Ana Sayfa Emlak Emlakjet: Kor...

Emlakjet: Koronavirüs ile Beraber Emlak Seçimlerimiz de Değişti

21.09.2020 – Emlakjet, kendi işlem hacmi ve veri tabanına dayandırdığı verilerle sektörün nabzını tutuyor. Emlakjet’in ağustos ayı verileri, Covid-19 öncesi dönem ile karşılaştırdığımızda alışkanlıklarımızın ve gayrimenkul seçimlerinin nasıl değiştiğini gözönüne seriyor.  

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görüldüğü mart ayından itibaren kısa süreli bir durgunluk yaşayan emlak sektöründe, özellikle haziran ayında kamu bankalarının açıkladığı düşük konut kredi faizleri can suyu oldu. Faiz düşüşüyle birlikte sektör yeniden hareketlenirken, canlanma verilere de yansıdı. TÜİK konut satış istatistiklerine göre, Türkiye genelinde konut satışları ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 54,2 artarak 170 bin 408 oldu. Söz konusu ayda ipotekli konut satışı 15 bin 367, yabancıya satılan konut adedi ise 3 bin 893 oldu.

Temmuz ayında Cumhuriyet tarihi rekorunun kırıldığını, Ağustos ayı rakamlarının da gayrimenkul talebinin ne kadar canlı olduğunu bir kez daha teyit ettiğini belirten Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, “Bu canlanmada konut kredi faizlerindeki indirimin rolü büyük. Ben canlılığın devam edeceğini düşünüyorum, yeter ki konut faizleri makul düzeyde olsun…” dedi. 

Müstakil hayata geçiş

Emlak sektörüne ilişkin verileri yakından takip eden Emlakjet, kendi işlem hacmi ve veri tabanına dayandırdığı verilerle sektörün nabzını tutuyor. Ağustos verilerini Covid-19 dönemi öncesi yılın ilk üç ay ortalamasına göre karşılaştırdığımızda daire aramaları %7 arttığı halde, aynı dönem kıyaslamasında müstakil ev aramalarında %27 artış, villa aramaları ise %68 artış gösteriyor. Bu da aslında yeni dönemde insanların ortak yaşamdan ziyade daha çok müstakil yaşama kayma isteğine işaret ediyor. 

İl bazlı gayrimenkul arama detayına baktığımızda pandemi öncesi Ocak – Mart ortalamasına göre Ağustos’ta İstanbul’da %5, Ankara’da %4, İzmir’de %15, Antalya’da %5 artış göstermiştir. Satılık aramaları Covid-19 öncesi ortalamasına göre Ağustos ayında %16, kiralıkta %28 artış gösterirken, esas dikkat çekici nokta ise günlük kiralıklardaki %44 artıştır.Günlük kiralık artışları İstanbul’da %47, Ankara’da %20, İzmir’de %39 artmış bu da insanların yaz boyunca aslında otellerden ve kalabalık ortamlardan uzak durmak için sergiledikleri bir davranış olarak yorumlanabilir. 

Evden çalışmayla beraber büyük konutlara talep artıyor

Koronavirüs pandemisi nedeniyle evde geçirilen zamanın artması, buna ek olarak uzaktan çalışma modelinin de giderek kalıcı hale gelmesi, konut arayışında olanların daha büyük seçeneklere yönelmesine yol açtı. Emlakjet verilerine göre geçtiğimiz yılın ağustos ayında kullanıcıların yüzde 35’i 3+1, yüzde 32’si 2+1, yüzde 11’i 1+1, yüzde 9’u ise 4+1 ev ararken, bu yılın aynı ayında konut arayanların yüzde 37’sinin talebi 3+1 evlere yöneldi. Kullanıcıların yüzde 33’ü 2+1 ev ararken, 1+1 evlere olan talebin gerilediği görüldü. 

Anadolu’daki gayrimenkullere talepte rekor artış!

Ağustos ayı ilan arama trafiğinde yaptığımız son bir yıllık karşılaştırmada; Bartın’da yüzde 340, Siirt’te yüzde 267, Kilis’te yüzde 214, Batman’da yüzde 159, Ardahan’da yüzde 90, Tekirdağ’da ise yüzde 63 oranında bir trafik artışı yaşandığı görüldü.

