Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Türk Hava Yol...

Türk Hava Yolları ve Huawei’den Dijital Havacılıkta İş Birliği

05.07.2019 – Dijital çağ, yolcuların bilet alma ve seyahat etme şekillerinde ciddi değişimlere neden oluyor. Türk Hava Yolları ve Huawei, hayata geçirdikleri iş ortaklığıyla yapay zeka, bulut ve büyük veri gibi gelişmiş teknolojileri kullanarak, karmaşık yolcu ihtiyaçlarına hızla yanıt verecek dijital uygulamalar geliştiriyor.

Gelişen dijital teknolojilerle birlikte, her alanda olduğu gibi hava yolu ulaşımında da kullanıcıların beklentileri değişiyor ve daha “dijital” havaalanı hizmetleri gerekliliği artıyor. Bu kapsamda, Türk Hava Yolları ve Huawei ile iş birliği yaparak yolcu deneyimini iyileştirmeye yönelik, yenilikçi ürünler tasarlıyor.

Bilişim mimarisi Huawei ile yeniden oluşuyor

Türk Hava Yolları, lider uluslararası Huawei ile birlikte önemli bir dijital dönüşüm sürecine imza atıyor. Mevcut operasyonlarını gelişmiş teknolojilerle optimize eden THY, işletme yapısını ve BT mimarisini yeniden şekillendiriyor.

Yeni bilet sistemi, uçuş ve rota yönetimi, bagaj hizmetleri, havaalanı ağı, güvenlik kontrolleri, video gözlem ve tesis bakımı dahil olmak üzere tüm operasyonlarını yenilemeye başlayan THY, misafirlerine daha kişiselleştirilmiş ve konforlu bir uçuş deneyimi sunuyor. Bu kapsamda THY, son üç yıldır iş ve havaalanı operasyonları ile yolcu yönetimi için istikrarlı ve güvenilir bir ağ donanım desteği sunmak üzere eski ekipmanlarını en gelişmiş teknolojiler ile değiştirmeye devam ediyor. Ana merkez kampüsünden başlayarak yeni bir BT altyapısı kuran Türk Hava Yolları, Huawei ile iş birliği kapsamında çalışmaya devam ediyor. Huawei, İstanbul Havaalanı projesinin tüm ağ bağlantılarını kurmuş ve Birinci Etap binalarının ara bağlantılarını hayata geçirmişti.

Türk Hava Yolları CEO’su Bilal Ekşi: “Huawei’nin oldukça güvenilir bir havacılık yönetim sistemi kurduğuna inanıyoruz”

Türkiye’deki Huawei müşteri hizmetleri ekibi, yedek parçaların maksimum teslimat süresinin 4 saat olacağını garanti eden bir SLA’ya tâbi olan 7/24 Teknik Destek Merkezi hizmeti sunuyor. Çevrimiçi destek uzmanları, müşterilere yedek parça değişimi, ekipman arıza giderimi, teknik eğitim ve sistem sağlık kontrolleri dahil olmak üzere çok sayıda hizmet sunan Huawei, Türk Hava Yolları’nın önemli iş ortaklarından biridir. Türk Hava Yolları CEO’su Bilal Ekşi konuyla ilgili olarak; “Ekibim bana sürekli iyi haberler getiriyor. Huawei’ye yeni havaalanının dönüşümde ve geliştirilmesindeki yoğun çalışmaları için içtenlikle teşekkür ediyoruz. Huawei’nin oldukça güvenilir bir havacılık yönetim sistemi kurduğuna inanıyoruz. Bu konuda en ufak bir şüphemiz yok” dedi.

Buluta doğru dijital yolculuk

Servislerin buluta aktarımı ve sanallaştırılmış operasyonlar, kurumsal kaynak yapılandırmasını ve kullanım verimliliğini büyük ölçüde artırıyor. Servislerin buluta aktarımı, dijital çağa geçiş ve işletme maliyetlerini azaltarak ağ ile veri güvenliğini etkin şekilde sağlıyor. Ana merkez personellerinin uzaktan kontrol ile buluttaki sorunları çözebildiği sistemde, örneğin Afrika ofisi ağı arızalanırsa veya ağın güncellenmesi gerekirse, ana merkezin Türkiye’den ekipman satın alması ve kurulup çalıştırılması için Afrika’ya göndermesi gerekmiyor. Bu hızlı kurulum ve uzaktan izleme sayesinde zaman alan ve yoğun iş gücü gerektiren işlemler ortadan kalkarak, işletme maliyetleri ciddi oranda azalıyor.

