında ise Birleşik Arap Emirlikleri, Özbekistan, Kazakistan, İspanya ve Ukrayna’daki ülke müdürlüklerinin yanı sıra Azerbaycan, Cezayir ve Güney Kore’de bulunan acenteleri vasıtasıyla çalışmalarını sürdürüyor.

 

1915 Çanakkale Projesi’ne 11 Global Finans Ödülü

Dünyanın en geniş orta açıklıklı asma köprüsünü içinde barındıracak 1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi, finansman yapısı ile de dünyada beğeni topladı. Çoğunluğu uluslararası, 25 banka ve finans kuruluşu ile oluşturulan Projenin finansman yapısı PFI, Bonds&Loans, IJGlobal, IFN, EMEA Finance gibi dünyanın saygın kurumlarından 11 global finans ödülü kazandı.

3 Eylül 2019, İstanbul – Tamamlandığında dünyanın en geniş orta açıklıklı asma köprüsünü de içerecek, 2022’de hizmete açılması planlanan 1915Çanakkale Projesi ve Otoyolu Projesi, finansman yapısıyla da dünyanın gündeminde.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilen ve inşaat çalışmaları Türkiye’den Limak ve Yapı Merkezi, Güney Kore’den Daelim ve SK E&C şirketlerinin kurduğu ortaklık tarafından yürütülen 1915Çanakkale Projesi, çoklu finansman yapısı ile dünyadaki sayılı projeler arasına girdi. Yapım ve işletme olmak üzere toplam sözleşme süresi 16 yıl 2 ay 12 gün olan proje için 3 milyar Avro’dan fazla yatırım yapılması bekleniyor.

10 farklı ülkeden toplam 25 banka ve finans kuruluşundan kredi sağlayan 1915Çanakkale Projesi aralarında PFI, Bonds&Loans, IJGlobal’in de olduğu dünyanın saygın kurumlarından 11 global finans ödülü kazandı.

Projenin finansmanı için 2018 Mart ayında 2,265 milyar Avro tutarında beş yılı geri ödemesiz olmak üzere toplam 15 yıl vadeli kredi sağlandı. Bu kredinin yüzde 70’lik kısmı 19 yabancı banka ve finans kuruluşu, yüzde 30’luk kısmı ise Akbank, Finansbank, Garanti Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası ve Yapı Kredi olmak üzere Türk bankaları tarafından temin edildi.

“Güney Kore Exim bankalarından rekor finansman”

Türkiye için stratejik önem arz eden projenin zamanında finanse edilebilmesi, kaynak çeşitliliğinin artırılması ve uluslararası kredi kuruluşlarının ilgisi ile kısa sürede önemli bir başarıya imza atıldığına değinen ÇOK A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Başar Arıoğlu, bu başarıdan duydukları mutluluğu dile getirdi. Arıoğlu, “Finansmanın temini için önde gelen Türk ve uluslararası finans kuruluşlarını bir araya getirdik. Diğer yandan proje finansmanı dünyanın saygın kurumları tarafından 11 ayrı ödüle layık görüldü. Önemli bir başarıya imza attık, bundan gurur duyuyoruz” dedi.

Finansman yapısının büyüklüğüne ve çeşitliliğine dikkat çeken Arıoğlu, “Uluslararası proje finansman standartlarında yapılandırılan kredi paketi, Export Credit Agency (ECA) ve İslami finansman yöntemlerini de içeren sekiz farklı kredi diliminden oluşuyor. Koreli ihracat kredi destek kuruluşları Korea Eximbank (Kexim) ve Korea Trade Insurance Corporation (K-SURE), 1 milyar Avro tutarındaki nakit kredi ve garanti destekleri ile Türkiye’deki bir proje için bugüne kadar tahsis edilen en büyük kredi paketi ile finansmanda yer aldı. Danimarka ihracat kredi destek kuruluşu EKF ve İslam Kalkınma Grubu’na bağlı Yatırım ve İhracat Kredisi Sigortası Kuruluşu ICIEC de diğer kurumlar arasında” dedi.

Altı kurumdan toplam 11 ödül

Londra’da 6 Şubat 2019’da Project Finance International (PFI) tarafından ‘Yılın Türk Finansmanı’ ödülü verilen 1915Çanakkale Projesi, Dubai’de Islamic Finance News (IFN) tarafından 10 Mart’ta düzenlenen IFN Ödülleri’nde ‘Yılın Proje ve Altyapı Finansmanı Ödülü’nü kazandı.

