Ana Sayfa Haberler Borsa İstanbu...

Borsa İstanbul Eski Başkanı İbrahim Turhan Uyardı: “Sermaye Piyasasının İtibarı Korunmalıdır”

Medyada yer alan Beyaz Filo hisselerindeki son 2 ayda görülen yükselişle ilgili haber sonrası Borsa İstanbul eski başkanı Sn. İbrahim Turhan’dan konu ile ilgili bir açıklama geldi. Turhan, haberdeki bazı ifadeler hakkında önemli bir konunun altını çizerek yanlış anlaşılmaların olmaması ve Sermaye Piyasası’nın itibarının korunması için uyarıda bulundu. Turhan’ın açıklamaları şu şekilde yer aldı:

 

“Olağan dışı fiyat ve miktar hareketleri varsa bu BIST gözetim sistemi tarafından tespit edilir. Ayrıca SPK da konuyu inceler. Fiyatlarda dolandırıcılık (manipülasyon) Sermaye Piyasası Kanununa göre ciddi bir suçtur. Bununla birlikte bir hususu vurgulamakta yarar var:…

Sermaye piyasası aracının fiyat hareketlerindeki oynaklık sebebiyle kazanç elde etmek kadar zarar etmek de olağandır. Yatırım aracının izahnamesinde yer alan bilgiler tam ve açıksa, piyasa adil ve şeffafsa, bilgi saklanmıyor, sermaye piyasası suçu işlenmiyorsa mağduriyetten söz edilemez. Şayet manipülasyon veya bilgi suistimali (insider trading) gibi bir durum yoksa “Yarın öbür gün bu şirketin hisselerine yatırım yapanlar dev bir mağdur ordusu oluşturursa…” ifadesine katılmıyorum.

Sermaye piyasasına yatırım yapan kişiler korunmaya muhtaç tasarruf sahipleri değil yatırımcı olarak kabul edilir. Riskleri değerlendirmek kendi sorumluluklarıdır. Sermaye Piyasası yatırımında mağduriyet değil olsa olsa yanlış yatırım kararı sonucu finansal zarar oluşmuş olur.

Yanlış anlaşılmaları baştan önlemek için şu hususu güçlü şekilde vurgulayayım: Tespitlerim haberde geçen hisse senedi ve olayla ilgili değildir. Olağandışı hareket veya yasadışı iş ve işlemler varsa gereği ilgililer tarafından yapılmalı, sermaye piyasasının itibarı korunmalıdır.”

Borsa İstanbul ise Beyaz Filo Şirketinden açıklama talep etti. Şirketten KAP’a yapılan açıklama şu şekilde yer aldı.

“Borsa İstanbul tarafından 03.01.2018 tarihinde gönderilen yazıda, Şirketimiz payları üzerinde gerçekleşen olağandışı fiyat ve miktar hareketine ilişkin olarak Sermaye Piyasası Kurulu’nun Özel Durumlar Tebliği’ne göre kamuya açıklanmamış özel bir durumun olup olmadığı hususunda Şirketimiz tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda açıklama yapılması talep edilmiştir.

Şirketimiz payları üzerinde gerçekleşen olağandışı fiyat ve/veya miktar hareketine ilişkin olarak, mevcut durum itibariyle Sermaye Piyasası Kurulu’nun II-15.1 sayılı Özel Durumlar Tebliği kapsamında Şirketimiz tarafından kamuya açıklanmamış özel bir durum bulunmamaktadır.”