Ana Sayfa Emlak Özelmacıklı: ...

Özelmacıklı: “İmar Barışında Başvurular Uzatılmalı”

26.12.2018 – 06 Haziran’da başlayan Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar sonrasında başvurular 9 milyonu geçti.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “31.12.2017 tarihinden önce yapılmış yapılar İmar Barışından faydalanabiliyor. Yapı kayıt belgesi bedelinin ödenmesi ve başvurular için son tarih 31 Aralık 2018 tarihi olarak belirlenmişti. Şimdi ise son günlere kalan başvurular da bedellerinin toplanmasında sıkıntılar yaşanıyor. Bu nedenle süre uzatımına ihtiyaç duyuluyor. Bakanlar kurulu kararı ile başvurunun en az üç ay daha ertelenmesini bekliyoruz” dedi.

Ödeyemeyenler Zamlı Öderler

İmar barışı kapsamında ödemeyi yetiştiremeyenler için zamlı tutarın geçerli olacağını belirten Özelmacıklı “Ocak ayında zaten arsa emlak vergisi birim değerinde artış gerçekleşmiş olacak. Cadde ve sokak rayiç değerleri, 2019 yılında yeniden değerleme oranın yarısı nispetinde yani %11.865 artacak. İmar barışı başvurusunu yetiştiremeyenler için sürenin uzatılması ödemeyi bir miktar artıracaktır lakin hak kaybını ortadan kaldırır. 31 Aralık tarihine kadar zaten başvuru yapıp ödemesini yapanlar bu zamdan etkilenmeyeceklerdir” dedi.

Taksit Hala Bir İhtiyaç

Ödemelerde taksitlendirmenin önemli bir ihtiyaç olduğunu belirten Altın Emlak Genel Müdürü “İmar Barışında Yapı Kayıt Belgesi bedeline her malik kendi bağımsız bölümünün kullanım durumuna göre eşit olarak katılmak zorunda. Çünkü iskansız yapılarda Yapı Kayıt Belgesi bedelinin tamamı ödenmeden Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmiyor. Lakin sahada görüyoruz ki binadaki maliklerden bazıları ödeme yapmayınca işlemler yapılamıyor ve tıkanıyor. Her ne kadar ödemeyen maliklerden talep etme hakkı olsa da kimse başkası adına bu bedeli ödemek istemiyor. O zaman çözüm bunu taksitlendirmek ve ödenmesini kolaylaştırmak olmalı” dedi.

ALTIN EMLAK Hakkında:

Altın Emlak tamamı yerel sermayeli, güçlü sistem altyapısına sahip bir emlak franchising markasıdır. MEB onaylı eğitim verme yetkisine sahip ilk kuruluş olma özelliği taşıyan ALTIN EMLAK, hizmetleri Türk Standartları Enstitüsü’nden onaylı ilk ve tek firmadır. Suudi Arabistan’nın yanı sıra Türkiye’de 25 ilde 100’ü aşkın temsilciliği bulunan ALTIN EMLAK, büyümesini franchising sistemi ile sürdürüyor.

 

 

Kimine Göre İmar Affı Kimine Göre İmar Barışı

29.06.2018 – Bakanlar Kurulu’nun 30 Nisan 2018 tarihinde yayınladığı imar barışı paketinde yer alaniskansız ve kaçak olan binaların kayıt altına alınarak, verilecek iskan hakkı, başta İstanbul olmak üzere Türkiye genelinde binlerce mülk sahibini yakından ilgilendiriyor.

İmar Affı paketinin arkasında önemli sayısal gerçekler var. Bunlardan en önemlisi; Türkiye genelinde imar izni olmayan ya da mülkiyet sorunu mevcut olan 25 milyon bağımsız bina olması. Bu binaların yarısı eski yapı, %70 ise 2000 yılından önce yapılmış. Mülkiyet sorunlu binaların bir kısmını ya meraya ya da arsaya yapılmış olanlar oluşturuyor, bir kısmında ise binanın yapıldığı arsanın binayı yapana ait olmadığı durumlar var.

Bir türlü kullanım ruhsatı ve imar izni alamamış yaklaşık 12-13 milyon konut aftan yararlanabilecek. İstanbul’da konut ve ticari tüm binaların yüzde 70’i, İzmir’de ise %62’si iskansız ve bunun yanı sıra kaçak yapı oranı ise yüzde 40’ı aşıyor. İmar affının amacı bu tarz kaçak yapıları resmileştirerek uygunsuzluktan doğan problemleri çözmek.