 

 

THY, Çinli Dev ZTO ve Hong Konglu PAL Air İle Büyük Bir Ortaklığa İmza Atıyor

11.06.2018 – Türk Hava Yolları’nın kargo taşımacılığında Türkiye’yi tüm dünyada başarıyla temsil eden hava kargo markası Turkish Cargo ile Çinli ekspres kargo devi ZTO ve Hong Konglu PAL Air’in hayata geçireceği yeni ortaklığın duyurulması amacıyla düzenlenen basın toplantısı ve imza töreni bugün İstanbul’da gerçekleşti.

İstanbul Yeni Havalimanı’nın açılışı öncesi, “global ekspres taşımacılık” sektöründe taşları yerinden oynatacak; sadece Türkiye’de değil, dünyada da geniş yankı uyandıracak bu ortaklık, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı, ZTO Express Başkanı Mei Song Lai ve PAL Air Ltd.’nin Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vivian Lau tarafından imza altına alındı.

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı tören esnasında gerçekleştirdiği konuşmada şunları kaydetti; “Bugün sizleri Çin ve Türkiye’nin en büyük markaları arasında gerçekleşecek çok önemli bir ortaklık anlaşmasının imza töreninde ağırlamaktan onur duyuyorum. Türk Hava Yolları, ZTO Express ve PAL Air Ltd. olarak imzaladığımız bu Zapt ile kapıdan kapıya hizmetle özellikle küresel e-ticaret pazarına odaklanacak ve Global Kargo/Kurye şirketi olarak faaliyet gösterecek ortak bir girişime adım attığımızı tüm dünyaya ilan ediyoruz. Çin’in en iyi ve en büyük ekspres kargo şirketi ZTO ve uzun zamandır kargo alanında sınır ötesi ortaklık yaptığımız Hong Konglu PAL Air Ltd. şirketi ile kuracağımız bu güçlü ortaklıktan destek alarak, global kargo sektörüne attığımız bu stratejik adımdan dolayı son derece memnunuz. Bu ortaklık ile kurulan şirketimizin dünyanın en büyük entegratörleri arasında yer almasını ve beş yıl içerisinde 2 milyar ABD Doları gelir sağlamasını bekliyor, e-ticaretteki talebe paralel olarak bu büyümenin de kademeli olarak artmasını öngörüyoruz.

Bu yıl 29 Ekim’de açılışı gerçekleştirilecek olan İstanbul Yeni Havalimanı, Türk Hava Yolları’nın ana faaliyet merkezi olacak. Bu mega merkez sayesinde Turkish Cargo 4 milyon ton kargo elleçleme kapasitesine ulaşarak, dünyada ilk 5 hava kargo markasından biri olacak. Ortaklık da en büyük kazancı bu yükselişten sağlayacak. Söz konusu Ortak Girişim ve İstanbul mega merkezi ile e-ticaret ürünlerinin küresel çaptaki dolaşımı, dünyanın dört bir yanındaki müşterilerimize en üst düzey değeri sunmamızı sağlayacak.”

Yeni kurulacak, Hong Kong merkezli ortak global ekspres şirketinin hizmetleri arasında, kapıdan kapıya lojistik faaliyetleri; toplama, taşıma, adresten alma & dağıtım, navlun taşıma, çapraz sevkiyat ve son noktaya kadar taşıma yer alacak. Şirket aynı zamanda gerektiği durumlarda depo yönetimi, sipariş ve tedarik zinciri yönetimi hizmetleri de sunacak.

Alibaba Group ortakları arasında

Günde 28 milyon parsiyel kargoya ek olarak, Çin’in genelinde en geniş çaplı ekspres teslimat ağına sahip olan ZTO, dünyada en fazla gönderi/parsel taşıyan ekspres firması. Bugün uluslararası e-ticaret firmalarının en büyüklerinden biri olan Alibaba Group da yakın zamanda, 1,38 milyar ABD Doları yatırım ile ZTO Express firmasının %10’luk payını satın alarak ortağı olacağını ve bu işlemin Haziran 2018 içerisinde tamamlanacağını duyurmuştu. Bu planlamanın icraata geçmesi akabinde Alibaba.com da ZTO’nun ortakları arasındaki yerini alıyor olacak. PAL Air Ltd. ise Hong Kong, Çin, Tayland, Vietnam, Hindistan ve ABD’de kapıdan kapıya ekspres kurye operasyonlarının da dahil olduğu geniş bir ağa sahip.