Ağustosta bir önceki aya göre konut trafiğinde artış yaşanan illere ilişkin değerlendirmede, Kütahya yüzde 22’lik artış ile başı çekti. Bu kenti, Şanlıurfa yüzde 20, Kilis ve Tunceli yüzde 13, Samsun yüzde 6’lık artışla takip etti. 

İşyeri ve ofis taleplerinde büyük düşüş

Yine Emlakjet verilerine göre Ağustos ayı ilan arama trafiğini analiz ettiğimizde pandemi öncesi döneme göre mağaza arama trafiği %82,ofis talepleri %21 düşmüş durumda. Bu rakamlar ekonomideki sürecin, online satınalma tercihlerindeki artış ve de şirketlerin evden çalışma sistemine geçmesinin sonucu olarak ortaya çıkıyor. 

Emlakjet’te her 3 çağrıdan 1’i işlemle sonuçlanıyor

“Emlakjet’e gerçekten emlak arayan, ciddi alıcılar giriyor” diyen Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, çağrıların yüzde 30’unun işlemle sonuçlandığını açıkladı. İdikat, “Rakamlarımız 2020 yılında 15 binden fazla üye gayrimenkul danışmanımıza çağrı gönderdiğimizi ve bu çağrıların da yüzde 30’unun satılık veya kiralık olarak işleme döndüğünü gösteriyor. Pandemi dönemi olduğu için, müşterilerimize şeffaf, sürekli ve net performans takibi yapabildikleri dijital çözüm ortaklarıyla ilerlemelerini tavsiye ediyorum. Emlakjet olarak vizyonumuz emlak arayan son tüketicileri memnun etmek, bu sırada da profesyonel emlak danışmanlarına ölçülebilir, şeffaf ve tabi ki yüksek değer üretmek. Çalışmalarımıza bu bilinçle devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

 

 

Emlakjet: Beşiktaş’ta Konutta En Ekonomik Semtler

Emlakjet Beşiktaş Analizi

Beşiktaş’ın konutta en ekonomik semtleri Sinanpaşa, Gayrettepe ve Abbasağa en çok aranan ‘kiralık’ ve ‘2+1’ daire!

Beşiktaş tıpkı Kadıköy gibi emlak sektörünün her daim hareketli olduğu ilçelerin başında geliyor. Balmumcu’dan başlayıp Büyükdere üzerinden Levent ve Ulus’a devam eden hat ve sahil kesimi üst gelir grubunun, Cihannüma, Sinanpaşa’dan başlayıp Yıldız’a devam eden hat ise B gelir grubunun odağında.

İlçede konutta genç ve çalışan nüfusun en çok tercih ettiği lokasyonlar Dikilitaş, Gayrettepe ve civarı iken öğrenciler için en yoğun noktalar ise Yıldız, Vişnezade, Sinanpaşa gibi çarşı içine yakın olan noktalar. Emlakjet verilerine göre, Ağustos ayında % 70 kiralık, % 30 oranında satılık daire araması yapılan Beşiktaş’ı en çok 25-34 yaş arası kullanıcılar ararken, en çok aranan daire tipi ise ‘2+1’

Emlakjet Beşiktaş ilçe analizini yayınladı. Gerek oturum açısından gerekse ticari açıdan Kadıköy gibi İstanbul’un en köklü, her zaman en gözde ilçelerinin başında gelen Beşiktaş, bugün Levent ve Mecidiyeköy gibi köklü ve işlek merkezlere yakınlığının yanı sıra Beşiktaş, Taksim, Ortaköy gibi İstanbul’un sembol noktalarına da yürüme mesafesinde bulunuyor.

İlçenin lokasyon gücünün her daim talep oluşturmada etkin olduğunu kaydeden Emlakjet Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, “Bunun ötesinde özellikle sahil boyunca devam eden hattı ve bu hat üzerindeki muhteşem tarihi yapılar semti ticari olduğu kadar tarihi, mistik dokusuyla da öne çıkarıyor. Dolayısıyla hem ticari işletmeler hem de oturum amaçlı yer arayanların ilk tercih nedeni Beşiktaş oluyor” dedi. Kunter, bu yoğunluğa ilçe sınırlarında bulunan Yıldız Teknik Üniversitesi başta olmak üzere İstanbul Teknik Üniversitesi gibi okullar da eklendiğinde özellikle Eylül – Ekim dönemlerinde ayrıcalıklı bir kiralık emlak piyasası oluştuğunu belirtti.