İmar affı ya da diğer bir deyişle imar barışında kaçak yapılara tapu yerine, tapu gibi mülkün hüviyeti sayılabilecek bir kayıt belgesi verildiğinin altını çizmek önemli. Ruhsatsız ya da ruhsata aykırı inşaa edilmiş yapılara kayıt belgesi verilerek konutların resmileşmesi sağlanıyor.

İmar affına başvuracak vatandaşların 31 Aralık 2017’den önce yapılan ruhsatsız ya da ruhsata aykırı inşaa edilmiş konut ya da işyerleri için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne Yapı Kayıt Belgesi almak için başvurabilirler. Hak sahiplerinin başvuru sürecinde mülkün bilinen değeri üzerinden yüzde 3 gibi sembolik bir ücret ödemesi gerekiyor. Ayrıca kat mülkiyeti ve tapuya geçtiği zaman da yine aynıyüzde 3 bir ücret ödenecek. Böylelikle vatandaş oturduğu evinin sahibi olacak. Eğer yapı üzerinde yenileme ya da yıkım gerekirse belediye mevcut imarı uygulayacak.

31 Aralık 2017 tarihinden sonra imar çalışması gündeme gelince başlayan kaçak inşaatlar barıştan yararlanamayacak.

8 Haziran’da başlayan yapı kayıt belgesi için müracaatlar 31 Ekim 2018’e kadar yapılacak, belge bedeli ise 31 Aralık 2018’e kadar ödenebilecek. İmar barışı başvuruları E-devlet üzerinden online olarak ya da bakanlık tarafından açıklanan lisanslı kurulular tarafından kabul edilecek.

Ayşe Fügen Arda kimdir?

Bayer ve Deva gibi uluslararası şirketlerde Satış&Pazarlama Müdürü ve Genel Müdür koltuğuna oturan Ayşe Fügen Arda; Orta Doğu, Rusya, Avrupa ve Türkiye gibi farklı ülke pazarlarının dinamiklerini yakından tanıyor. 27 yıllık çalışma hayatı boyunca satış, pazarlama, finans ve yatırım konularında edindiği uzmanlığı sayesinde gayrimenkul sektörünün açıklarını fark eden Arda, “Coldwell Banker Baras” çatısı altında “Lüks Konut Uzmanı” olarak sektörün çıtasını yükseltmeye karar veriyor.

Özel bir ruha sahip, farklı, sıra dışı ve lüks mülklerin doğru pazarlanması gerektiği vizyonuyla Los Angeles, Miami ve Barcelona’da aldığı Lüks Konut Satış Uzmanlığı eğitimlerin ardından kendi liderliğinde profesyonel bir ekip oluşturuyor. Lüksün dilinden anlamak kadar aynı dili konuşmanın da önemine inanarak her mülke ait uygun pazarlama stratejileri geliştiriyor. Profesyonel ve kaliteli hizmet almak, mülklerini ve birikimlerini yani kendilerini doğru ve güvenilir ellere teslim etmek isteyenlere ödüllü ekibiyle dünya lideri bir markanın çatısı altında hizmet sunuyor.

2017 yılında aldığı ödüller arasında Avrupa’da Sosyal Medyayı En İyi Kullanan 4. Gayrimenkul Danışmanı Ödülü, Türkiye Residential Türkiye Ciro 1.ciliği, Türkiye Residential + Commercıal Türkiye Ciro 1ciliği , 2017 Yılı 1. Çeyrek Ödüllerinde Türkiye Ciro 1.si, 2017 yılı 2. Çeyrek Ödüllerinde Türkiye Ciro 1.si bulunuyor.

 

İmar barışı vatandaşın sorunlarını çözerken, kentsel dönüşüme ivme kazandıracak

Türkiye gayrimenkul sektörünün çatı kuruluşu GYODER İTO ile birlikte, Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişiyi yakından ilgilendiren ‘İmar Barışı’ konusunu tüm detaylarıyla masaya yatırdı. GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Türkiye’de dönüştürülmesi gereken 7.5 milyon konut bulunuyor. İmar barışı, vatandaşların sorunlarını ortadan kaldırırken, yarattığı gelirle de kentsel dönüşüme hız kazandıracak” dedi.

