Ana Sayfa Haberler Dev YEKA Ener...

Dev YEKA Enerji Projelerinin İkinci Etabı Geliyor

YEKA GES-2 Şartnamesi taslağı yayınlandı. Kurulacak güneş enerjisi santrallerinin toplam bağlantı kapasitesi 1.000 MW olması hedefleniyor. Bu kapasitenin 500 MW’ı Şanlıurfa-Viranşehir YEKA’da, 200 MW’ı Hatay-Erzin YEKA’da ve 300 MW’ı ise Niğde-Bor YEKA’da planlanıyor. Geçen sene Ağustos ayında gerçekleşen 1000 MW’lik ilk dev ihale dünyada yankı bulmuş fiyatta rekor gelmişti.

2. etabta da tek bir yarışma ile Bağlantı Kapasitesi tahsisi gerçekleştirilecek. 5 yıl içinde devreye alınması planlanan santrallerde yerli katkı oranları güneş panellerinde en az %60, kablo, kablo kanalı, taşıyıcı yapı ve eviricilerde ise en az %51 olacak. 30 yıl süre ile lisans verilecek sözleşmenin imzalanmasından itibaren 24. ayın sonuna kadar tüm GES’lerin kurulumuna başlanılması hedefleniyor.

Santrallerde kullanılacak fotovoltaik güneş hücre veriminin en az %21 ve güneş modülü veriminin en az %18 olması hedeflenirken güneş modüllerinde toplam verim kaybı ve modül ömrü ilk 10 yıl sonunda %9,25. yılın sonuna kadar %20 olması planlanıyor.

Yarışmaya ancak tüzel kişi veya birden fazla tüzel kişi tarafından kurulan iş ortaklıkları veya konsorsiyumlar başvurabilecek. Sözleşmeyi imzalayanın konsorsiyum olması durumunda  konsorsiyum şirketlerinin 2015, 2016 ve 2017 yıllarında elde edilen üç yıllık toplam net satış geliri veya gelirleri en az 600 milyon TL (veya karşılığı yabancı para) olması şartı ve 2017 yılı sonu itibariyle toplam varlıkları (aktifler) en az 180 milyon TL (veya karşılığı yabancı para) olması şartı aranıyor. Niğde-Bor YEKA içerisinde kurulacak GES’te asgari 30 MVV/90 MWh (AC) kapasitesindeki lityum-iyon teknolojili Enerji Depolama Sistemi kurulumu gerçekleştirilecek.

 

Dev Rüzgar Enerjisi İhalesi Sona Erdi. YEKA Projesi ile Türkiye’nin Kazanımları Neler Olacak?

06.08.2017

1 milyar dolarlık Türkiye’nin en büyük yenilenebilir enerji yatırımı projesi olan Rüzgâr Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesini Siemens-Türkerler- Kalyon konsorsiyumu 3.48 $ cent/kWh ile en iyi teklifi vererek kazandı.

1,000MW2lık enerji kapasitesi olan dev proje ihalesine dünya medyası da geniş yerdi. Alman medyasında hem ihale süreci hem de ihaleyi Alman Siemens şirketinin kazanması geniş yer buldu.

Yapılan RES ihalesinde VestasEnerjisa konsorsiyumu 6.33 $ cent/kWh teklif ile ilk turda elenirken Nordex – İklim Elektrik Yatırımları – MKS Marmara – ZOREN konsorsiyumu ise 4.12 $ cent/kWh teklif ile üçüncü turda çekildi.

İhaleye göre kazanan şirket 100 milyon doların üzerinde yatırım ile imza tarihinden itibaren 21 ay içerisinde bir fabrika kuracak. Fabrika en az 2.3 MWe gücünde olmak üzere tek vardiyada en az 150 adet/yıl veya 400 MW/yıl rüzgar türbini üretim kapasitesine sahip olacak.

Fiyatta Dünya Rekoru Geldi

İhalede ortaya çıkan rakam da rekor olarak kayıtlara geçti. Keza kilowatt başına 3.48 cent seviyesi ile elektrik fiyatı mevcut 4.0-4.5 $ cent/kWh seviyelerinin oldukça altında. ABD’deki enerji fiyatlarından da düşük olan bu rakamın uzun vadede Türkiye’nin enerji maliyetlerini düşürücü bir etkisi var.