ZTO Express Başkanı Mei Song Lai, imza töreninde gerçekleştirdiği konuşmasında şunları kaydetti; “2017 yılında ZTO’nun yıllık parsiyel hacmi 6.22 milyar adede ulaştı. Dünyanın en büyük ekspres teslimat şirketi olarak, “birlikte yarat ve paylaş” mottomuz ile gelişime son derece açık bir platformuz. Yeni perakende ve e-Ticaret düzeninde mevcut inovasyon ve küreselleşme ile Çin lojistik sektörü inanılmaz büyüme fırsatlarına sahip oldu. ZTO, iç pazardaki büyümesine güçlenerek devam ederken; uluslararası ve pazarlararası büyüme konusunda da çok önemli adımlar atıyor. Üç ortak arasındaki iş birliği, şüphesiz ki global eksper teslimat, depolama, hava kargo ve aviasyon rotaları açısından son derece olumlu gelişmeler kaydedecek ve küresel anlamda kurumlar ve şahıslara önemli faydalar sağlayacaktır”.

PAL Air Ltd.’nin Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vivian Lau ise; “İnsanlık tarihinin en heyecan verici zamanlarından birinde yaşıyoruz. IoT, robotik, yapay zekâ,3D baskı, VR/AR/MR müthiş fırsatlar ve beraberinde aşılması gereken bazı zorlukları önümüze getiriyor. Bunlara ek olarak tüm dünya saniyede 10ggb imkânı verecek 5G lansmanına kitlenmiş durumda. Ve tüm bu gelişmeler halihazırda hızla büyüyen e-Ticaret alanında inanılmaz boyutta gelişmelere işaret ediyor. PAL olarak; iki devi, Türk Hava Yolları ve ZTO2yu böyle bir ortaklıkta bir araya getirmiş olmaktan ötürü gurur duyuyoruz. Bu üçlü ortaklık, her üç dünyanın da en iyi taraflarını bir raya getirecek. Türk Hava Yolları ve ZTO ile birlikte, PAL olarak dünya klasmanında bir entegratör yaratma konusunda büyük heyecan duyuyoruz”.

Hızla gelişen e-ticaret hacimleri ile birlikte Global Kargo/Kurye sektörü de olağanüstü büyüme rakamları sergilemeye devam ediyor. 2016 yılında 260 Milyar ABD Doları gelir elde eden sektörün 2020 rakamlarının 340 Milyar ABD Doları, 2023 rakamlarının ise 400 Milyar ABD Doları olması bekleniyor.

121 ülkede 300’ün üzerinde destinasyona uçarak, uçulan uluslararası nokta ve ülke bağlamında dünyanın en geniş havayolu ağını işleten Türk Hava Yolları, bu yeni ortaklıkla birlikte iş kapsamını genişletecek ve kapıdan kapıya teslim taşımacılığa kadar uçtan uca hizmet sunabilecek. ZTO ve PAL Air Ltd. ise pazar odaklarını yerel Çin’den çıkartıp, Türk Hava Yolları’nın dünya çapındaki operasyonlarından ve kapsamlı ağ kapasitesinden istifade ederek, global pazarlara genişletmiş olabilecekler.

THY’den Havelsan ile Önemli Ortaklık

28.05.2018 – THY Teknik ile Havelsan, ortak girişim şirketi kurmak için Rekabet Kurumu’na başvurdu. Şirketin sivil havacılık konusunda yazılım ve yedek parça üretim ve bakımı işlerini üstleneceği bildirildi. Rekabet kurumuna yapılan başvuruların listesinde konu ile ilgili ayrınıtlı şekilde şu açıklamalar yer aldı:

Rekabet Kurumunun sitesinde yer alan başvuru şu şekilde: “Niteliği : Ortak Girişim Pazar : Ulaştırma, Taşıt ve Hizmetleri THY Teknik A.Ş. HAVELSAN

“Uçak ve uçak komponentlerine yönelik bakım, onarım ve modifikasyon hizmetleri gerçekleştiren THY Teknik ile komuta kontrol ve savaş sistemleri, eğitim ve simülasyon teknolojileri, yönetim bilgi sistemleri, ülke ve siber güvenlik çözümleri hizmetlerini gerçekleştiren HAVELSAN Ortak Girişim Şirketi hissedarlarının sahip olduğu/işlettiği ve/veya bağlı kuruluşlarının sahip olduğu/işlettiği uçaklar da dahil olmak üzere her türlü kara, deniz, raylı sistemler ve hava platformlarında kabin içi eğlence ve internet hizmeti sağlayıcı sistemleri ve sivil havacılık alanında diğer yazılım sistemlerinin yedek parça da dahil olmak üzere alt sistemlerinin tasarımı, üretimi, tamiri, bakımı, pazarlaması, satışı ve satış sonrası hizmetlerinin ve yukarıda belirtilen konularda tarafların mutabık kalacağı sair sistemlerin tasarımı, üretimi, tamiri, bakımı, pazarlaması, satışı ve satış sonrası hizmetlerini vermek üzere, birlikte bir ortak girişim şirketi kurmak istemektedir.”