‘İmar Barışı’ paneli ‘Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu’ GYODER’ ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) işbirliğinde 26 Haziran 2018 tarihinde İTO Merkez Bina’da düzenlendi. 500’ün üzerinde gayrimenkul sektörü temsilcisi ve uzmanın katılımıyla gerçekleşen panel büyük ilgi gördü.

GYODER Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Gürsel Öngören’in moderatörlüğünde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Dr. Av. Veli Böke, KTÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Uzun, İTO Mimarlık ve Mühendislik Meslek Komitesi Üyesi Murat Özdemir ve GYODER İcra Kurulu Üyesi Aziz Yeniay’ın konuşmacı olarak katıldığı panel, ‘İmar barışından nasıl yararlanılacağı’ konusuna ışık tutan kapsamlı ve yol gösterici bir buluşma oldu.

“İmar barışı Türkiye için kangren olmuş bir sorunu ortadan kaldıracak”

İTO Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Köç, açılış konuşmasında, imar barışının Türkiye’de sayısı 13 milyona yaklaşan ruhsatsız yapının imar ve ruhsat sorununa çözüm getirerek hem Türkiye için kangren olmuş bir sorunu ortadan kaldıracağını hem de ortaya çıkacak gelir ile kentsel dönüşüme ivme kazandıracağını söyledi. İmar barışının Türkiye için büyük bir önem taşıdığına vurgu yapan Köç, “İmar barışı, imar mevzuatına uygun olmayan yapılara tanzim edilecek yapı kayıt belgesi ile çözüm noktasında ilerleme sağlanamayan sorunları ortadan kaldıracak, iş dünyası ve vatandaşlarımızla devlet arasındaki sıkıntıları çözecektir. Bu vesileyle imara ilişkin sorunları çözülen iş dünyasının daha iyi işlere imza atacağı muhakkaktır” diye konuştu.

“İmar barışı kentsel dönüşüme hız kazandıracak”

GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, gayrimenkul sektörünün sorularıyla ilgilenen, sektörün ileri gitmesi için çaba sarfeden GYODER olarak, Türkiye’de 13 milyona yakın kişiyi ilgilendiren ‘imar barışı’ konusuna önem verdiklerini ve İTO işbirliğinde gerçekleştirdikleri panelin imar barışı konusunda yol gösterici olacağını söyledi.

Türkiye’de dönüştürülmesi gereken 7.5 milyon konutun olduğunu hatırlatan Yetgin, “Yılda 500 bin adet konutu dönüştürürsek, dönüşümü 15 yıl gibi bir sürede tamamlayabiliyoruz. Bunun için zaman kaybetmeden, prosedürlere kısa yollar yaratarak sorunları çözüp, önümüzdeki 15 yılda bu problemi el birliğiyle atlatmamız gerekiyor. Bu açıdan imar barışı çok büyük bir önem taşıyor. Vatandaşın yıllardır çözüm beklediği sorunları ortadan kaldıran imar barışı, yarattığı gelirle de kentsel dönüşüme hız kazandıracak” dedi.

2 milyon 856 bin kişi sisteme giriş yaptı, 1 milyon 300 bin kişi başvurdu

Türkiye’de imara aykırı yapılardan kaynaklanan ve yıllardır kangren haline gelmiş olan imar sorununu, bir yıldır yürüttükleri çalışmaların ardından imar barışı ile çözüm getirdiklerini açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, “Kentsel dönüşümle ilgili çalışmalarımızda imar barışının kendi içinde bir finansman ortaya çıkardığını gördük. İmar barışıyla hem vatandaşın kendi binasıyla ilgili sorunları ortadan kaldırıyoruz, hem de elde edilen kaynağı kentsel dönüşüme aktararak, dönüşüme hız veriyoruz” diye konuştu.

Demirtaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hem bayram, hem seçim atmosferi nedeniyle çok fazla duyurusunu yapamadık ancak şimdiden 2 milyon 856 bin kişi sisteme giriş yaptı, 1 milyon 300 bin kişi ise başvuruda bulundu. Günlük 50-60 bin kayıt yapılıyor. e-Devlet üzerinden sisteme giriş yaparak, herkes kısa sürede ve kolayca başvuruda bulunabiliyor. Yine de e-devlet üzerinden başvurusunu yapamayan vatandaşlarımız için bütün il müdürlüklerimiz hazır durumdalar. Vatandaşlarımız 39 ilçede 40 noktada imar başırı merkezlerinden, bakanlığımızın web sitesinden detaylı bilgi alabiliyor. Ayrıca imar barışına özel hat kuruldu, 0 212 318 41 00 numaralı telefondan da imar barışıyla ilgili tüm sorulara cevap bulunabilecek”

Başvuruda son tarih 31 Ekim, ödeme de 31 Aralık

İmar barışı ile vatandaşın yıllardır çözülmesini beklediği sorunları ortadan kaldırdıklarını söylenen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Dr. Av. Veli Böke, sistemin tüm detaylarını şu şekilde paylaştı:

“Vatandaş ile belediyeler arasında ortaya çıkan imardan kaynaklı sorunlar, mahkemelerde süreçlerin uzaması, belediyeler imara aykırı yapılarla ilgili yıkım işlemini gerçekleştirirken yaşanan zorluklar, vatandaşların bu ihtilaflardan dolayı oturdukları evlerine su, elektrik, doğalgaz bağlatamamaları ya da kaçak kullanım yapmaları sebebiyle imar barışına ihtiyaç duyulmuştur.

İmar barışı kapsamında verdiğimiz yapı kayıt belgesi ile vatandaşın yıkım endişesini ortadan kaldırıyoruz. Su, elektrik ve doğalgaz bağlatmak isteyenlere, bu belge ile imkan sağlıyoruz. Belediyenin, imar kanunu kapsamında alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezalarını da iptal ediyoruz. Bu konularda başvuran vatandaşlarımızla hemen barışıyoruz.

Bir de ‘kullanım maksadı değişiklikleri de dahil olmak üzere tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilmesi’, ‘Hazine ve Belediye mülkünde olan yerlerin satın alınabilmesi’ ve ‘işyeri açma ve çalışma ruhsatı yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın verilmesi’ konuları var. Bu konuları da yapı kayıt belgesi ile çözebiliyoruz ancak birkaç prosedür var. Bu 3 konu üzerinde çalışmalarımız devam ediyor.

Yapı kayıt belgesi için sembolik bir başvuru bedeli alıyoruz. Bu bedel arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda ise yüzde 5 olarak hesaplanıyor. Başvurularımız 31 Ekim 2018 tarihine kadar devam ediyor, başvuru bedeli ise 31 Aralık 2018 tarihine kadar yatırılabiliyor”

“Müktesep hakkının yasallaşması gerekiyor”

İmar affı değil de imar barışı yaklaşımının son derece anlamlı olduğunun altını çizen GYODER İcra Kurulu Üyesi Aziz Yeniay, “Geçmiş yıllarda yapılan aflar sorunları çözmek yerine daha da derinleşmesine sebep olmuştur. İmar barışı mülkiyetle ilgili sorunlara gerçekten çözüm üreten bir düzenlemedir. Buradan üretilecek kaynağın sayısı milyonlarca olan riskli yapının dönüşmesine vesile olması da ayrıca güzel bir gelişmedir” dedi.

Gelecek yıllarda yeni sorunların yaşanmaması için bir beklentilerinin olduğunu vurgulayan Yeniay, “Sorunların çözülmesi adına imar barışı bizim için hayati önem taşıyor. İmar barışı ile geçmişteki sıkıntıları çözüme kavuştururken, önümüzdeki yıllarda yaşanacak sorunların önüne geçmek adına da müktesep hakkının bir an önce yasallaşması gerekiyor” yorumunu yaptı.

Kanunda bazı iyileştirmelere ihtiyaç var

İTO Mimarlık ve Mühendislik Meslek Komitesi Üyesi Murat Özdemir, Kanunun uygulanmasında karşılaşılabilecek bazı eksiklere işaret etti. Özdemir, yaptığı sunumda yapı kayıt belgesi bedeli tespitinde tüm yapıların aynı şekilde ücretlendirilmesi, yapının depreme dayanıklılığı hususunun malikin sorumluluğuna bırakılması ve iskan izni bulunmayan yapılarda maliklerden herhangi birisinin yapı kayıt belgesi bedelini ödemesi halinde diğer yapı maliklerinden kendi paylarına düşen miktarı talep etme hakkının bulunmamasının, kanunun uygulanmasında karşılaşılabilecek sıkıntılar olabileceğini vurgulayarak, bu konularda düzenleme yapılması gerektiğini açıkladı.

