Ana Sayfa Haberler CDMVision, ye...

CDMVision, yerli artırılmış gerçeklik teknolojileri ile Hannover Messe’de hayranlık uyandırdı

Türkiye’nin Artırılmış ve Sanal Gerçeklik alanındaki teknoloji şirketi CDMVision’ın yerli ve milli ileri seviye Artırılmış Gerçeklik ürün ve çözümleri Augmented Distant Services (ADS) ve Surface Projector, Hannover Messe’de endüstriye damga vurdu.

02.04.2019 – Şirketlerin dijital dönüşümlerine destek sağlayarak iş süreçlerindeki verimlilik ve doğruluğu arttıracak yazılım ve teknolojiler geliştiren CDMVision, Arttırılmış ve Sanal Gerçeklik konularında sunduğu çözümler ile kurumların iş yapış şekillerine fayda sağlıyor. CDMVision’un üretim sanayiindeki birçok sektörde, ekipler arasındaki işbirliği ve ekip yetkinliklerini zenginleştirmede önemli rol oynayan ürünleri sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde söz sahibi olmaya devam ediyor. Arttırılmış ve Sanal Gerçeklik uygulama ve çözümlerinde farklı endüstrilerdeki 20 yılı aşkın tecrübeye sahip yerli şirket, müşterilerine ve onların iş alanlarına özel Arttırılmış ve Sanal Gerçeklik yol haritaları ve proof-of-concept çalışmalarının yanı sıra ürün ve çözüm geliştirme konularında da danışmanlık hizmetleri sunuyor.

Avrupa’nın en önemli endüstriyel teknoloji fuarı olan Hannover Messe’de sanal ürün geliştirmeden ürün hazırlama ve yönetme yazılımlarına kadar pek çok yenilikçi teknoloji sergileniyor. Fuarın Dijital Fabrikalar alanında ülkemizi temsil eden CDMVision, artırılmış gerçeklik motoru üzerine inşa edilen ve haberleşmeyi 3 boyutlu zenginleştiren ADS’in yanı sıra tarama verisinin kontrolünü sağlayan tamamen yeni Surface Projector ürününü de sergiledi.

“Yeni teknolojimiz haberleşmeyi 3 boyutlu hale getiriyor”

Augmented Distant Services ile haberleşmeyi 3 boyutlu zenginleştirdiklerini ifade eden CDMVision Kurucu Ortağı Ali Serdar Emre, “ADS; endüstride, bakım, servis ve eğitim gibi hizmetlerin uzaktan yapılabilmesini sağlayan bir ürünümüz. Bu teknolojimiz sayesinde ekranı olan herhangi bir cihazdan, farklı bir konumdaki bir artırılmış gerçeklik gözlüğüne, tablete veya telefona bağlanılabiliyor. Böylece kurulan ses ve görüntülü iletişimin yanı sıra sahadaki kişiye ne yapması gerektiği de 3 boyutlu öğeler vasıtasıyla anlatılabiliyor. Sonuç olarak da ilgili kişinin hem anlaması kolaylaşıyor hem de o kişinin yanına gidilmeyerek zaman ve maliyet tasarrufu sağlanıyor. CDMVision olarak geliştirdiğimiz bu teknolojinin şu anda Almanya’nın önde gelen araştırma kurumlarından biri olan Frauenhofer Enstitüsü’nde geleceğin fabrikalarının simüle edildiği Future Work Lab’de de kullanılmasından gurur duyuyoruz. Bu teknolojimiz aynı zamanda, KOBİ’lerde verimliliği artırmak ve dijital dönüşümü hızlandırmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile BTSO işbirliğinde hayata geçirilen Bursa Model Fabrika’da da kullanılıyor” dedi.

“Ürün kalite kontrolünde yeni bir çağ başlattık”

CDMVision’ın en yeni uygulaması Surface Projector (CDM Yüzey Yansıtıcı) ile ürün kalite kontrol ve üretim süreçlerinde yeni bir çağ başlattıklarını belirten Emre, “Surface Projector teknolojimiz, taranan nesneden gelen ölçümleme ve kalite kontrol verilerini görünür hale getiriyor. Böylece herhangi bir nesnenin dijital ikizini oluşturmak veya üretilmiş ürünün hedeflenen kalitede olup olmadığını anlamak için oluşturulan tarama verisinin doğruluğu çok hızlı ve kolayca sınanabiliyor. Taranan nesne, en güncel artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanılarak, herhangi bir mobil cihazın kamera görüntüsünde beliriyor. Taranan verinin kameranın görüntüsüne yansıtılmasıyla da bu verinin gerçekte var olan nesnenin yüzeyinde kontrol ediliyor” dedi.