Fiyatlar sahil hattında pahalı, Sinanpaşa ve Abbasağa’da daha makul

Kunter’in verdiği bilgiye göre, Beşiktaş’ta yıllık ortalama artış oranlarıyla karşılaştırıldığında değeri % 40 oranında artıran bölgeler Ulus ve Nispetiye olurken, değerini % 23 oranında artıran Balmumcu gibi bölgeler de yer alıyor. Dövizdeki hızlı dalgalanmanın etkisiyle ortalama satış metrekaresi 30 bin TL olan Bebek’te metrekare fiyatları 42 bin TL seviyesinde seyrediyor.

İlçe sınırlarında bulunan sahil hattında değerler ortalamanın çok üzerinde seyrederken ilçe merkezi olarak adlandırılan Sinanpaşa, Vişnezade gibi bölgelerde daha makul fiyatlar görülüyor. Bölgede her nokta hareketli olmakla beraber A Plus kesim Balmumcu’dan başlayıp Zincirlikuyu Büyükdere üzerinden Levent ve Ulus’a devam eden hattı ve bunun yanında sahil kesimini, B grubu ise ilçenin köklü noktaları olan Cihannüma, Sinanpaşa’dan başlayıp Yıldız’a devam eden hattı daha çok tercih ediyor.

Beşiktaş/bölge- Satılık daire metrekare satış fiyatları (ortalama)

  • Abbasağa ve Cihannüma 6.500 TL
  • Sinanpaşa 5.900 TL
  • Muradiye 6.300 TL
  • Gayrettepe 8.750 TL
  • Türkali 7.000 TL
  • Dikilitaş 10.000 TL
  • Etiler 15.000 TL
  • Ortaköy 32.000 TL

Beşiktaş/bölge- Kiralık daire metrekare satış fiyatları (100 metrekare)

  • Abbasağa ve Cihannüma 2.800 TL
  • Sinanpaşa 2.800- 3.100 TL
  • Muradiye 2.600 TL
  • Gayrettepe 2.500 – 2.800 TL
  • Türkali 2.700 TL
  • Dikilitaş 2.750 TL
  • Etiler 3.100 – 3.350 TL
  • Ortaköy 2.900- 3.200 TL

Genç ve çalışan nüfus Dikilitaş ve Gayrettepe’yi seçiyor

İlçe nüfusunun % 18’ini 18-35 yaş grubu oluşturduğunu belirten Kunter, “İlçede 190.000 nüfusun genel ortalama yaşı 39. Eğitim seviyesi en yüksek ilçelerimizden biri olan Beşiktaş’ta nüfusun % 39’u üniversite mezunu. İlçede konutta genç ve çalışan nüfusun en çok tercih ettiği lokasyonlar Dikilitaş, Gayrettepe ve civarı. Bu bölgelerde otopark sıkıntısı olduğu için özellikle kiralamalarda otopark büyük bir artı haline geliyor. Öğrenci sirkülasyonu açısından en yoğun noktalar ise Yıldız, Vişnezade, Sinanpaşa gibi çarşı içine yakın ve ulaşım ağının merkezi olan noktalar. Ancak ilçe merkezinden Yıldız ve yukarı hatta çıkıldıkça kiralar da satış fiyatları da artış gösteriyor. İlçenin köklü noktalarında ilçenin toplam nüfusunun % 26’sını oluşturan 55 ve üstü yaş grubu da uzun yıllardır yer değiştirmeden köklü şekilde ikamet ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Etiler, Ortaköy ve Balmumcu her zaman talep görecek

Beşiktaş’ta özellikle Etiler, Balmumcu, Ortaköy gibi lokasyonların emlak sektöründe her zaman tavan yapan bölgeler olduğunu belirten Kunter, 2018 yılı sonuna gelindiğinde bölge genelinde satılık ve kiralık fiyatlarında % 5 oranında daha artış görülebileceğini, bu oranın bölgede pek çok satılık değer dövize endeksli olduğu için dövizdeki yükselişle beraber hesaba katıldığında reelde % 15’e yaklaşabileceğini kaydetti.

