Ana Sayfa Haberler 3. Havalimanı...

3. Havalimanına Dünya Mimarlık Festivalinden Birincilik Ödülü

 

3-havalimani-model-01Dünya havacılık camiası tarafından yakından takip edilen İstanbul Yeni Havalimanı, terminal binası tasarımıyla 16-18 Kasım 2016’da Berlin’de düzenlenen Dünya Mimarlık Festivali’nde “Gelecek Projeler – Altyapı” kategorisinde ödüle layık görüldü.

3-havalimani-model-02Hem dünya hem de Türkiye havacılık endüstrisinin odağını değiştirecek İstanbul Yeni Havalimanı Projesi, 16-18 Kasım tarihleri arasında Berlin’de dünya mimarları ve tasarımcılarını buluşturan Dünya Mimarlık Festivali’nde (WAF) “Gelecek Projeler – Altyapı” kategorisinde, terminal binası tasarımı ile ödül aldı.

havalimani-iga-yusuf-akcayogluMimarlık alanında dünyanın en itibarlı etkinlikleri arasında sayılan Dünya Mimarlık Festivali’nden büyük ödülle dönmekten onur duyduklarını aktaran İGA Havalimanları İnşaatı CEO’su Yusuf Akçayoğlu “İstanbul Yeni Havalimanı, Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere Sayın Başbakanımız, Sayın Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız ve tüm Türkiye’nin göz bebeği bir proje. Henüz inşaat aşamasındayken projemizin uluslararası arenada dikkat çekmesi ve ödüllere layık görülmesi bizi çok gururlandırıyor. Bu milli projenin dünya genelinde hak ettiği yeri buluyor olmasını görmek çok güzel. Geçtiğimiz aylarda da uçuş kontrol kulemiz, Chicago Athenaeum tarafından 2016 Uluslararası Mimarlık Ödülü’ne layık görülmüştü. Çok kısa bir zaman dilimi içerisinde, bu sefer terminal tasarımımız ile ikinci bir ödül almak bizi çok memnun etti” dedi.

Havalimanının tümünde Türk kültürü ve mimarisinin esintilerini yansıtmaya özen gösterdiklerini vurgulayan Akçayoğlu, ödüle layık görülen terminal binasının kubbeli çatısının büyük usta Mimar Sinan’dan izler barındırdığını aktardı. Akçayoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Dünyanın en büyük duty free alanımız, kıtaları birleştiren Boğaziçi’nden esinlenerek tasarlandı ve içerisinde Türk motifleri, sokak dokuları yer alacak. Sadece estetik değil, aynı zamanda yalın sistematiğiyle eşsiz bir yolcu deneyimi sunacak olan havalimanımızın, tamamlandığında dünyanın en önemli mimari eserleri arasında yer alacağına inanıyoruz.”

3-havalimani-model-03

Dünyanın tek bir çatı altındaki en büyük havalimanı terminaline, ödül!

İstanbul Yeni Havalimanı Terminali, İngiliz Scott Brownigg firmasının öncülüğünde Grimshaw, Nordic, Haptic, Türkiye’den Fonksiyon ve TAM/Kiklop’un desteğiyle tasarlandı. Tamamlandığında dünya çapında sıfırdan yapılan en büyük havalimanı özelliği taşıyacak olan proje, 350’den fazla noktaya uçuş ile ilk etapta yıllık 90 milyon yolcu ağırlama kapasitesine sahip olacak. Bunun yanı sıra ödüle konu olan terminal binası, dünya çapında tek çatı altındaki en büyük terminal binası özelliğini taşıyacak.

3-havalimani-model-04Terminal, karakterini İstanbul’dan alıyor

Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olacak terminalin, mimari tasarımı İstanbul’un ve bölgenin eşsiz karakteriyle yakından bağlantılı… Terminal binası, boyutuna rağmen, kendi içeriğine ihtiyatlı bir şekilde oturan, açık, yatay bir mekân düşünülerek, dâhili olarak, tonoz tavan ve geometrisi, kara tarafından uçak tarafına doğru ve aynı zamanda, terminal uzunluğu boyunca hareket eden insanlar için yön hissi vermek adına tasarlandı. Çatı ve yerleşim tasarımı ise, yolcu akışlarını güçlendirirken, sezgisel yön bulmayla müşteri deneyimini pekiştirecek özelliğe sahip. Çatı açıklıkları doğal gün ışığı sağlayarak, terminaldeki check-in, güvenlik, pasaport kontrol ve perakende mağaza ortamı gibi kilit alanları vurguluyor.

İstanbul’un sürekli değişen renkleri ve tonları, katmanlandırılmış, kaburgalı tavanın ışık oyununu, mavinin değişik tonlarını ve mütevazi bir geometrik örüntüyü ortaya çıkardığı iç mekanlara ilham veriyor. Tavanın yapısı, güçlü bir yapısal mantıkla desteklenirken, aynı zamanda şehrin zengin mimari mirasını çağrıştırıyor.

3-havalimani-model-05

İstanbul Havalimanı dünya projelerini geride bıraktı

Dünya Mimarlık Festivali’nde 60’ı aşkın ülkeden 300’ün üzerinde proje yarıştı. Dünya Mimarlık Festivali’nde yarışan projeler; mimari planlama, tasarım, estetik, operasyonel konular ve inşa edilebilirlik kriterlerine göre değerlendirildi.İstanbul Yeni Havalimanı,Londra Well-line, Şanghay Caravanserai Havalimanı, Güney Kore Uluslararası Jeju Havalimanı, Riyad Olaya Metro İstasyonu, Stuttgart Merkez İstasyonu, Varşova Tren İstasyonu, Çin San Shan Köprüsü gibi projeleri geride bıraktı.

Dünya Mimarlık Festivali Hakkında

Dokuz yıldır mimarlıkta son gelişmelerin paylaşılarak dünya mimar ve tasarımcılarına fikir alışverişi ortamı sağlayan Dünya Mimarlık Festivali, bu sene Berlin’de tarihi bir otobüs deposunda düzenlendi. Festival kapsamında dünya çapında 300’den fazla proje, 32 kategoride yarıştı.

 

İstanbul’un yeni havalimanı kaç metrekare, kaç pist, kaç uçak inecek? Ne kadar insana ve uçağa hizmet verecek? Şehirden mesafesi ve ulaşımı nasıl olacak? Ekonomiye ne kadar katkı sağlayacak. Hepsi için:

Rakamlarla 3. Havalimanı Dosyası