YEKA Projesi Türkiye'ye Neler Kazandıracak?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ihale öncesi yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Türkiye güneşte olduğu gibi rüzgar enerjisi alanında da teknoloji üretim üssü olmak için önemli bir adım attı. Kazanan konsorsiyum 10 yıl ar-ge ve %65 yerlilik şartı ile birlikte 5 farklı bölgede 1 milyar doların üzerinde yatırım hayata geçirecek. ”

Rüzgar enerjisinden elde edilen elektrik maliyetlerinde, 10,3 cent olan alım fiyatı 3,48 cente düşerek bir dünya rekoru gerçekleşti. 2019 yılında yerli üretim rüzgar türbinlerimizi sisteme dahil ederek yerli ve milli enerji hamlemizin en önemli adımını atacağız. Dünyanın önde gelen şirketlerinin ihaleye yoğun talebi ülkemize ve enerji piyasalarına duyulan güveni ortaya koymuştur.”

YEKA’nın 1 milyar dolarlık yatırımı neleri kapsıyor?

Rüzgar ihalesini kazanan Türkerler, Siemens, Kalyon konsorsiyumu, 1 milyar doların üzerinde rüzgar tesisi yatırımı yapacak. Konsorsiyum 100 milyon doların üzerinde yatırım maliyeti olan bir rüzgar türbin fabrikası kuracak. Fabrikada her biri en az 2,3 megavat gücünde yerli rüzgar türbini üretilecek.

Ar-Ge Yapılacak Alanlar
  • Rüzgar tribünü kanadı
  • Jeneratör tasarımı
  • Malzeme teknoloji ve üretim teknikleri
  • Yazılım ve yenilikçi dişli kutusu

YEKA Projesi Ne Kadar İstihdam Sağlayacak?

Konsorsiyum, kanat, Jeneratör tasarımı, malzeme teknolojileri ve üretim teknikleri, yazılım ve yenilikçi dişli kutusu alanlarından en az üçünde toplam 5 alanda 10 yıl boyunca Ar-Ge çalışması yapacak. Ar-Ge çalışmaları için her yıl 5 milyon dolarlık bütçe ayrılırken, yüzde 80’i yerli mühendislerden oluşan 50 teknik personel ile Ar-Ge faaliyetleri yürütülecek. Fabrikanın kurulum süresi, sözleşme imzalama tarihinden itibaren 21 ay, projenin lisans süresi 30 yıl olacak.

İlk defa teknoloji üretimi

YEKA’larda kurulacak olan yerli rüzgar türbinlerinin üretileceği fabrika, tek vardiyada en az 150 adet/yıl veya 400 MW/yıl rüzgar türbini üretim kapasitesine sahip olacak. Yerli RES’lerin işletmeye girmesiyle birlikte her yıl asgari 3 milyar kWh elektrik enerjisi üretilecek ve yaklaşık 1.1 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacı rüzgardan karşılanıyor olacak.

YEKA Projesi Ne Kadar İstihdam Sağlayacak?

Güneşte 1000 MW ile dünyanın en büyük fotovoltaik güneş enerjisi üretim alanı projesini hayata geçiren Türkiye, rüzgarda da 1000 MW ile dünyada bu alandaki en büyük projelerden birisine imza atmış olacak. Fabrika ile RES’lerin kurulumu ve işletilmesi, AR-GE faaliyetleri dikkate alındığında, rüzgar YEKA’sı yaklaşık 3 bin 750 kişilik bir istihdam sağlayacak. Yarışmayı kazanacak firma 5 bölgeden her birinde en az 50 MW’lık bir rüzgar gücü kurmak şartı ile toplamda 1000 MW’lık bir kurulu gücü hizmete alacak.

YEKA Projesi Nerelerde Hangi İllerde Uygulanacak?

Kayseri – Niğde
Sivas
Edirne – Kırklareli – Tekirdağ
Ankara – Çankırı – Kırıkkale
Bilecik – Kütahya – Eskişehir

YEKA Projesi Ne Zaman Devreye Girecek?

Berat Albayrak’ın da konuşmasında belirttiği üzere proje 2019 yılında devreye alınmış olacak.

 

1 Milyar Dolarlık YEKA İhalesini Türkerler-Kalyon-Siemens Konsorsiyumu Kazandı

YEKA Projesi Ne Zaman Devreye Girecek?

Kazım Türker: “Türkiye’nin en büyük yenilenebilir enerji yatırımcısı olacağız”
1 milyar dolarlık Rüzgâr Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesini Türkerler, Siemens, Kalyon konsorsiyumu kazandı.

Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, “Türkiye’nin en büyük yenilenebilir enerji yatırımcısı olmak istiyoruz” dedi.