Emlak danışmanları için kozmopolit bir bölge

Emlakjet olarak İstanbul’da Kadıköy gibi Beşiktaş’ın da odaklandıkları ilçelerin başında geldiğini belirten Kunter, ilçeyi emlak danışmanları için ‘kozmopolit bir bölge’ olarak tanımladı. Bu nedenle ilçede semt bazlı uzmanlıkların ön plana çıktığını ifade eden Kunter, “İlçede hem hitap edilen noktaların kitleleri hem de değerleri birbirinden çok farklı. Emlak danışmanları emlak sektöründe paylaşılmış pasta ya da oturmuş bölge olarak tabir edilen Çarşı için, Vişnezade, Sinanpaşa gibi köklü bölgeler yerine aslında yine oturmuş ama rantın çok yüksek olduğu Ulus, Etiler gibi A Plus noktaları tercih ediyor” dedi.

Emlakjet verilerine göre Beşiktaş’ta aramalar ve talep nasıl?

Emlakjet verilerine göre, Beşiktaş Ağustos ayında % 70 kiralık, % 30 oranında satılık daire araması yapılan bir ilçe. Eylül ayının ilk haftası ise yine % 76 ile kiralık daire araması önde gidiyor. Ağustos ayında kiralık daire aramasının bir önceki aya göre % 11, satılık daire araması % 15 oranında azaldığını belirten Kunter, “Bunda hem bayram etkisi, hem Ağustos ayının sektör adına mevsimsel olarak durgun geçmesi etkili olmuş olabilir. Çünkü ilçede kiralık daire araması Temmuz’da bir önceki aya göre % 25, satılık daire araması ise % 15 artmıştı” yorumunu yaptı.

Emlakjet verilerine göre, Beşiktaş’ta en güncel verilerle satılık daire ilanlarının ortalama değerleri 690 bin TL ile 4.093.625 TL arasında değişirken, kiralik daire ilanlarının ortalama değerleri 2.500 ile 12.500 TL arasında değişti. Arama trendlerine bakıldığında ise Beşiktaş’ı % 28 payla en çok 25-34 yaş arası kullanıcılar ararken onu % 20 payla 34-45 yaş arasındaki kullanıcılar izledi. 2+1 daireler ise en çok aranan daire tipi oldu.

 

Emlakjet: Konut Araması Sadece 10 Günde Yüzde 10 Arttı

Esenyurt ve 2+1 daire arayışı zirve yaptı

17.05.2018 – Alıcıların faiz ve vergi indirimine olan duyarlılığı, online konut aramalarına hemen yansıdı. Sektörde faiz indiriminin duyurulduğu 7 Mayıs’tan bu yana internette ‘konut kredisi’ arama oranı, 4 katlık bir artış yaşarken, Emlakjet verilerine göre online ‘konut’ aramalarındaki artış ise KDV ve harç indiriminin de etkisiyle sadece 10 gün içinde % 10’a ulaştı

Emlakjet verilerine göre, Mart ve Nisan’da kiralık daireye odaklanan konut alıcıları, Mayıs başında satılık dairede % 2’lik bir artış trendi başlatırken indirimlerin duyulmaya başladığı son 10 günde ise bu oran hızla % 10’a yükseldi. Satılık dairede en çok aranan ilçe ‘Esenyurt’, daire tipi ise ‘2+1’ oldu

Yeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet verileri, konut alıcılarının Mayıs ayında arka arkaya gelen KDV, tapu harcı ve konut kredisi faizleri indirimleriyle harekete geçtiğini gösterdi. Sektörde faiz indiriminin duyurulduğu 7 Mayıs’tan bu yana internette ‘konut kredisi’ arama oranı, 4 katlık bir artış yaşarken, Emlakjet verilerine göre online ‘konut’ aramalarındaki artış oranı ise KDV ve harç indiriminin de etkisiyle sadece 10 gün içinde % 10’a ulaştı.