Yine Londra’da 21 Mart’ta IJGlobal tarafından düzenlenen ödül töreninde Avrupa’da Otoyol Kategorisi’nin birincisi olan 1915Çanakkale Projesi, ‘Türkiye’nin Finans Oscarları’ olarak bilinen ve ‘Türkiye Bonds & Loans Ödülleri’nde de ‘Yılın Proje Finansmanı’ ve ‘Yılın Altyapı Finansmanı’ kategorilerinde birincilik ödüllerini kazandı.

Lizbon’da 31 Mayıs’ta gerçekleştirilen Proximo Finans Ödülleri’nde ‘Yılın En İyi Exim Destekli Projesi’ seçilen proje, son olarak Haziran ayında Londra’da düzenlenen EMEA Finance tarafından, Avrupa’nın ‘En İyi Proje Finansmanı’ ve ‘En İyi Kamu Özel İşbirliği Projesi’, EMEA bölgesinin ‘En İyi Proje Finansmanı’, ‘En İyi Yol Projesi’ ve ‘En İyi Sendikasyon Kredisi’ seçilerek beş ödül birden aldı.

 

Çanakkale Köprüsü Ayaklarını Oluşturacak Dev Çelik Şaftlar Taşındı

22.04.2019 – Sektörün lider markası Hareket Proje Taşımacılığı ve Yük Mühendisliği, temeli 18 Mart’ta 2017 tarihinde atılan 1915 Çanakkale Köprüsü Projesi’ne yaratıcı ve yenilikçi çözümleriyle damgasını vurdu.

60 yılı aşkın bir süredir ağır kaldırma ve taşımacılık hizmetleri sunan, sektörün uzman şirketi Hareket, Türkiye’nin en önemli projelerinde uzman ve deneyimli kadrosu, yaratıcı ve yenilikçi çözümleriyle yer alıyor. Hareket, bu kez Çanakkale Boğazı’nın ilk ve Marmara Bölgesi’nin ise 5. asma köprüsü olan 1915 Çanakkale Köprüsü Projesi’nin taşıma faaliyetlerini gerçekleştirdi. Temeli 18 Mart 2017 tarihinde atılan Çanakkale Köprüsü’nün ayak temellerini oluşturacak çelik şaftların taşıması Hareket tarafından yapıldı.

Projeye ilişkin konuşan Hareket Proje Taşımacılığı ve Yük Mühendisliği Genel Müdürü Engin Kuzucu, şunları söyledi: “Tamamlandığında ülkemizin en önemli değerleri arasında yer alacak bu projeye dahil olmaktan gurur duyuyoruz. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ağırlıkları 700-750 ton arasında değişen, 26 metre yüksekliğindeki çelik şaftlarının yüksekliği fazla olduğundan taşıma sırasında devrilme riski çok fazlaydı. Ancak yaptığımız mühendislik çalışmaları neticesinde son teknolojiye sahip altyapımız ve yüksek kapasitedeki ekipmanlarımızla taşımayı emniyetli bir şekilde tamamladık.”

Hareket Proje Taşımacılığı ve Yük Mühendisliği Hakkında:

Temelleri 1957 yılında atılan Hareket Proje Taşımacılığı ve Yük Mühendisliği, sektöre tahmil tahliye ve deniz taşımacılığı alanlarıyla giriş yaptı. 1974’te vinç kiralamayı da hizmetlerine ekleyen Hareket, hızlı büyümesini sürdürerek sektörün lider şirketleri arasına adını yazdırdı. Alanında uzman ve tecrübeli ekibi, yaratıcı ve yenilikçi mühendislik çözümleriyle Hareket, bugün proje taşımacılığı, ağır ve standart dışı yük taşımacılığı, vinç ve platform kiralama, ağır kaldırma, indirme ve montaj faaliyetlerini uluslararası standartlara uygun olarak ve son teknolojiye uygun ekipmanlarla gerçekleştiriyor. “Küresel arenada, yük mühendisliği çözümleri ile sınırsız hareket özgürlüğü sunma” vizyonuyla çalışmalarını sürdüren Hareket, Türkiye’nin yanı sıra Türkmenistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Kazakistan, Özbekistan, Gürcistan, Romanya ve Azerbaycan gibi 20’yi aşkın ülkede; nükleer enerji, petrokimya, petrol-gaz ve yenilenebilir enerji sektörü ile tesis taşıma, açık deniz işlerinde ve inşaat-altyapı alanlarında gerçekleştirilen birçok önemli projede yer alıyor. Hareket, Türkiye’de İstanbul, İzmir, Ankara ve Mersin’de bulunan ofisleri, yurtdışında ise Birleşik Arap Emirlikleri, Özbekistan ve İspanya’daki ofislerinin yanı sıra Azerbaycan, Cezayir ve Güney Kore’de bulunan acenteleri vasıtasıyla çalışmalarını sürdürüyor.

