Ana Sayfa Haberler Altın Piyasas...

Altın Piyasasında Seçim Endişesi

Altın Piyasasında Seçim Endişesi
Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, 7 Haziran’da yapılacak olan genel seçimlerden dolayı piyasada bir güvensizlik ortamının olduğunu belirtti.

Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, kuyumcuların zorlu bir dönemden geçtiklerini belirterek, “Kuyumculuk sektörü, sezon itibariyle durgun sezondan, hareketli sezona doğru geçiş aşamasında. Fakat buna rağmen kuyumculuk sektöründe beklediğimiz hareketlilik bir türlü başlamadı. Bunun en büyük sebebi de piyasalardaki güvensizlik. Piyasada bir güven bunalımı var. 7 Haziran’da yapılacak olan genel seçimlerden dolayı piyasada bir güvensizlik ortamı oluştu. Bu güvensizlik ortamı müşterileri alım yönünde sıkıntıya sokuyor. Uluslararası piyasada yaşanan dengesizlikler de piyasayı olumsuz yönde etkiyor. Dolar fiyatları dünya borsasında oldukça yükseldi. Türkiye’de de güven sıkıntısından dolaya hem euroda hem dolarda yükseliş var. Geçtiğimiz haftanın en iyi yatırım aracı euro oldu. Amerikan Merkez Bankası’nın faiz arttırmayacağını söylemesi euroya değer kazandırdı. Fakat Türkiye’de tam tersi oldu. Dolar rekor seviyede yükselerek 2,73’leri gördü. Dünya piyasalarında dolar karşısında altın değer kaybetti.

Altın fiyatları dünyada ucuzlarken, Türkiye’de doların yükselmesiyle birlikte altın fiyatlarının daha da yükselmesine sebep oldu. Fiyat yükselişleri, güvensizlik ortamıyla bir araya gelince kuyumculuk sektörü duruyor. Maalesef şu anda sektör olarak durgun bir sezon geçiriyoruz. Satış yapmamız gerekiyorken vatandaşların elindeki altınları almak zorunda kalıyoruz. Bu da bir miktar nakit sıkıntısı oluşturuyor. Seçimin 7 Haziran’da olması sektörümüz açısından bir avantaj. Düğün sezonu 15 Haziran’dan sonra başlıyor. Hiç olmazsa seçim döneminden sonra işlerin rayına gireceğini umuyoruz. Seçimlerden sonra piyasalar tekrar güven kazanırsa işlerin yoluna gireceğini düşünüyoruz” dedi.

“BANKALARIN ALTIN ALMASI KUYUMCULARI ETKİLEMEDİ”

Bankaların eskisi kadar altın alımı yapmadığını belirten Özman, “Altının son dönemde artmasıyla beraber bankalar zarar etti. Altının aşırı yükselmesi bankaları zarara soktu. Bir önceki dönem kar sağlayan bankalar, bu son 6 aylık dönemde zarar etmeye başladı. Çünkü düşük fiyattan altınlarını rafineriye verdiler. Rafineriden aldıkları Türk Liralarını mevduat olarak kredi kullandırmaya başladılar. Fakat son dönemde dolar ve euronun yükselmesi bankalara zarar yazdırmaya başladı. Onun için eskisi kadar altın toplanmıyorlar. Bankalara altın hesabı açtıran az sayıda vatandaş var. Bunlar da kuyumcuları etkilemiyor. Samsun’da 98 kuyumcu mağazası var. Bu kadar kuyumcu Samsun için fazla değil. Kuyumcu sayısının çokluğu değil, sektörün darlığı bizim işlerimizi engelliyor” şeklinde konuştu.

Güncel Altın ve Gram Altın Yorum ve Analizleri