‘Hareketlenme kiralıktan satılığa döndü’

Verileri değerlendiren Emlakjet Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, “Emlakjet verilerine göre Mart ve Nisan aylarında kiralık daire aramasında gördüğümüz hareketlenme, Mayıs ayı ile yeniden ‘satılık’ daireye çevrildi. Satılık daire araması, Nisan ayında Mart ayına göre % 5’lik bir düşme göstermişti. Mayıs ayına girdiğimiz ilk haftada satılık daire aramasında görülen % 2’lik pozitif yönde artış oranı, indirimlerin duyulmaya başladığı son 10 günde ise hızla % 10’a yükseldi. Satılık dairede en çok aranan ilçe ‘Esenyurt’, daire tipi ise ‘2+1’ oldu” dedi.

500 bin TL’lik bir markalı konut, 350 bin TL’ye geliyor!

Google’ın Ocak 2018’de yaptığı araştırmaya göre son 4 yılda internet üzerinden gayrimenkul arama trendinin % 253 oranında arttığını ve Türkiye’de emlakta en çok araştırmanın internetten yapıldığını hatırlatan Kunter, alıcıların gündemdeki gelişmelere oldukça duyarlı olduğunu kaydetti.

KDV ve tapu harcı indirimi, bankaların faiz indirimi ve GYODER, KONUTDER ve İNDER’in yaklaşık 150 projede 1 ay süresince başlattığı % 20 indirimi orta gelirlilerin konuta erişimi açısından değerlendiren Kunter, “150 metrekare üstü konutlarda uygulanan % 18’lik KDV oranının % 8’e inmesi, 500 bin liralık bir konutta 90 bin lira olarak uygulanan KDV oranının 40 bin liraya inmesi anlamına geliyor. Yani 50 bin liralık bir kazanç var. Tapu harcı indirimini de buna eklersek, gelen tüm indirimin 500 bin TL’lik bir evde karşılığı 52.500 TL’ye ulaşıyor. Markalı konut projelerindeki peşin ve kredili alımlarda başlayan % 20 indirimi bunun üzerine koyduğunuzda, toplam fiyat 347 bin 500 TL’ye geliyor. Aylık faizin % 1,24’ten % 0,98’e düşmesi ise 300 bin TL kredi kullanan birinin toplam geri ödemesinin 66 bin 650 TL daha az olması demek. Bunlar orta gelirlileri konut almaya teşvik eden önemli gelişmeler” diye konuştu.

Sıra kalıcı vergi indirimi ve makro politikalarda

Konut sektöründe bu yıl ilk evini alacaklara devlet katkısının 15 bin TL’den 20 bin TL’ye artırılmasıyla başlayan bu olumlu gelişmelerin ilk çeyrekte yüksek faiz ve mevsimsel durgunluk nedeniyle geçen yıla göre % 6,7 azalarak 303.877 adetlik satışla tamamlanan konut satışlarını hareketlendireceğini kaydeden Kunter, Meclis’ten geçen imar barışının yine orta gelir grubu için konut kredisi ile alınıp satılabilir uygun fiyatlı konut seçeneklerini artırabileceğini kaydetti.

Genel KDV oranının % 8’e kalıcı olarak çekilmesinin ve tapu harcı indiriminin de alıcı ve satıcı için ayrı ayrı % 1’de sabitlenmesinin sektördeki en önemli beklentileri olduğunu vurgulayan Kunter, faiz indirimlerinin kalıcı hale getirilmesi için alınacak makro politikaların önemine dikkat çekti. Kunter şöyle devam etti: “Enflasyonun, dolayısıyla faizin düşmesi için önce sıkı bir para politikası, petrol fiyatlarının ve üretim maliyetlerinin gerilemesi gerekiyor. Özellikle son dönemlerde petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü hareket, hem gayrimenkul yatırımlarındaki hammadde maliyetlerinin artmasına hem de cari açığın finansmanı noktasında da sorun yaratıyor. Hükümetin bu konulardaki politikaları, orta ve uzun vadede sektör için çok önemli. Ayrıca konut sektöründe ikincil piyasaların da oluşması gerekiyor.”

