Ana Sayfa Haberler 3. Nükleer Sa...

3. Nükleer Santralin Yapımı Tamamen Yerli Üretim Üzerine Olacak

taneryildiz

Milli Güneş Enerjisi Santral Teknolojisi (MİLGES), Milli Hidroelektrik Santral Teknolojisi (MİLHES), Yüksek Gerilim Doğru Akım Teknolojisi (YGDA), Milli Türbin Kanadı Teknolojisi (MİLKANAT) tanıtımında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin enerji arzı ve üretimi kapsamında yeni enerji projeleri ve nükleer santral yapımı hakkında bilgi verdi.

“ÜÇÜNCÜ NÜKLEER SANTRALİN YAPIMI TAMAMEN YERLİ ÜRETİM ÜZERİNE KURULACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise, LED’lerle alakalı uygulamalarda ithal LED’lerin kullanılmasıyla beraber enerji tasarrufunun doğru olmadığını söylediklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Gelen firmalar da bunu kabul ettiler. Karapınar’da 3 bin megavatlık dünyanın en büyük güneş çiftliğini kuracaksak, bunun ancak yine yerli üretimle beraber olabileceğini kendilerine söyledik. Firmalar buna sıcak bakıyorlar. Yalnızca Türkiye’nin büyüme rakamları değil, siyasi istikrarı şu veya bu gerekçeyle bozulan komşu ülkelerin, Ortadoğu’nun ve bir Afrika Sahrası’yla alakalı çok geniş bir pazarı hedefliyorlar. Bazen bizim ürettiğimiz, ithal ettiğimiz kalemlerden daha pahalı olabiliyor. Enerji sektörü çok büyük bir pazar. Yerli üretim yakma lazımsa, milli duruşu sergilemek lazımsa buna borcu olanlar Enerji ve Sanayi Bakanlıkları değil. Aklı yeten kim varsa, özel sektör, sanayiciler. İki tane kuracağımız nükleer güç santralleriyle alakalı yaptığımız anlaşmalarla hükümetlerarası anlaşmalarda biz dedik ki ‘Bunları biz vereceğiz.’ Karşımızdaki ülkeler dediler ki, ‘Siz ancak ürettiğiniz kadar verebilirsiniz.’ Bizler ancak yerli üretimimiz kadar verebiliriz. Bu oranı belirleyecek olan bizim bu tür projelerimizdir. Biz üçüncü nükleer güç santralleriyle alakalı şuanda mevcut olan pazarı bilerek durdurduk. Bunların yerli mühendislerimiz ve yerli üretimle beraber yapılabilmesinin teyidine yaklaşık 2025-2026 yılına kadar 8 tane ünite yapılacak. Yaklaşık 9 bin 500-9 bin 600 megavatlık santral devreye alınacak. Bu arada üçüncü nükleer santralin yapımı tamamen yerli üretim üzerine kurulacak. Hedefimiz bu.”

Bakan Yıldız, yalnızca Nisan ayının sonunda 3 bin megavatlık yeni rüzgar santralinin ihalesi için 42 bin 273 megavatlık müracaat olduğunu, tam 14 kat müracaat olduğunu bildirdi.

Konuşmaların ardından Bakan Işık ve Bakan Yıldız, Karapınar Enerji İhtisas Bölgesi’yle alakalı iş birliği protokolü imzaladı. İHA