Ana Sayfa Haberler Avrupa’da 5 Ç...

Avrupa’da 5 Çocuktan Biri Yakın Çevresi Tarafından Cinsel İstismara Uğruyor

taciz-eski-kotu-cocukAvrupa Konseyi çocuklara yönelik cinsel istismarın önüne geçmek için ilk defa rapor hazırladı. Rapor, 7 Aralık’ta Strasbourg’da açıklanacak. Ortaya çıkan tablo ise korkunç: Avrupa’da her 5 çocuktan birisi cinsel taciz ve istismara uğruyor ve bu saldırı da güven dairesi kişiler tarafından gerçekleştiriliyor.

Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan rapor, 26 ülkedeki ulusal otorite ve sivil toplum kuruluşlarının verilerinden sağlanan bilgiler ışığında oluştu. Aynı zamanda “Lanzarote sözleşmesi” olarak adlandırılan cinsel sömürü ve istismara karşı çocukların korunmasına dair Avrupa Konseyi’ne üye devletlerin onayladığı komite tarafından geliştirildi.

TACİZ VE İSTİSMAR YAKINLAR TARAFINDAN İŞLENİYOR

Avrupa’da, 18 yaşın altında her beş çocuktan birisi cinsel istismar ve tecavüz kurbanı oluyor. Bu istatistikten daha korkunç olanı ise cinsel istismar, taciz veya tecavüze uğrayanların, yüzde 70 ila 85’inin faillerinin güven dairesi içindeki yani anne-baba veya yakın akrabaları olduğu gerçeğini ortaya çıkarıyor. Çocuklar konuşmaya korktukları için bu durumu acı bir sır olarak saklıyor ve olayların yüzde 90’ı polise veya gerekli mercilere bildirilmiyor.

“SESSİZLİĞİMİZ FAİLLERİN ETRAFINDA KORUYUCU BİR DUVAR OLUŞTURUYOR”

Avrupa Konseyi’ne üye 47 devlet, Mayıs ayında 18 Kasım’ı cinsel istismar ve sömürüye karşı çocukların korunması günü ilan etti. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland “Sessizliğimiz faillerin etrafında koruyucu bir duvar oluşturur. Cinsel istismarcılara karşı tabuları yıkmak için bir sorumluluğumuz var. Hükümetler bu günü destekleyerek bunun önünü açabilirler.” dedi.

Jagland, Lanzarote Sözleşmesi’ne imza atan devletlere, kurbanların koruması ve faillerin cezalandırılması için çağrıda bulundu. Avrupa Konseyi’ne üye 47 devletten 39’unun sözleşmeyi onayladığını, Azerbaycan, Ermenistan, Çek Cumhuriyeti Estonya, İrlanda, Norveç ve Slovakya’nın imzaladığını fakat henüz onaylamadığını duyurdu.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Anne Brasseur ise tüm parlamenterlere çağrıda bulunarak bu gün için tartışmalar ve etkinlikler düzenleyerek çocukların cinsel istismarına karşı mücadeleye destek vermeleri gerektiğini ifade etti. CİHAN