Emlakjet Ev Kullanım Alışkanlıkları Araştırması sonuçlandı:

Evlerde misafire oda kalmadı 

  • Araştırmaya göre ülke geneli daha geniş ve ferah evlerde yaşarken, metrekare fiyatlarının daha yüksek seyrettiği Marmara ve Ege bölgelerinde tersi bir eğilim gözleniyor.
  • Çekirdek aile yapısı hakimiyetini ilan etmiş görünüyor. Türkiye genelinde %78’lik bir kesim 2 ila 4 kişilik evlerde yaşıyor. 5 ve üzeri hane nüfusunun ağırlık kazandığı bölgeler Doğu ve Güneydoğu Anadolu.
  • Kapısı yalnızca misafir geldiğinde açılan salon dönemi geride kalıyor. 2 haneden 1’inde tüm aile bireyleri en çok salonda vakit geçiriyor. Misafire özel salonu olan evlerin oranı yalnızca %22.
  • Balkon ve bahçeler nefes alma alanı olarak önem taşıyor. Her 10 evden 9’unda balkon ya da bahçe var ve en çok aileyle vakit geçirmek için kullanılıyor.
  • Misafirlik sıklığı azalmış olsa da sürdürülen bir gelenek. Hanelerin %63’ünde haftada bir veya daha sık misafir ağırlanıyor.

Yeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet, Türkiye’nin 7 bölgesinde ev yaşamının nasıl şekillendiğini ortaya koymak üzere Adgager araştırma şirketiyle birlikte gerçekleştirdiği Ev Kullanım Alışkanlıkları çalışmasının sonuçlarını açıkladı.

Üç haneden biri 120 metrekarenin üzerinde

Araştırmaya göre Türkiye’de hanelerin %35’i 120 metrekareden büyük, %28’i 100-120 metrekare arası, %22’si 80-100 metrekare arası evlerden oluşuyor. Daha geniş ailelerin ağırlıkta olduğu ve arazinin daha kolay bulunabildiği doğuya gidildikçe metrekareler büyüyor. 120 metrekareden büyük evlerin oranı Güneydoğu Anadolu’da %71’e, Doğu Anadolu’da %47’ye çıkarken, metrekare fiyatlarının daha yüksek olduğu Marmara Bölgesi’nde ilk sırayı %28 ile 80-100 metrekare arası evler alıyor.


Evler büyük, hanehalkı sayısı küçük

Türkiye’de özellikle 80’li yıllardan itibaren artan şehirleşme, sanayileşme ve modernleşme sürecinin bir sonucu olarak hanehalkı büyüklükleri 2-4 kişi arasında yoğunlaşmış görünüyor. Çekirdek ailenin hakimiyetini gösteren bu tabloya göre 2, 3 ve 4 kişilik hanelerin her birinin oranı %26 olurken, 5 ve üzeri hanelerin oranı %14. Bölgesel bazda bakıldığında Marmara Bölgesi’nde %33 ile 2 kişilik haneler ilk sırayı alıyor. 5 ve üzeri hanelerin oranı ise Güneydoğu Anadolu’da %42’ye, Doğu Anadolu’da %36’ya, Karadeniz’de %27’ye çıkıyor.

Aile içi sosyalleşmenin merkezi salon oldu

En güzel odanın misafirlere ayrıldığı evler geçmişte kalırken, özellikle batıda tüm alanlarının aktif olarak kullanıldığı bir dönem yaşanıyor. Türkiye genelinde yalnızca misafir geldiğinde kullanılan bir salonu bulunduğu söyleyenlerin oranı %22. Yani yalnızca 5 evden birinde misafir salonu bulunuyor. Bu konuda bölgesel farklar ise dikkat çekici. Marmara Bölgesi’nde bu oran %13’e, Ege Bölgesi’nde %19’a gerilerken; Güneydoğu Anadolu’da %61’e, Doğu Anadolu’da %56’ya yükseliyor.

Bununla birlikte her 2 haneden 1’inde tüm aile bireyleri en çok salonda vakit geçiriyor. Salonu %31 ile oturma odası izliyor. Oturma odasının aile içi sosyalleşmede salonun öne geçtiği bölgeler ise %59 ile Güneydoğu Anadolu, %45 ile Karadeniz ve %44 ile Doğu Anadolu.

