Ana Sayfa Haberler Borsa İstanbu...

Borsa İstanbul’da Swap Pazarı Kuruluyor

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi vizyonu doğrultusunda, Borsa İstanbul ve bağlı ortaklıkları Takas Bank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu olarak Borsa İstanbul Grubu, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın liderliğinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Sermaye Piyasası Kurulu başta olmak üzere, düzenleyici otoriteler ile koordineli bir şekilde Borsa İstanbul Grubunda Swap pazarı başta olmak üzere yeni ürünler ve yeni pazarlar işleme konu olacağını belirtti.

Borsa İstanbul tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre SWAP pazarının başta bankalar olmak üzere tüm finans sektörü katılımcılarına hizmet edecek şekilde Borsa İstanbul’da kurulması için çalışmalara başlandı. Açıklamada SWAP pazarının borsada faaliyete geçmesi ile birlikte çoğunlukla tezgahüstü piyasalarda gerçekleştirilen bu tür işlemlerin, organize bir piyasa güvencesinde de yapılabilmesinin önünün açılacağı belirtiliyor. SWAP pazarının ilk etapta döviz piyasaları için hayata geçirilmesi planlanıyor.

Global finansal piyasalardaki en aktif pazarlardan biri olan swap pazarının başta bankalar olmak üzere tüm finans sektörü katılımcılarına hizmet edecek şekilde Borsa İstanbul çatısı altında kurulması çalışmalarına başlandığı belirtildi.

SWAP pazarının faaliyete geçmesi ile birlikte çoğunlukla tezgahüstü piyasalarda gerçekleştirilen bu tür işlemlerin, organize bir piyasa güvencesinde de yapılabilmesinin önü açılmış olacak. İlk etapta döviz piyasaları için hayata geçirilmesi planlanan SWAP pazarı ile birlikte, Borsa İstanbul Grubu olarak yeni ürün ve pazarlar konusunda çalışmalara devam edileceği belirtildi.

Mevcut durumda Borsa İstanbul’da kurulacak swap pazarı ile tezgahüstü piyasadaki işlemler kayıt altına alınabilecek ve izlenebilir olacak.

Vakıf Yatırım konu ile ilgili yorumunda: “Global piyasalardaki en aktif tezgah üstü pazarlardan olan swap pazarının ülkemizde düzenli bir piyasada faaliyete geçecek olmasını, hem risk yönetimi maliyetleri ve güven açısından hem de başta bankalar olmak üzere finans sektörü katılımcılarının etkin risk yönetimi adına önemli bir adım olarak görüyoruz.” şeklinde bir değerlendirme yaptı.

 

SWAP Nedir?

Swap kelime anlamı olarak “değiş tokuş etmek, takas etmek, değiştirmek” gibi anlamlara gelmektedir. Swap bir

Çapraz döviz swapı işlemlerinde farklı para birimleri ve farklı faiz yapısı üzerine (sabit veya değişken) borçlanan taraflar, diğer tarafın borcuna ilişkin anapara ve faiz ödemelerini yerine getirmek üzere anlaşarak gerekli yükümlülüğü yerine getirirler. Örneğin swap işlemi yapanlar TL borçlanarak (satarak) döviz alımı gerçekleştirirler. Burada alınan para borç verilir, satılan para ise borçlanılır.

Swap Pazarı Döviz Hareketlerini Nasıl Etkileyecek? Dolardaki Yükselişe Ne Faydası Olacak?

Swap, Türkiye’de döviz almak isteyenlerin TL borçlanarak bunu gerçekleştirmesini sağlayan bir bankacılık işlemi.

Mevcut durumda döviz ve dolardaki spekülatif yükselişlerde yaşanan durum şöyle: yurtdışındaki yabancı bankalar Türkiye’deki finans kurumlarından Türk Lirası ile borçlanıyor (ya da elindeki doları verip TL alıyor) ve sonrasında borçlandığı TL ile döviz piyasasında alıcı oluyor. Bu büyük meblağlar ve kısa sürelerde yapılırken döviz alım arzı ile yükselirken TL’nin değeri düşüyor. Sonra yabancı kurum eğer borçlanarak TL aldı ise değeri borç aldığı zamana göre düşüş göstermiş TL’sini geri ödüyor. Böylelikle spekülatif biçimde kur yükseltiliyor.

Burada kritik nokta şu: Türkiye’de dolar ya da dövizi yükseltmek için TL’ye ihtiyaç var. Saldırı Türk Lirasına yapılıyor. Doları yükseltmek isteyenin TL’ye ihtiyacı var. Bu durum elinde TL olmadan açığa dolar alarak kuru yükselten Londra’daki bir bankanın düştüğü durum ile iyice belli oldu. (Cebinde TL olmadan açığa dolar alan Londralı bir banka köşeye sıkıştı. )

Swap pazarı kurulduktan sonra dolar verip TL almak isteyen bu pazara gelmek zorunda kalacak. Böylece kimin spekülatif amaçlı dolar aldığı da ortaya çıkacak. Swap işlemleri organize bir piyasada yapılmaya başladıktan sonra şeffaflığa kavuşmuş olacak.