Ana Sayfa Haberler Bugün Kara Pa...

Bugün Kara Pazartesi’nin Yıldonümü, Tunç Şatıroğlu

Bugün 22 Mart 2021 Kara Pazartesi’nin yıldönümü. Kara pazartesi denmesini o gün yanlış bulanlar vardı. Ben de o yüzden Kapkara Pazartesi denmesinin uygun olacağını söylemiştim.

O gün Türk Lirası’na, Türk Lirası varlıklara güvenmiş olan, TCMB’ye güvenmiş olan herkes zarar etti. Sadece zarar etmekle iş bitmedi. TL’ye güven ve ekonomi yönetimine güven de bitmiş oldu. TL’ye güvenenlerin zararı asla yerine gelmedi ve gelmeyecek. Adeta zararlarınızın üzerine bir bardak su için dendi. Borsadakiler de çok kaybettiler ancak en azından TL bazında da olsa zararlarının bir kısmını kurtarabildiler. Önümüzdeki süreçte dolar bazında da kurtarmalarını beklerim.

Lakin Sayın Cumhurbaşkanı’nın hatalı görevden alma kararından sonra dolara güvenenler kazandı. Hatta dolara güvenenlerin kazancı bu vahim hadisenin yıldönümünde yüzde 105’e ulaştı. Naci Ağbal TCMB başkanıyken dahi dolar düşecek derken yine de bütün dolarınızı bozmayın, yüzde 30 dolarınız dursun dediğim gibi dolar borcu olanlar daha düşüş beklemeden 7,20’de alsın da dedim. Tamamını bozanlar veya borcunu kapatamayanlar perişan oldu. Bunun Naci Ağbal’ın görevden alınması haricinde bir başka sebebi yoktur.

O yüzden ekonomide kararları alan kişi Naci Ağbal’ı kovan kişi olduğu sürece ben bu kararlar güvenmem. İnsanlara da siz de güvenmeyin derim. Veriler zaten güvenmenin yanlış olduğunu hatta güvenmemenin de kazançlı olduğunu göstermektedir. Güvenmeyenleri hain şu bu gibi yaftalayarak yapılan hataların üzerinin örtülemeyeceğini henüz anlamış değiller. Gidişat hem kurun hem de enflasyonun artmaya devam ettiğini gösteriyor.

Lakin şu ortamda dolar almak da artık sizin enflasyon karşısında ezilmenizi engelleyemeyebilir. Zira sürekli olarak doların önüne baraj kurulmaya çalışılıyor ve bunun için dolar bozuluyor. Bu durum sürdürülebilir olmasa da dolar kurunun enflasyondan daha az artması demektir. O yüzden çok akıllı ve soğuk kanlı olunması gereken bir dönemdeyiz. Öncelikle verilerin doğruluğuna güvenmesek dahi yine de verilere bakmalı ve propagandaya kulak tıkamalıyız. Enflasyon daha da düşecek mi dendi? Bakın bakalım bir sonraki ay düşüyor mu? Düşmüyorsa dinlemeyin.

Kurda bir istikrar sağladık mı deniliyor? Bakım bakalım yılbaşından bu yana TL’nin diğer para birimleri karşısındaki değeri ne olmuş? Eğer en kötüler arasındaysa dinlemeyin, demek ki istikrar falan sağlanmamış.  Benzer şekilde sürekli olarak yanılan veya yanlış beklentiler yayanların gelecek hakkındaki görüşlerini de görmezden gelin. Bunları yapmadan sağlıklı düşünemezsiniz. Veri odaklı olacaksınız. Kuru gürültüye kulak tıkayacaksınız.

Eğer bunları yapmazsanız, ve maalesef birçoğunuzun da yapamadığını görüyorum, size anlattığım yatırım stratejisini de uygulayamazsınız. Zaten propagandanın amacı da budur. Korkutarak doğru yatırım stratejisi uygulamanıza engel olmaktır.

TL’ye güvenen insanların nasıl zarar ettiği ortadayken artık bu propagandayı bilerek yayan veya bunun yayılmasına bilmeyerek alet olanları takip etmeyin. Ya da edin ama o zaman da bana onların propaganda malzemeleri hakkında “acaba şöyle olur mu” diye sormayın.

22 Mart 2021 Kapkara Pazartesi’yi unutmayın. Bu hükümet varken zaten TL’ye kesin güvenilmez ancak bundan sonraki hükümetler döneminde de her zaman yatırımlarınızın bir kısmı dolar veya dolar cinsi varlıklarda olmalı. Bir daha Reis gibi biri gelip yanlış kararlar vermez demeyin.

Bunu söylemek acı da olsa unutmayın: Burası Türkiye, burada şartlar farklıdır. Burada Türkiye şartları vardır. Hem geçmiş hükümetler hem de Reis bunu diyenleri haklı çıkartmıştır.