Ana Sayfa Haberler ABD Dışişleri...

ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye’ye Patriot Satışına İzin Verdi

ABD Dışişleri açıklamasına göre bakanlık 3.5 milyar dolar tutarında 80 Patriot füzesi ve 60 adet PAC-3 füzenin Türkiye’ye satışına izin verdi. ABD daha önce Patriot’ların Türkiye’ye satışına onay vermemişti. Ancak bu satışın Türkiye açısından S400’lere alternatif olarak ele alınması ABD tarafından beklenmekte. Yani ABD’nin isteği Türkiye’nin Rusya’dan S400leri almaması.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 3.5 milyar dolar değerindeki Patriot hava ve füze savunma sistemlerinin Türkiye’ye satışına onay verdi. ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, söz konusu satışın onaylanmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, “Dışişleri Bakanlığı, tahmini 3.5 milyar dolar değerinde 80 MIM-104E Güdümü Yükseltilmiş Patriot füzesi, 60 İleri Kabiliyet Patriot-3 (PAC-3) füzesi ve ilgili ekipman satışını onaylamaya karar verdi. Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, bu satış konusunda bugün Kongreyi bilgilendirdi.” ifadeleri yer buldu.

İş Yatırım bugünkü raporunda piyasalar açısından bu konu ile ilgili bir yorum yaptı:

“Haber ABD-Türkiye ilişkileri açısından olumlu bir gelişme. Öte yandan basında yer alan yorumlarda, Türkiye’nin s-400 füzelerini alması durumunda Kongrenin satışı durudurabileceği belirtilmiş. Aselsan ASELS açısından da iki ülke askeri ilişkilerindeki ilerleme olumlu olabilir.”