“Ödemeler taksitlendirilmeli, bankaların kredi vermesi sağlanmalı”

İmar barışının hem kentsel dönüşüm konusunda hem de ruhsatsız binaların kayıt altına alınması konusunda büyük önem taşıdığını belirten KTÜ, Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Uzun, imar barışı hakkında önerilerde bulundu. Uzun, “İmar barışı için kendi mülkü dışında Hazine, Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerde yapı kayıt belgesi edinmiş yapılar için işgalindeki arazi satışı yerine üst hakkı kurulması düşünülmelidir. Yapı kayıt belgesi almış gecekondu nitelikli binaların tapunun beyanlar hanesinde gösterilmesi de yararlı olacaktır. Halen yürülükte bulunan 2981 sayılı yasada düzenlenmiş bulunan önemli kolaylaştırıcı hükümlerden yararlanılması düşünülmelidir. Ödemelerin taksitlendirilmesi de önemli bir konu. İmar barışı kapsamında bankaların kredi vermesi sağlanabilir” dedi.

 

İmar Barışı Piyasayı Hareketlendirecek

Köklü değişiklikleri hayatımıza sokacak olan barış paketi, emekliye bayram ikramiyesi, yaşlılık maaşı ve benzeri maddelerin yanında en dikkat çeken konulardan biri. Son 50 yılın kangren olmuş sorununu çözmeyi planlayan proje detayları hakkında bilgi veren Gayrimenkul danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran “imar affının piyasalara hareketlilik getireceğini, moral vereceğini’ söyledi.

“Peki, belgesiz ruhsatsız yapılara kayıt imkanı verecek olan imar barışı nedir? İmar barışı hangi yapıları kapsıyor? İmar barışı ile birlikte tapusu olmaya herkes tapu sahibi olabilecek mi? 2018 imar barışı ne zaman çıkacak? İşte, imar barışı konusuna dair tüm detaylar:

İmar Barışı Nedir?

İmar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesiyle vatandaşların imar sorunlarının çözülmesidir. Devletle ihtilaflı durumunu ortadan kaldırmak, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırmaktır.

İmar Barışı Neden Yapılıyor? İmar Barışına Neden İhtiyaç Duyuldu?

Ülkemizdeki imara aykırı yapıların %50’in üzerinde olduğu bilinmektedir. Bu da yaklaşık olarak 13 milyon bağımsız birime tekabül etmektedir. Bu yapılarda daha çok dar gelirli vatandaşlar oturmaktadır.

Yapılan yasal düzenleme ile ülkemizde imar barışını sağlamak maksadı hedeflemiştir. Yapılardaki mevcut aykırılıkların büyük çoğunluğu 1950-2000 yılları arasındaki yapılaşmalardan kaynaklanmaktadır.

Vatandaş ve Belediyeler arasında ortaya çıkan imardan kaynaklı sorunlar mahkemelerde altından kalkılamayacak kadar dosyaların birikmesine yol açmaktadır. Ayrıca Belediyeler imara aykırı yapılarla ilgili olarak yıkım işlemini bir çok sebepten dolayı gerçekleştirememektedir.

Vatandaşlar bu ihtilaflardan dolayı oturdukları evlerine su, elektrik ve doğal gaz bağlatamamakta ya da kaçak kullanım yapmaktadır. Konut veya iş yerleri ekonomik olarak bir değer ifade etmemektedir. Fabrika ve konut yapıları ticari piyasalarda ipotek veya teminat olarak gösterilememektedir.

İmar Barışından Hangi Yapılar, Nasıl Faydalanacak?

31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapılar İmar Barışı kapsamındadır.

Sadece Boğazici Sahil Şeridi ve öngörünüm bölgesi ile İstanbul Tarihi Yarımadanın Sultanahmet ve Süleymaniye çevresi ve Gelibolu Tarihi Alan’da belirlenen yerler bu kapsamın dışındadır.

Ayrıca başkasına ait taşınmazlar üzerinde yapılan yapılar ile hazineye ait olup sosyal donatı için tahsisli arazi üzerindeki yapılara yapı kayıt belgesi düzenlenemez.

