Ana Sayfa Haberler ABD’de İmalat...

ABD’de İmalat Sanayi Verileri Açıklandı

ABD’de imalat beklenenden daha az ivme kaybetti, ancak siparişlerde önemli daralma görülüyor…Enver Erkan

01.07.2019 – ABD’de Haziran ayında ISM imalat endeksi 51’e gerilemesi beklenirken, 52,1 endeks değerinden 51,7 seviyesine geriledi. Endekste düşüş beklenenden daha az gerçekleşti, ancak üst üste 3. ayda da düşüş ve Ekim 2016’dan bu yana en düşük seviyeye gerileme var. Yeni siparişler endeksi 50 değerine geriledi, ne büyüme ne de daralma pozisyonunda ve Aralık 2015’ten bu yana da en düşük seviyede. Bu noktada ticaret belirsizliğinin yansımaları ve yurtdışındaki yavaşlamanın etkisinden bahsedilebilir.

Olumlu tarafı, ISM üretim göstergesi Haziran ayında neredeyse üç yılın en düşük seviyesinden toparlandı ve bu durum grubun istihdam endeksindeki ikinci aydaki iyileşmeyi açıklayabilir. Sipariş talebinin zayıf olması ise halen mal talebinin zayıf kaldığını gösteriyor. USD’nin gücü de yurtiçinde üretilen malların yurtdışında daha az rekabetçi hale geldiğini gösteriyor. Stoklar 50’nin altında, bu da şirketlerin şişirilmiş stokları küçültmeye başladıklarını gösteriyor. Fiyatlar, 53,2 endeks değerinden Haziran ayında Şubat 2016’dan bu yana en düşük değer olan 47,9’a geriledi. Bu, kısmen petroldeki son zamanlardaki düşüşü yansıtabilir ve ekonomide enflasyon baskısının bulunmadığının altını çizebilir.

G-20’de Trump ile Xi Jinping arasında yapılan toplantıda varılan ticaret ateşkesi, sanayinin yakın vadede tekrar istikrara kavuşmasına yardımcı olabilir. Buna karşılık, bundan öncesinde tarife endişeleri nedeniyle yerli üreticiler alternatif tedarik zincirlerini incelemek ve büyük harcama kararlarını geciktirmek durumunda kalmıştı. Haliyle sanayideki soğumanın en önemli nedenlerinden biri ticaret savaşı endişesi… Küresel ekonomilerde durgunluk endişeleri, ticaret müzakereleri boyunca üretici kararları açısından risk teşkil etmeyi sürdürecektir. 

 

 

ABD’den ilk çeyrekte güçlü büyüme… Enver Erkan

26.04.2019 – ABD’de ilk çeyrek GSYH büyümesi, piyasa beklentileri ile kıyaslandığında pozitif bir sürpriz yapmış görünüyor. ABD ekonomisi 1Ç19 döneminde bir önceki çeyrekteki %2,2 seviyesinden %3,2 seviyesine yükseldi ve konsensüs tahmin olan %2,3’ün de bir hayli üzerinde gerçekleşti. Özellikle yıl boyunca ekonomi üzerindeki hissiyatta da etkili olan büyüme endişeleri göz önüne alındığında, daha pozitif bir görüntüye işaret etmekle birlikte içindeki rakamsal ayrıntılar da oldukça önemli…

Geçen yılki ticaret gerilimleri, 2019 yılının başında GSYH rakamlarına önemli bir etki etmiş görünüyor. Birincisi, tarife etkileri ithalatın daralmasında belirleyici faktör, bu yüzden net ihracat ciddi bir pozitif katkı veriyor. Bunun yanı sıra, stoklamaların da artması ile beraber stok etkisi büyüme üzerinde görünüyor, ki bu etki muhtemelen 2Ç19 büyümesinin biraz daha aşağıda kalmasına neden olabilir. Artık ticaret görüşmeleri daha olumlu bir yönde hareket ediyor görünüyor. Dolayısıyla ithalat ve stoklardaki seyrin biraz geri dönüşümünü görebiliriz.

Hane halkı tüketimi tarafından gelen katkı, %1,2 olan tüketim harcamaları büyümesi itibariyle göreceli olarak zayıf, bunda dayanıklı tüketim tarafındaki zayıflama ana etken olmuş. Yatırımlar kalemi tarafında, rakamsal olarak gelen %5,1’lik büyüme itibariyle iyi gibi, ancak bu etki sabit yatırımlardan ve işletme yatırımlarından gelmiyor. Çünkü sabit yatırımlar tarafındaki büyüme hızı %1,5 seviyesinde kaldı, işletme yatırımlarında %5,4!ten %2,7’ye yavaşlama var ve asıl etki %8,6’lık büyüme kaydeden fikri mülkiyet yatırımlarından geliyor. Niteliksel olarak arzulanan durumda değil tabii… Bu resimde de küresel büyüme zayıflığı ve politik/ticari belirsizlik faktörlerinin etkili olduğundan bahsedebiliriz.

Ancak ABD gelişmiş ülkelerdeki çok da pozitif olmayan görüntünün aksine, pozitif ayrılıyor. Bilanço sezonunda şirket karlarını da genelde olumlu gördük, bu da elbette büyüme tahminleri açısından pozitif… Aynı zamanda bu büyüme, normalde ABD’nin bazı bölgelerinde kış mevsiminin çok sert geçmesi nedeniyle tipik sezonsal yavaşlamanın ve Ocak/Şubat döneminde hükümetin kapalı olması nedeniyle kamunun nispeten devre dışı olduğu bir dönemde geldi. Trump, bu büyüme seviyelerini korumaya çalışacak ve hem bu büyüme görüntüsünün gücü için Fed üzerine baskı yapmaya devam eder, hem de enflasyon baskıları henüz Fed’i “sabırlı”dan “sabırsız”a götürecek seviyede değil… 2020 Başkanlık seçimi öncesinde, 4 yıllık dönemini bir ekonomik başarı hikayesi olarak sunmak isteyecek olan Trump ile Fed arasında nasıl bir etkileşim olacağını göreceğiz. 

 

ABD’de İmalat Sektörü PMI Verileri Geriledi

01.04.2019 – ABD’de imalat sektörü PMI verileri 52,4 olarak açıklanmıştır. PMI Haziran 2017’den bu yana en düşük seviyeye geriledi ve fiyat baskıları ılımlı. Veriye dair ortalama piyasa beklentisi 52,5 olup gelen rakamlar beklentinin çok az altındadır. ABD PMI Şubat ayında 52,5 olarak açıklanmıştı.

  • Çalışma koşulları mütevazı hızda iyileşiyor
  • Çıktı ve yeni siparişlerin büyüme oranları gevşiyor
  • Enflasyonist baskılar daha da yumuşuyor

Son gelen PMI rakamları, Mart ayında ABD imalat sektörü genelinde çalışma koşullarında ılımlı bir iyileşme göstermiş ve üretim ve yeni siparişlerdeki yumuşak artışlar etkisiyle 2017 ortalarından bu yana en düşük seviyeye gerilemiştir. Bununla birlikte istihdam yaratma oranı sabit kalmıştır. Diğer taraftan, girdi fiyatlarından kaynaklanan enflasyon art arda beşinci ayda yumuşamış ve de maliyet baskısı daha da azalmıştır. Nihai çıktı fiyatlarının da daha yavaş arttığı görülmüştür.