 

 

Çanakkale 1915 Köprüsü’nün Çelik Kirişlerini Çimtaş Çelik Yapacak

27.12.2018 – Enka İnşaat Holding’in (ENKAI) bağlı iştiraki Çimtaş Çelik, 1915 Çanakkale Köprüsü Projesi’nin ana tabliye çelik kiriş konstrüksiyonun fabrikasyonu ve teslimatı işini aldı.

Daha önce 1915 Çanakkale Köprüsü Projesi kapsamından kazandığı ihale sonucunda imzaladığı kontratlarda beraber toplamda 90 bin tonluk kalıcı taşıyıcı sistem çelik konstrüksiyon üretimi ve teslimatı işini Çimtaş Çelik almış oldu.

Çanakkale 1915 Köprüsü tamamlandığı zaman 2023 metre orta açıklık (Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına itafen) , 4608 toplam uzunluk Dünyanın En Büyük orta açıklıklı asma köprüsü unvanına sahip olacak.

Daelim-Limak-SK E&C-Yapı Merkezi Ortak Girişimi tarafından geçtiğimiz yıl 16 yıl 2 ay 12 gün işletme süresi teklif edilerek yapım ve işletim hakkı alınan 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün toplam uzunluğunun 2.023 metre orta açıklık, 770’er metre yan açıklıklar ayrıca 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile beraber toplam 4.608 metre olması öngörülüyor. Köprü 2 x 3 trafik şeritli olacak. Köprü tabliyesinin 45,06 m genişlikte ve 3,5 metre yükseklikte olması öngörülmekte olup tabliyenin her iki tarafında bakım onarım amacıyla kullanılacak yürüme yolları ve bakım şeridi 3 metre teşkil edecek. Her iki kule temeli yaklaşık 40 metre derinlikte deniz tabanında konumlandırılacak. Çelik kule yüksekliği yaklaşık 318 metre ve kule en üst tepe noktasının ise 333 metre olması öngörülüyor.

Çanakkale 1915 Köprüsü’nin Faydaları Neler Olacak?

Türkiye’nin batısında otoyol entegrasyonu tamamlanacak.

Proje, 324 km’lik Kınalı-Tekirdağ- Çanakkale- Savaștepe Otoyolu Projesi’nin önemli bir parçasını oluşturuyor. Proje, bu otoyolun tamamı Gebze-İzmir Otoyolu’na bağlandığında, Marmara’yı çevreleyen otoyol zincirinin halkaları birleşecek.

Trakya ve Batı Anadolu’daki sanayi, ticaret ve hizmet sektörleri ivme kazanacak.

Daha hızlı ve daha düşük maliyetli yük taşımacılığı, üretken nüfus barındıran bu bölgelerimizin sadece ekonomik faaliyetlerini değil, sosyal bağlarını da güçlendirecek.

Çanakkale 1915 Köprüsü Projesinde Süreç ve Durum

  • 18 Mart 2017’de temel atma töreni gerçekleşti.
  • 16.03.2018’de finansmanı tamamlandı.
  • 26.12.2018’de her iki yakada denizde kalacak ayakların dev keson temellerinin imalatı tamamlandı.

 

Çanakkale 1915 Köprüsü’nün Finansmanı Tamam

1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi’nin 2,265 milyar euro tutarındaki kredisinin yüzde 70’i yabancı finans kuruluşlarından geldi

16.03.2018 – 2023 metrelik ana açıklığı ve 318 metre yüksekliğindeki kuleleri ile dünyanın en uzun asma köprüsü olacak 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi’nde ağırlıklı bölümü yabancı finans kurumları ve bankalardan olmak üzere 2 milyar 265 milyon euro tutarında finansman sağlandı.

Daelim-Limak-SK-Yapı Merkezi Ortak Girişimi tarafından kurulan Çanakkale Otoyol ve Köprüsü İnşaat Yatırım ve İşletme A.Ş. 10 değişik ülkeden toplam 24 banka ve finans kuruluşundan kredi sağladı. On ülke; Güney Kore, Almanya, Fransa, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Çin, İngiltere, Danimarka ve Türkiye’den oluşmakta.

Toplam 2 milyar 265 milyon euroluk kredinin yüzde 70’ine tekabül eden 1 milyar 582 milyon euroluk bölümü yabancı bankalardan, yüzde 30’una tekabül eden 683 milyon euroluk bölümü ise Türk Bankalarının yabancı şubeleri tarafından sağlandı.