Misafirlere özel oda ayırma oranı azalsa da Türkiye genelinde hala misafir ağırlama geleneği sürdürülüyor. Hanelerin %63’ünde haftada 1 veya daha fazla misafir ağırlanıyor. Yılda 1-2 kez misafir ağırlayanların oranı %8. En misafirperver bölge ise haftada 1 veya daha sık misafir ağırlama oranının %78’e çıktığı Karadeniz.

Balkon ve bahçede sosyalleşmeyi seviyoruz

Araştırmaya göre, balkon ve bahçeler evlerde nefes alınacak alanlar olarak görülüyor. Her 10 haneden 9’unda balkon ya da bahçe bulunurken, bu alanları aileyle vakit geçirmek, yemek yemek, misafir ağırlamak gibi sosyalleşme amaçlı kullananların oranı toplam %50. Çamaşır asmak ve sigara içmek için kullananlar %36 iken, depo haline getirenlerin oranı yalnızca %4. Bu da bir dönem hayli yaygın olan balkonu kapatarak ev kullanım alanına katma eğiliminin gerilediğini gösteriyor.

Bölgesel olarak bakıldığında Güneydoğu Anadolu’da hanelerin tamamında balkon ve bahçe bulunduğu ve %68 oranında sosyalleşme amaçlı kullanıldığı görülüyor. Sosyalleşme amaçlı kullanım yine sıcak iklimler olan Akdeniz’de %63, Ege’de %55 oranıyla hayli yüksek seviyede bulunuyor.

Geceleri yatak odasına dönüşen oturma odaları geride kalıyor

Batıda hanehalkı nüfusunun azalması, doğuda metrekarelerin büyüklüğüyle birlikte hane sakinlerinin kendi odalarına sahip olma oranı artıyor. Oturma odasının geceleri uyumak için kullanıldığı hanelerin oranı yalnızca %36 seviyesinde bulunuyor. Burada en yüksek oran %47 ile Doğu Anadolu’da gözleniyor. Aynı zamanda Türkiye genelinde hanelerin %93’ünde bir odada en fazla 2 kişi uyuyor. Bu oran Doğu Anadolu’da %80’e, Güneydoğu Anadolu’da %84’e geriliyor.

Mutfaklar da önemli sosyalleşme alanları

Ayrı bir yemek odasına sahip olma oranı %4 ile çok düşük seviyede bulunuyor. Yemek yemek için en çok tercih edilen alanlar %45 ile mutfak ve %31 ile salon. Mutfakta yemek yeme oranı Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz’de %61’e, İç Anadolu’da %55’e çıkıyor.

Mutfaklar, aile içi sosyalleşmede de unutulmayan alanlardan. Katılımcıların %14’ü aile bireylerinin en çok mutfakta vakit geçirdiğini söylüyor. Bu sonuçlar birlikte yemek hazırlanan, yenen ve sonrasında sohbet edilen mutfak kullanımının varlığını ortaya koyuyor.

Tüm Türkiye evin yaşanabilir olmasında lokasyonun önemi konusunda hemfikir

Araştırmaya katılanların %74’ü bir evi yaşanabilir kılan en önemli özelliğin lokasyonu olduğunu belirtiyor. Lokasyon tüm Türkiye’de en öne çıkan unsur olma özelliğini koruyor. Emlakjet ilanlarında aranan evin hem fiziksel hem sosyal konumu hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşılabiliyor. İlanların yakın mesafedeki önemli yerlere uzaklığını ve ulaşım yollarını gösteren “Ulaşım Bilgisi”, evin çevresindeki sosyal ve kültürel ortam hakkında bilgi sunan “Çevrede Ne Var” ve Endeksa iş birliği ile sunulan evin bulunduğu bölgenin nüfus yoğunluğu, yaş ortalaması, eğitim düzeyi, seçim sonuçları gibi verileri içeren “Bölgesel Analiz” ev arayanların doğru lokasyonu seçmesi açısından önemli destek sunuyor.

