Ana Sayfa Haberler 420 Çeşit Bib...

420 Çeşit Biberden Melezleme Yaparak Yeni Bir Tür Üretti

Kahramanmaraş’ta özel bir tarımsal araştırma merkezi tarafından yurt dışı ve yurt içinden 420 çeşit biberin tozları ile yapılan deney sonucunda 252 kodlu yeni bir biber üretildi.

Türkiye genelinde Kahramanmaraş’ın biberinin meşhur olduğu biliniyor. Bölgede en fazla biber üretim yapılan yerlerinde başında gelen kentte Hibrit adı verilen 252 kodlu yeni bir türün oluşması üreticileri de sevindirdi.

YÜZDE YÜZ ÜRETİM ARTIŞI SAĞLIYOR

Üretilen Hibrit biberinin diğerlerinden farkı ise ince zarlı, üretimin kolay ve ürünün daha fazla elde edilmesi sağlanıyor. Bölgede yetişen biberler dönümde 1 buçuk ton ürün verirken yeni üretilen biber ise dönümde 4 ton biber veriyor. Biberlerin verim kalitesi diğerlerine göre daha yüksek ve kurutma süresi daha az olduğu ifade edildi. Uzun uğraşlar ve deneyler neticesinde ortaya çıkartılan 252 kodlu biberi 420 çeşit üründen melezleterek bulan Hacı Bozok, üretilen biberin kalite oranının yükseldiğini söyledi. Yeni bulunan biberde ayrıca Afratoksit oranı da sıfıra indirilirken yaprak oranı da arttırıldı.

YURT İÇİ VE YURT DIŞINDAKİ TÜM BİBERLERDEN KALİTELİ

Biberin mucidi Hacı Bozok, üretilen biberin yurt içi ve yurt dışındaki tüm biberlerden daha kaliteli ve verimi yüksek olduğunu dile getirdi. Bozok, ‘’Şu anda yurt içi ve yurt dışından getirttiğimiz biberler ve bizim ıslah ettiğimiz biberler de dahil 252 kod numaralı biber şu anda Kahramanmaraş bölgesinde ekilen biberlerden ve yurt dışında getirilen bütün biberlerin içerisinde verim itibari ile kalite itibari ile en iyi derecededir’’ dedi.

AMAÇ HERKESİ MEMNUN ETMEK

Çalışmayı yaparken kendilerine hedef belirlediklerini ifade eden Bozok amaçlarının herkesi memnun etmek olduğunu söyledi. Bozok, ‘’Bu melezlemeyi yaparken 3 ayrı hedef belirledik. Birincisi maksimum verim versin, çiftçi bundan memnun olsun para kazansın. İkincisi, kuruması kolay olsun ve fabrikacı bundan az enerji sarf etmek sureti ile biberi işlerken daha az masraf etsin. Üçüncüsü de yerli çeşit olmasından dolayı tüketici kalite itibari ile bunlardan memnun olsun istedik’’ ifadelerini kullandı. İHA