 

 

Bursa Model Fabrika’daki Geleceğin Teknolojisi CDMVision’dan

10.03.2019 – Türkiye’nin tamamen milli ve yerli teknoloji şirketi CDMVision, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, Birleşmiş Milletler Kalkınma Örgütü desteği ile hayata geçirilen Bursa Model Fabrika’da artırılmış gerçeklik alanındaki yeni teknolojisi Augmented Distant Services (ADS)’i hizmete sundu.

KOBİ’lerde verimliliği artırmak ve dijital dönüşümü hızlandırmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve BTSO işbirliğinde hayata geçirilen, Bursa Model Fabrika’da teorik ve uygulamalı eğitimlerin yanı sıra, öğren-dönüş programları, üniversite-sanayi iş birliği projeleri, araştırma, ürün ve sistem geliştirme eğitimleri de düzenlenecek. İşletmelerin dijital dönüşümünde önemli bir role sahip olacak olan fabrika, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay’ın katılımıyla hizmete açıldı. Yalın üretim süreçleri ve dijital dönüşüm ile birlikte kalite ve verimlilik artışı sağlayacak ve firmalara rehberlik edecek olan Bursa Model Fabrika’sında, CDMVision tarafından geliştirilen artırılmış gerçeklik teknolojilerine de yer verildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CDMVision’ın özel teknolojilerini deneyimledi.

Haberleşmeyi 3 boyutlu zenginleştiren yerli teknoloji

Haberleşmeyi 3 boyutlu zenginleştiren Augmented Distant Services endüstride, bakım, servis ve eğitim gibi hizmetlerin uzaktan yapılabilmesini sağlayan bir ürün. Bir yandan üretim süreçlerinde makinelerin durma süresi azaltılarak zaman ve kazançtan ödün verilmezken ayrıca artırılmış gerçeklik destekli öğrenme sayesinde ekiplerin hızlı ve etkin eğitilmesiyle verimlilik daha da artırılıyor.

ADS teknolojisinde ekranı olan herhangi bir cihazdan farklı bir konumdaki bir artırılmış gerçeklik gözlüğüne, tablete veya telefona bağlanılıyor, ses ve görüntü iletişiminin yanı sıra sahadaki kişiye ne yapması gerektiği 3 boyutlu öğeler vasıtasıyla anlatılıyor ve böylelikle anlaması kolaylaştırılıyor. Görsel ve işitsel yönlendirmelere ilave olarak 3 boyutlu animasyon veya kılavuzluk edecek belge-döküman da gönderilebiliyor. Örneğin, bir arıza ve teknik sorunun tespiti veya bakım ve tamirat işlemi anlık olarak karşıdaki kişiyle interaktif bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. CDMVision’a ait bu teknoloji ile Bursa Model Fabrika’nın yanı sıra Almanya’nın önde gelen araştırma kurumlarından biri olan Frauenhofer Enstitüsü’nde geleceğin fabrikalarının simüle edildiği Future Work Lab’de de kullanılıyor.

Endüstrinin inovatif teknik destek ve uzaktan eğitim teknolojisi

CDMVision kurucu ortağı Ali Serdar Emre, yeni teknolojilerinin Bursa Model Fabrika’daki kullanım alanlarının iki farklı şekilde yer aldığını belirterek şunları söyledi: “ADS teknolojisi sayesinde fayda sağlanan kullanım alanının birinde makine başındaki kişinin bir problemle karşılaşması ve ne yapması gerektiğini bilememesi olabilir. Geleneksel süreçlerde şöyle yapılıyor: Durum servise telefonla bildiriliyor ama anlayıp çözecek durumu olmuyor genellikle ve bir servis personelinin gönderilmesi gerekiyor. Bu sürede ise ilgili makine duruyor ve iş kaybına neden oluyor. Eğer bu kişi başka şehirden gelecekse 3-4 saat, yurt dışından gelecekse birkaç günü bulabiliyor. Ancak istatistiklere göre ADS’in sunduğu imkanla, sanki teknisyen onun yanındaymışçasına destek verme sayesinde ve servis personelinin gelmesine gerek kalmadan problemler yüzde 30 oranında çözülebiliyor. Bu da büyük bir verim artışı demek. Bir başka kullanım alanı ise eğitim için uzaktan bağlanılmasını kapsıyor. Uzaktan bağlanan bir uzman, makine operatörüne görsel, işitsel ve yanında 3 boyutla zenginleştirilmiş ya da anında arzu edilen dokümanı onun önüne getirmesi gerekiyor. Yani eğitim alan kişinin bir diyagrama ihtiyacı var. Bunun için diyagramı gidip defterlerden araması gerekecek, nereye bakması gerektiğini bilmeyecek ve birtakım zaman kayıpları yaşanacak. Ancak ADS kullanıldığında uzman kişi, o diyagramı dijital olarak gözlükte veya tablette onun önüne anında getirebiliyor. Özetle ilk kullanım uzaktan teknik destek, ikinci kullanım da arttırılmış gerçek destekli uzaktan eğitim”