Ana Sayfa Haberler Teşvik Paketi...

Teşvik Paketi Açıldı, Aslan Payı O İki Hissede…

10.04.2018 – Hükümet 138 milyar TL’lik yatırım teşvik paketinin detaylarını açıkladı. Yatırım teşviklerinden 19 şirketin 23 proje için faydalanacağı biliniyordu. Bu konudaki başvurulardan hareketle kurumların hazırladığı listeyi dün paylaşmıştık. Yatırımlarla 35.000 kişiye doğrudan, 134.000 kişiye de dolaylı yollardan istihdam sağlanması bekleniyor. Ayrıca yatırımların tamamlanmasıyla, cari açıkta yaklaşık 19 milyar $’lık bir düşüş olacağı düşünülüyor.

İşte Proje Bazlı Teşvik Paketinden Yararlanacak 23 Stratejik Firma ve gerçekleşecek yatırımları ile yerleri

  Proje – Yatırım  Firma Sektör Yer
1 Muhtelif Katater, İlaçlı Stent ve Kalp Kapaçığı Üretimi Alvi Medica Tıbbı Cihaz ve İlaç İstanbul
2 Direkt Doğutmalı Slab Döküm ve Sıcak Haddeleme Yöntemi ile aluminyum Yassı Mamul Üretimi Assan Aluminyum Metalurji Sakarya
3 Ingot ve Hücre Üretimi ile Entegre Güneş Paneli Üretimi Atayurt Enerji Malatya
4 Ingot ve Hücre Üretimi ile Entegre Güneş Paneli Üretimi Ekore Enerji Niğde
5 Tekerlekli Zırhlı Araçlar,  BMC Savunma Sanayi Sakarya
6 Paletli Zırhlı Araçlar, Lazer Silahı, İnsansız Zırhlı Araç BMC Savunma Sanayi Sakarya
7 Raylı Sistem Araçları (Hızlı tren,metro, bölgesel tren vb.) BMC Otomotiv, ulaşım teknolojileri Sakarya
8 Çeşitli Güçlerde Dizel Motor BMC Otomotiv, savunma sanayi Sakarya
9 Polipropilen Üretimi CFS (Tekfen) Petrokimya Mersin
10 Karbon Elyaf ve Ara Ürünlerin Üretim ve Geliştirilmesi DowAksa Petrokimya Yalova
11 Ham Petrol İşleme Rafinerisi Ersan Petrokimya Kahramanmaraş
12 PTA – MEG Polyester Ham Maddesi Üretim Tesisi SASA Petrokimya Adana
13 Polimer / Çips Petrokimya Üretim Tesisi SASA Petrokimya Adana
14 Çinko Külçe İpek Mobilya Metalurji – Entegre Metal Sanayi Kayseri
15 Çinko Üretimi Yıldız Metalurji Metalurji – Entegre Metal Sanayi Kırıkkale
16 Muhtelif Sektörler İçin Çelikten Mamül Nihai Ürünler Most Makine Savunma Sanayi İzmir
17 İzabe ve Elektroliz Bakır Üretimi Siirt Bakır Metalurji – Entegre Metal Sanayi Konya
18 Polietilen ve Polipropilen Üretimi Metcap Enerji Petrokimya Edirne
19 Milli Savaş Uçağı Ön Tasarımı  TUSAŞ TAİ Savunma Sanayi ve Havacılık Ankara
20 Hibrit Motor Üretimi Oyak Renault Otomotiv Bursa
21 Elektrikli Araç Enerji Depolama Birimi (Batarya) Üretimi Vestel Otomotiv Manisa
22 Entegre Teknik Büyükbaş Hayvancılık Sütaş Hayvancılık Bingöl
23 Entegre Madencilik Yatırımı Tosyalı Metalurji – Entegre Metal Sanayi Osmaniye

 

Deniz Yatırım: Hükümetin uzun zamandır beklenen, istihdamı desteklemeyi, cari açığı azaltmayı ve ekonomik büyümeyi sürdürmeyi hedefleyen büyük yatırımlara teşvik paketi dün açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan paketinin sağlık, savunma, otomotiv, madencilik ve metalurji gibi çeşitli sektörlere teşvikler sağladığını belirtti. Bu bağlamda, teşvik kazanan 19 şirketin 23 proje ile 170 bin kişilik istihdam yaratması, ithalatta 12 milyar dolarlık düşüş ihracatta ise 6 milyar dolarlık artış yaratarak cari açığı 18-19 milyar dolar daraltması bekleniyor.

Hükümet projeleri desteklemek için teşviklere 33 milyar dolarlık kaynak ayırdı. Teşvik alan 19 şirket arasında SASA (SASA), Vestel Elektronik (VESTL) ve Dow kimyasalları ve Aksa Akrilik’in (AKSA) ortakları olduğu Dow Aksa da bulunuyor.

Aslan Payı SASA’nın

Daha önce duyurulduğu üzere, teşvik paketinden aslan payını alan SASA çeşitli perokimya ürünlerini üretecek iki yeni fabrikaya toplamda 7 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. Vestel elektrikli araba pilleri üretmek için 7 milyar dolarlık yatırım yapmaya hazırlanırken, Dow Aksa ise carbon fiber fabrikasını genişletmek için 535 milyon dolarlık yatırım yapacak.

Teşvik alan diğer şirketler sağlık teknolojileri şirketi Alvi Medica, yenilenebilir enerji şirketi Atayurt, mobilya şirketi İpek , süt üreticisi Sütaş, otomotivde etkinlik gösteren Oyak Renault, havacılık şirketi TUSAŞ, metalurji şirketi Yıldız Metalurji, Petrokimya sektöründe CFS Petrokimya, petrol rafinerisi Ersan, Aliminyum üreticisi Assan Aliminyum, yenilenebilir enerji şirketi Ekore, metal üreticisi Siirt Bakır, 4 projesiyle zırhlı araç üreticisi BMC, petrokimya şirketi Metcap Enerji, makine üreticisi Most Makine ve madencilik alanında etkinlik gösteren Tosyalı.

Şeker Yatırım: Teşvik belgesi almaya kak kazanan firmalar lvimedica, Assan, Atayurt, BMC (4 adet proje), CFS, Dow Aksa, Ekore, Ersan, SASA (2 adet proje), İpek Mobilya, Most Makine, Siirt Bakır, Metcap Enerji, TUSAŞ, Oyak Renault, Yıldız Metalurji, Vestel, Sütaş, Tosyalı oldu. Vestel tarafından yapılacak 28,4 milyar TL’lik elektrikli araçların batarya sistemleri en büyük yatırım olarak öne çıkıyor.

Ayrıca, Tosyalı’nın 28 milyar TL’lik entegre madencilik yatırımı, Sasa tarafından yapılacak 28 milyar TL’lik PTA-MEG üretim tesisi yatırımı ve METCAP Enerji tarafından yapılacak 15 milyar TL’lik polietilen ve polipropilen üretim tesisi diğer büyük yatırımlar olarak öne çıkıyor.

Yatırım teşviki kapsamında, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, bina inşaat harcamaları için KDV iadesi, yatırım tutarının 2 katına kadar Kurumlar Vergisi indirimi veya 10 yıla kadar Kurumlar Vergisi istisnası, 10 yıla kadar sigorta primi işveren hissesi desteği, 49 yıl süreyle bedelsiz yatırım yeri tahsisi gibi birçok düzenleme bulunuyor.