Konsorsiyum, Türkiye’nin ilk yerli rüzgar türbinlerini üretecek. 100 milyon doların üzerinde yatırım maliyeti olan bir rüzgar türbin fabrikası kuracak. Fabrikada her biri en az 2,3 megavat gücünde yerli rüzgar türbini üretilecek. 1.1 milyon evin elektrik ihtiyacı rüzgar enerjisiyle karşılanacak.

Yenilenebilir enerjide Türkiye’de yeni bir dönem başlıyor. Heyecanla beklenen 1 milyar dolarlık Rüzgâr Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesi gerçekleştirildi. 1.1 milyon evin elektrik ihtiyacını karşılayacak projenin ihalesini Türkerler Holding, Siemens, Kalyon konsorsiyumu kazandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda açık eksiltme yöntemiyle yapılan ihalede dünya rüzgâr enerjisi piyasasının yaklaşık yüzde 90’ını elinde bulunduran 8 dev yarıştı. Kilovatsaat başı tavan fiyatı 7 dolar/centten başlayan ihale 3,48 dolar/cent olarak sonuçlandı. Kazım Türker yaptığı ilk açıklamada bu rakama rüzgar enerjisini çok iyi bilen ekiplerimiz sayesinde düştüklerinin altını çizdi.

“Türkerler Holding olarak gururluyuz”

Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, “Türkiye’yi enerjide, çok daha güçlü, yeni bir boyuta taşıyacak projeyi hayata geçirme fırsatını kazanmanın gururunu yaşıyoruz” dedi. Kazım Türker, “Türkerler Holding olarak Türkiye’nin en büyük yenilenebilir enerji yatırımcısı olmak istiyoruz. Bu hedefe emin adımlarla ilerliyoruz” diye konuştu.

Bu projenin birçok yönüyle Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacağını kaydeden Türker şöyle konuştu: “Türkiye’de ilk defa yerli türbin üretimi yapacağız. Öte yandan Türkerler Holding olarak, Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı istihdam seferberliğine tüm Türkiye’de bu yıl gerçekleştireceğimiz yeni istihdamlarla öncülük etmenin gururunu yaşıyoruz. Buna ek olarak bugün sonuçlanan 1 milyar dolarlık bu ihalede Türk ekonomisine duyulan güveni de görmüş olduk. Bu da bizim için ayrı bir gurur vesilesi olacaktır.”

Kazım Türker şöyle devam etti: “Bugün Türkiye’nin her zamankinden daha hızlı koşmaya, daha fazla üretmeye ihtiyacı olduğunun bilincindeyiz. Türkiye ekonomisindeki istikrarın devamı için bundan sonra da çok daha güçlü bir şekilde çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. Bu vizyonla, faaliyetlerimizi çok daha cesur adımlarla, daha ileri seviyelere taşımaya kararlıyız.”

TÜRKERLER HOLDİNG

Türkiye’nin refahı ve kalkınması için yaklaşık 50 yıldır faaliyet gösteren Türkerler Holding’in halen devam eden projelerinin toplam yatırım miktarı 5 milyar doları aştı. 3 yılda ulaşılması hedeflenen yatırım miktarı yaklaşık 8 milyar dolar. Türkerler Holding, gayrimenkul geliştirme, yenilenebilir enerjiden elektrik üretimi, doğal gaz dağıtımı ve ticareti, elektrik dağıtımı ve ticareti, kamu özel ortaklığı sağlık entegre tesis projeleri gibi Türkiye’nin en iddialı projelerine imza attı.

 

Rüzgar Enerjisi YEKA İhalesine Hangi Firmalar Girdi?

Proje çok büyük çaplı olduğu ve yerli ortak zorunluluğu da olduğu için ihaleye konsorsiyumlar girdi. YEKA İhalesine giren konsorsiyumlar şu şekildeydi:

o Vestas (Danimarka) – Enerjisa (SAHOL/E.On İştiraki)
o Nordex (Almanya) – İklim Elektrik Yatırım – MKS Marmara – ZOREN
o Siemens (Almanya) – Türkerler- Kalyon
o Enercon (Almanya) – Polat Enerji – Limak Enerji
o Senvion Rüzgar Enerjisi Çözümleri (Almanya) – IC İçtaş Enerji
o Goldwind (Çin) – Akfen Holding – Beyçelik
o General Electric (GE- Amerika) – Fina Enerji
o MingYang (Çin) – İlk İnşaat