Ana Sayfa Haberler 300 Bin Çocuk...

300 Bin Çocuk Tek Başlarına Avrupa’ya Geldi, Gelenlerden 10 Bini İse Kayıp

multeciler-06Avrupa Konseyi Genel sSkreteri Thorbjorn Jagland, Avrupa’ya sığınan çocukların korunması için üye devletlerin acil önlem almalarını istedi. Avrupa’da 10 bin mülteci çocuğun kayıp olduğunu hatırlatan Jagland Akdeniz’de her gün en az iki çocuğun boğulduğunu söyledi.

Thorbjorn Jagland bugün 47 üye devlete gönderdiği mektupta mülteci çocuklara yönelik uygun şartların sağlanmasına yönelik bir dizi tedbir teklifi yer alan mektup gönderdi. Çocukların şiddet, istismar, sömürü ağına ve insan tacirlerinin eline düşmesini engelleme konusunda hassasiyet göstermeleri gerektiğini iletti.

“Avrupa devletlerinin artık önceliği savaş, şiddet ve işkenceden kaçan çocukların güvenliğini korumak olmalıdır.” diyen Jagland, çocukların suç ağına düşmelerini engellemek ve koruma altına almak için, Avrupa Konseyine üye devletlerin, çocuk tutuklama prosedürlerini acil eylem olarak tekrar gözden geçirilmesini istedi.

300 BİN ÇOCUK TEK BAŞLARINA AVRUPA’YA GELDİ

Geçtiğimiz yıl 300 bin çocuk, yanlarında kendilerine refakat eden bir yakın akrabaları olmadan Avrupa’ya göç etmişti. Türkiye’den Avrupa’ya geçenlerin üçte birini çocuklar oluşturuyor. Akdeniz’de Eylül ayından bu yana Avrupa’ya geçmeye çalışan mültecilerden günde ortalama iki çocuk boğularak hayatını kaybediyor.

Jagland, Europol’a göre en az 10 bin sığınmacı çocuk kayıp olduğunu ve bu çocukların birçoğunun sığınma merkezlerine geldikten birkaç gün sonra kaybolduğunun altını çizdi.

ACİL TEDBİR ÖNERİLERİ

Jagland’ın gönderdiği mektupta, kaçak göçmen çocukların korunması konusunda şu ifadelere yer verildi:

“Mülteci krizi insan tacirleri için bir cennet oldu. Binlerce çocuk Avrupa’nın göbeğine sadece savaştan kaçmak için geliyor. Bu çocukları muhafaza etmek ahlaki bir zorunluluktur.

Refakatsız çocuklar için, koruyucu aile yerine hızlı prosedürler geliştirilmeli, çocuklar yeterli eğitim almış personel veya bakıcı ailelerin gözetiminde yerleştirilerek uygun ve güvenli bir konaklama sağlanmalı.

Çocuklar istisnai durumlar haricinde göçmen merkezleri veya kamplara yerleştirilmemeli. Devlet yetkilileri özellikle kız çocuklanın güvenliğine önem göstermeli.

Çocukların yaşlarının belirsiz olduğu durumlarda, yaşı belirlenen kadar 18 yaş altı gibi değerlendirmeye tabi tutulmalı.” CİHAN