Ana Sayfa Haberler BDDK, Kredi K...

BDDK, Kredi Kartına Taksit Sayısında Değişikliğe Gitti

BDDK, kredi kartı ile alımlarda taksit sayısını düşürdü…

18.12.2020 – BDDK, “finansal istikrara katkıda bulunmak ve cari açığı azaltmak” amacıyla kredi kartıyla alışverişlerde bazı ürünlerde taksit sayılarını düşürdü. Buna göre;

  • Altın ve mücevher alımlarında taksit adedi 8’den 6’ya indirildi.
  • 3.500 TRY altındaki TV’ler hariç, elektronik eşya alımlarında taksit sayısı 6’dan 4’e düşürüldü.
  • Mobilya ve beyaz eşya alımlarında taksit sayısı 18’den 12’ye düşürüldü.
  • 300.000 TRY’yi aşan motorlu taşıt alımlarında taksit sayısı da azaldı.

Önceki dönemde tüketimi desteklemek amaçlı alınan kararların aksine; büyümeyi frenlemek ve tüketimi sınırlamak amaçlı olarak kredi kartıyla satışlarda taksit sayısı azaltılmıştır. Söz konusu önlemler; kredi büyüme hızını azaltacak, talebi ve tüketimi sınırlayarak, enflasyonun düşürülmesine katkıda bulunacaktır. Tüketim ve harcamaların azaltılmasıyla tasarrufların büyümesi amaçlanmaktadır. Azalan talep ve tüketim etkisiyle ithalatın da sınırlandırılması ve cari açığın düşürülmesi hedeflenmektedir.

 

 

Banka ve Kredi Kartı Yönetmeliğinde Değişiklik

11.01.2018 – Resmi Gazete’de yayınlanan banka kartları ve kredi kartları hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmeliğe göre, mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süreleri Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığının görüşü alınarak BDDK tarafından belirlenecektir.

Yani bundan sonraki süreçte gerek arklı gruplarda mal-hizmet alınması gerekse nakit çekiminde taksit sayıları ekonomi kurumlarının ortak kararı ile alınacak.

Hatırlatmak gerekirse en son yerli TV satışlarında taksit sayılarının arttırılması konusunda Maliye ve Ticaret Bakanlıkları birlikte çalışmış, daha önceki taksitlendirme değişiklikleri hep BDDK tarafından yapılmıştı.

Banka kartlarında taksitlendirmeler konusunun kurumlara danışarak ortak kararla alınmasını Şeker Yatırım koordinasyonun güçlendirilmesi açısından hafif pozitif olarak değerlendirdi.