Ana Sayfa Haberler ABD’de Hüküme...

ABD’de Hükümet Kapandı

ABD’de Hükümet Kapandı

22.12.2018 – ABD’de Kongre bütçe konusunda anlaşamayınca hükümet kısmen ve geçici olarak kapanmış oldu.

Başkan Trump Meksika sınırına duvar örülmesi için devlet bütçesinden 5 milyar dolar bütçe istedi fakat Demokratlar buna karşı çıktı. Trump bu isteğini uzun süreden beri dile getiriyor ve bunun gerekliliği konusunda kameralar önünde de açıklamalar ve tartışmalar yapıyordu.

Trump, Meksika duvarı projesinin siyaset ile karıştırılmaması gerektiğini ve ülkenin güvenliği için şart olduğunu söyledi. ( Büyük Ülkemiz Sınır Güvenliğine Sahip Olmalıdır )

Başkan Twitter’da yayınladığı videoda, hükümetin kapanmasından Demokratları sorumlu tuttu. Daha güçlü sınır güvenliği için duvarın gerekliliğini bir kez daha vurgulayarak. “Umarım bu kapanma uzun sürmez” açıklamasını yaptı.

Trump döneminde 2018 yılı başında Ocak ayında da hükümet kapanmıştı. Ayrıca önceki Başkan Obama döneminde de hükümet 16 gün kapalı kalmış ve hiçbir devlet dairesi çalışmamıştı.

ABD’de Hükümet Kapanınca Ne Olur? Prof. Attila İbrahim Acar yanıtları:

 

ABD’de dayanıklı mal siparişleri beklenenin altında…Enver Erkan

21.12.2018 – ABD’de açıklanan veriler Kasım ayında dayanıklı tüketim mallarında beklenenden daha az artışa işaret ediyor. Manşet verideki artış %0,8 ile %1,6 olan beklentinin altında kaldı, ulaşım dışarıda bırakıldığında ise önceki aya dair veride %0,4’e yukarı revizyon olsa da Kasım ayında %0,3’lük daralma görülüyor. Veriler üzerinde Çin ile olan ticaret savaşından kaynaklanan risklerin talep kanalını olumsuz etkilemesi riskleri görülmektedir.

Makine ve teçhizat siparişlerindeki yavaşlama aslında ekonomiye dair daha çok şey anlatıyor. Kurumsal yatırım ve fabrika faaliyetlerindeki büyümenin yavaşlaması ile beraber ekonomide de ilerleyen çeyreklerde yavaşlama görülmesi muhtemel. Fed’in politika yapıcıları bu hafta faiz oranı artırımı beklentilerini düşürdüler, ekonomik büyüme ve tarifeler belirsizliği firma yatırımlarını da elbette olumsuz etkiliyor. Dolayısıyla kendi mekaniği içinde yavaşlayacak olan büyümeye ilave riskler eklenmiş durumda. 

 

ABD Perakende Satışlar Verisi

Enver Erkan, bugün gelen ve Fed’in faiz politikasında etkili olabilecek ABD verilerini yorumladı:

14.12.2018 – ABD’de perakende satışlar Kasım ayında, bir önceki ayda gerçekleşen %1,1’lik artışın ardından %0,2 artış gösterdi. Piyasa beklentisi, satışların aylık bazda %0,1 artması yönündeydi. Ekim rakamlarının yukarı yönlü revize edildiğini görüyoruz. GSYH’yi direkt olarak etkileyen kontrol grubu alt kümesindeki satışlar %0,9’luk, beklentiden daha yüksek bir rakamla artış gösterdi ve önceki ayın %0,7’lik artış hızını takip etti. Rakamlar, tüketicilerin ekonomiye bu çeyrekte beklenenden daha fazla güç kattığını gösteriyor.

Rakamlar, büyümenin son çeyrekten itibaren önemli ölçüde zayıflayacağına dair endişeleri azaltabilir, tüketici talebi güçlü kalmayı sürdürüyor ve muhtemelen son çeyrek büyüme görünümü üzerinde de olumlu katkı sunacaktır. Bu dönemde Black Friday alışverişleri ve düşük yakıt fiyatlarının etkileri satışlar ve tüketici talebi açısından destekleyici etkiye sahip oldu. 13 büyük perakende satış kategorisinin 9’unda artış var. Online alışverişler %2,3’lük aylık artışla son 1 yılın en yüksek artış oranını gerçekleştirmiş. Mobilya ve eş eşyası, elektronik cihazlar ve kişisel bakım gibi kategorilerde de önemli güçlü artış oranları görülüyor. Benzin istasyonlarının gelirleri %2,3 ile Mayıs 2017’den sonraki en büyük düşüşü gerçekleştirmiş, bu büyük oranda daha düşük benzin fiyatlarından gelen bir etki olarak görünüyor. Otomobil ve yedek parçalardaki satışlar önceki ay %1,5 arttıktan sonra bu ay %0,2 artmış. Otomobil ve benzinin dışarıda bırakıldığı çekirdek göstergede de, önceki ay gerçekleşen %0,7’lik artıştan sonra da Kasım ayında beklentileri aşan %0,5’lik bir artış görüyoruz. 21 Aralık’taki PCE ve kişisel harcama rakamları tüketim ve enflasyon momentumu hakkında daha fazla fikir verecektir.

Fed 19 Aralık’ta faizleri bu yıl 4. defa artırmış olacak. 2019 yılı için daha fazla sıkılaşmak veya duraksamak ile alakalı duruşlarını ekonomik faaliyet ile alakalı veriler de yakından etkileyecektir, çünkü ekonomideki yavaşlama momentumu kadar resesyon olup olmayacağı ile de ilgileniyoruz. Veriler resesyon tehlikesi göstermemeye devam ediyor.

 

ABD’nin Bütçe Açığı Ne Kadar?

14.12.2018 – ABD’de federal bütçe Kasım ayında 205 milyar dolar açık verdi. Analistler ise 188 milyar dolar açık bekliyorlardı.

ABD Hazine Bakanlığı verilerine göre Kasım ayında bütçe harcamaları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artarak 411 milyar dolar olurken, bütçe gelirleri ise yüzde 1 azalarak 206 milyar dolar olarak gerçekleşti. 1 Ekim 2018’de başlayan mali yılın ilk 2 ayında bütçe açığı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51 artarak 202 milyar dolardan 305 milyar dolar seviyesine yükseldi.