Ana Sayfa Haberler AB, İsviçre A...

AB, İsviçre Arasında Sürtüşme, İngiltere’ye Uyarı

19 Haziran 2019 – İsviçre ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkiyi biçimlendiren müzakerelerin yeniden biçimlenmesi söz konusu… İsviçre-AB ilişkileri şu anda yıllar içinde müzakere edilen yaklaşık 120 ikili anlaşma ile ele alınmakta. Ancak Avrupa Birliği bu anlaşmaları değiştirmek ve İsviçre’nin bazı AB yasalarını otomatik olarak kabul etmesini gerektiren yeni bir anlaşmayla birleştirmek istiyor.

AB, İsviçreli Yatırımcıların AB Borsalarına Erişimini Kesebilir

Brüksel, Brexit’le devam eden zorluklar ışığında 30 Haziran’da bir karar alınmazsa İsviçreli borsa yatırımcılarını AB pazarlarından keseceği konusunda uyardı. İsviçre ise, AB yatırımcılarının İsviçre hisse senetlerini satın almalarını engelleyerek yerel bankaları veya aracı kurumlarını kullanmaya zorlayarak misillemede bulunacağını söyledi.

Bu duruma bakılarak AB’nin söz konusu İsviçre dayatmalarının Brexit müzakereleri bağlamında İngiltere’ye de yapılan dolaylı uyarı niteliğinde olduğunu söyleyebiliriz. Brexit durumunda İngiltere de AB ile İsviçre’ye benzer bir denklik kuralları aramak veya kendi hisse senedi piyasaları için alım satım kısıtlamaları ile yüzleşmek zorunda olacaktır.