Ana Sayfa Haberler Bankacılık ve...

Bankacılık ve Finans Alanında Yeni Tasarı

07.02.2020 – Bankacılık ve finans alanında değişiklikler getiren tasarı Parlamentoya sunulacak. Medyada yer alan habere göre Bankacılık ve Finans alanında bazı düzenlemeler getiren kanun tasarısı Parlamento’ya getirilecek. Tasarının ele aldığı konular şu şekilde:

Bankacılık: Teklifle, Bankaları tehlikeye düşürenlerin imza yetkisinin kalkacağını, varlık fonu ile yapılan işlemlerin kredi sınırlamasına tabi olmaması amaçlandığı belirtildi. Kalkınma ve yatırım bankalarının yeni finansman yöntemlerinin kredi sayılabileceği, Banka, ücret ve komisyonlarına dair yetkinin TCMB’ye verileceği söylenmekte.

Buna göre bankaların ücret ve komisyon belirleme yetkisi BDDK’dan alınıp Merkez Bankası’na veriliyor. Daha önce kredi kartlarına benzer özellikle ticari ve kurumsal kredileri ile ilgili bazı ücret ve komisyon gelirlerinde tavan uygulaması gelebilir.

Bilgi Suistimaline Ceza Yükseltilecek

Borsa ve Sermaye Piyasaları: İçeriden öğrenenlerin ticaretinde (insider trading) ceza alt sınırının 3 yıla çıkartılacağı ifade ediliyor. Manipülasyon suçunun cezasında alt sınırın üç yıla çıkartılacak. Mevcut durumda  6362 sayılı SPK kanununa göre “bilgi suistimali – insider trading” iki yıldan beş yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılmakta.

BDDK’ya bankacılıkta erken aksiyon alınması için yetki veriliyor. BDDK’nın bankalardan program isteme yetkisinin genişletildiği, Bankaların bilgi sistemlerinin yurtiçinde tutulmasında BDDK karar almaya yetkili olacağı söyleniyor.

Hangi işlemin manipülasyon kapsamında olacağı BDDK tarafından belirlenerek RG’de çıkacak.

Faktoring kuruluşunda olacak sermayenin 20 milyon TL’den 50 milyon TL’ye yükseltilecek.

Yyurtdışındaki örneklerden yola çıkarak teminat yöneticisi kurumunun ihdas edilecek,

Ayrılma hakkı kullanımında ağırlıklı ortalama yerine adil bedel öngörüldüğü yine gelen bilgiler arasında.