İmar Barışı Kapsamında Kat Mülkiyetine Geçiş Olacak mı?

İskan alınamadığından kat mülkiyeti kurulamayan yapılarda yapı kayıt belgesi alındıktan sonra aşağıdaki koşullarla cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecektir.

Yapı kayıt belgesi alındıktan sonra maliklerin tümünün muvafakat etmeleri ve varsa umumi hizmete ayrılan yerlere denk gelen alanların terk edilmesi şartıyla, yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın, tapuda bu yapıyla ilgili cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecektir.

Yani kat mülkiyetinin kurulması için maliklerin tamamının anlaşması ve imar planında, yol, yeşil alan, park gibi alanların terk edilmesi gerekmektedir.

Bu durumda, daha önce yapı kayıt belgesi bedeli olarak ödenen bedel kadar bir bedel daha ödenecektir.

Bu işlemlerin sonucunda kat mülkiyetine geçen yapıların alım ve satım işlemleri yasallık kazanacak ve arsa vasfından alınan emlak vergisi, yapı vasfından alınmaya başlanacağından vergi kayıpları önlenecektir.

Kat irtifakı ve kat mülkiyeti kurulduğu için bina; teminat, ipotek veya her türlü bankacılık işlemlerinde değerlendirmeye alınabilecektir.

İmar Barışında Hazine Arazisindeki Yapıların Durumu Ne Olacak?

Hazine taşınmazı üzerindeki yapılara da yapı kayıt belgesi verilebilecektir. Hazine taşınmazı üzerindeki yapı sahipleri yapı kayıt belgesi aldıktan sonra yapının bulunduğu arsayı satın almak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığına müracaat edebilecek ve yıllardır kullandıkları arsalarını rayiç bedel üzerinden satın alabileceklerdir.

İmar Barışının Sağlayacağı Faydalar Nelerdir?

İmar Barışı’ndan faydalanan ve yapı kayıt belgesi alan yapılara elektrik, su ve doğal gaz bağlanabilecektir. Yapı Kayıt Belgesi alan binalar için yıkılma endişesi son bulacaktır. Ancak depremsellik açısından yapılarda alınması gereken her türlü tedbiri malikleri alacaklardır.

İmar Kanununa göre alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen para cezaları iptal edilecektir.

Yapı kayıt sahipleri kendi mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebileceklerdir.

İmar Barışına Nasıl Başvurulur? Müracaatlar Nasıl Yapılacak?

Vatandaşların kendi rızası ile müracaatı ve kendi beyanı esas alınacaktır.

Müracaatlar e-devlet sistemi üzerinden veya Bakanlığın yetkilendireceği kuruluşlara başvurularak yapılacaktır. Başvurular e-devlet sistemi üzerinden takip edilebilecektir.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri bu konuda vatandaşlarımıza her türlü bilgi ve destekte bulunacaktır.

Müracaatlar İçin Son Tarih Nedir?

Başvurular 2018 yılı Haziran ayı içerisinde başlayacak olup 31.10.2018 tarihine kadar devam edecektir.

Yapı Kayıt Belgesi Bedeli Nasıl Hesaplanacak?

Yapı kayıt belgesi başvuru bedeli; arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden kontlarda ticari kullanımlarda ise olacak şekilde hesaplanacaktır.

Son Ödeme Tarihi Nedir?

Yapı kayıt belgesi bedeli en son 31.12.2018 tarihinde kadar yatırılabilecektir.

Gerek görülmesi halinde başvuru ve ödeme süresi Bakanlar Kurulu’nca bir yıla kadar uzatılabilecektir.

Elde Edilen Gelir Nerede Kullanılacak?

Yapı kayıt belgesinden elde edilen gelirler deprem ve afet risklerine hazırlık kapsamında ve kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılmak üzere bütçeye gelir olarak kaydedilecektir.

Bu kapsamda kentsel dönüşüm çalışması yürüten belediyelere yüzde yüz yerli inşaat malzemelerini tercih ettikleri takdirde, sıfır faizli kredi imkanı sağlanacaktır.

Yapı Kayıt Belgesi Alan Yapı Yenilenebilecek Mi?

Alınacak yapı kayıt belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacaktır.

Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır ve düzenlenen yapı kayıt belgesi imar açısından herhangi bir kazanılmış hak sağlamaz, müktesep oluşturmaz.