Kredinin 5 yılı geri ödemesiz olmak üzere toplam 15 yıl vadesi bulunuyor.

3.6 milyar euro talep geldi

Global finansal piyasaların önde gelen temsilcilerinden oluşan banka ve finans kuruluşlarının projeye yoğun ilgisi sonucunda ihtiyaç duyulan kredinin 1,5 katı tutarında (3,6 milyar euro) kredi limiti tahsisi gerçekleşti.

Uluslararası Proje Finansman standartlarda yapılandırılan kredi, ECA ve İslami finansman yöntemlerini de içeren farklı kredi dilimlerinden oluşuyor.

Koreli İhracat Kredi Destek Kuruluşlarından rekor kredi

Koreli ihracat kredi destek kuruluşları “KEXIM” ve “KSURE” 1 milyar euro tutarındaki nakit kredi ve garanti destekleri ile Türkiye’deki bir proje için bugüne kadar tahsis edilen en büyük kredi paketine imza attılar. Koreli ECA kuruluşlarına ilave olarak Danimarka ihracat kredi destek kuruluşu EKF de projede yer aldı.

İslami Finansman desteği

İslami Bankacılığın Dünya’daki en büyük oyuncularından Kuwait Finance House’un iştiraki Kuveyt Türk ile beraber projeye sağladığı 200 milyon euro katkı ile Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi, doğrudan İslami Finansmanın kullanıldığı Türkiye’deki ilk otoyol proje finansmanı özelliğini kazandı. Doğrudan İslami Finansman katkısına ilave olarak İslam Kalkınma Bankası’na bağlı yatırım sigortası ve ihracat kredisi destek kuruluşu “ICIEC”in sağladığı garanti ile İslami Finansmanın payı 300 milyon euro seviyesine ulaştı.

Projenin finansmanında yer alan 24 banka ve finans kuruluşunun isimleri şöyle;

  • The Export-Import Bank of Korea
  • The Korea Development Bank
  • ICIEC
  • EKF
  • KSURE
  • Bank of China
  • Deutsche Bank
  • DZ BANK
  • KEB Hana Bank
  • ICBC
  • ING
  • Intesa SanPaolo
  • Kuwait Finance House K.S.C.P
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası
  • Natixis
  • Shinhan Bank
  • Siemens Bank
  • Standard Chartered
  • Akbank
  • Finansbank
  • Türkiye Garanti Bankası
  • Türkiye İş Bankası
  • Türkiye Vakıflar Bankası
  • Yapı ve Kredi Bankası

1915 Çanakkale Köprüsü;

Daelim-Limak-SK E&C-Yapı Merkezi Ortak Girişimi tarafından geçtiğimiz yıl 16 yıl 2 ay 12 gün işletme süresi teklif edilerek yapım ve işletim hakkı alınan 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün toplam uzunluğunun 2.023 metre orta açıklık, 770’er metre yan açıklıklar ayrıca 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile beraber toplam 4.608 metre olması öngörülüyor. Köprü 2 x 3 trafik şeritli olacak. Köprü tabliyesinin 45,06 m genişlikte ve 3,5 metre yükseklikte olması öngörülmekte olup tabliyenin her iki tarafında bakım onarım amacıyla kullanılacak yürüme yolları ve bakım şeridi 3 metre teşkil edecek. Her iki kule temeli yaklaşık 40 metre derinlikte deniz tabanında konumlandırılacak. Çelik kule yüksekliği yaklaşık 318 metre ve kule en üst tepe noktasının ise 333 metre olması öngörülüyor. Proje tamamlandığında Dünyanın En Büyük orta açıklıklı asma köprüsü unvanına sahip olacak.

 

Çanakkale Köprüsü 139 Yıl Önce Düşünülmüştü!

Çanakkale Boğazı’na bir köprü düşüncesi tarih boyunca var olmuştu. Bunlardan bir kısmı sadece düşüncede kaldı, çok az kısmı proje merhalesine gelebildi. Osmanlı’nın son devrinde hükümete sunulan bir proje, aslında Çanakkale Boğazı’na yapılacak bir köprü ve entegre demiryolları ile İstanbul’u İzmir’e bağlamayı hedefliyordu. Arşiv uzmanlarından Kasım Hızlı, Türk basınında ilk defa olmak üzere bu projeyi Yedikıta Tarih Dergisi’nde detaylarıyla yazmıştı. Dilerseniz bu linkten okuyabilirsiniz.

138 Yıllık Çanakkale Köprüsü Projesi Ortaya Çıktı! Proje Neden Gerçekleşmedi?