“Herkesin yaşam tarzına uygun evleri bulması için altyapımıza yatırım yapıyoruz”

Emlakjet Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, araştırma sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, “Günümüzde ev barınma ihtiyacının çok ötesinde bir anlam taşıyor. Kendimizi yansıttığımız bir yuva; öznel ve kişisel bir alan olarak evin farklı bölümlerini nasıl, ne amaçla kullandığımız yaşam tarzımıza ilişkin ipuçları veriyor. Emlakjet olarak herkesin hayal ettiği evi bulması için teknolojik altyapımıza yatırım yapıyor, ev arayanlara yaşam tarzlarına uygun çözümler sunmak amacıyla en yaratıcı hizmetleri hayata geçirmek için çalışıyoruz. Ev Kullanım Alışkanlıkları araştırmamız da ülkemizde hanehalklarının yaşam alışkanlıkları ve beklentilerini ortaya koyan kapsamlı bir çalışma oldu.

Hanehalklarının giderek küçüldüğü bir dönemdeyiz. TÜİK verileri de 2016 itibariyle hanehalkı büyüklüğünün ortalama 3,5 kişi olduğunu gösteriyor. Bu büyüklüğün en yüksek olduğu iller 6,7 ile Şırnak, 5,9 ile Hakkari ve 5,8 ile Şanlıurfa şeklinde sıralanırken, en düşük olduğu il 2,7 ile Çanakkale. Araştırmamızın sonuçları da bu verilerle paralel. Türkiye geneli açısından değerlendirdiğimizde misafirlere özel salonların giderek ortadan kalktığını, evin her alanının tüm ev sakinlerinin kullanımına açıldığını, oldukça geniş evlerde daha az nüfuslarla yaşadığımızı, balkonları kapatıp eve katmak yerine sosyalleşme ve nefes alma alanı olarak değerlendirdiğimizi görüyoruz. Sonuçlar, ülke genelinde kentleşme ve modernleşmenin hakimiyetini artırdığına işaret etse de, doğudan batıya bir yolculuk yapacak olursak, ev kullanım alışkanlıklarında gelenekselden moderne geçişi deneyimleyebileceğimizi de gösteriyor.”

Araştırma hakkında:

Adgager platformu üzerinde 8 Ekim 2017 – 15 Ekim 2017 tarihleri arasında, Türkiye’nin 7 bölgesinde nufüs dağılım yüzdelerine göre 1000 kişi üzerinde online olarak gerçekleştirilmiştir.

 

Okula en yakın ev, tek tıkla Emlakjet’te

Yeni liseye geçiş sistemi ile artık ailelerin konut aramadaki öncelikli kriteri, ‘iyi okulların yakınında ev bulmak’. Emlakjet’in “Yakınında Ara” ve “Çevrede Ne Var” özellikleri sayesinde yeni evlerinin, çocukları için hayal ettikleri okula yakın olmasını isteyenler arama kutusuna okul ismi girerek, en yakındaki konut ilanlarına tek adımda ulaşabiliyor. 

Emlakjet Genel Müdürü Kunter, “Bakanlık verilerine göre en çok talep gören ve akademik başarısı yüksek ilk 20 okul Beyoğlu, Beşiktaş, Fatih, Kadıköy ve Üsküdar öncelikli olmak üzere Kartal, Bahçelievler ve Beylikdüzü’nde yer alıyor. Önümüzdeki dönemde özellikle çocuklu ailelerin bu bölgelere yakın konut aramalarında yükselme öngörüyoruz” dedi.

Liseye geçişte TEOG sınavının yerine getirilen “Veli Tercihine Bağlı Serbest Kayıt Sistemi” kapsamında öğrenciler adreslerine en yakın beş okuldan birine kayıt yaptırabilirken, bu dönemde konut arayışında olan aileler için “iyi okulların yakınında” ev bulmak artık daha çok önem kazanıyor.  

Yeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet’in sektöre getirdiği iki önemli yenilik olan “Yakınında Ara” ve “Çevrede Ne Var” özellikleri, bu dönemde karmaşık arama sürecini aileler için tek adıma indirerek hızlı, kolay ve keyifli bir konut arama deneyimi sunuyor.  

Arama kutusuna istenilen okulun ya da hastane, metro durağı, AVM gibi merkezlerin ismini yazarak en yakın ilanlara ulaşmayı mümkün kılan “Yakınında Ara” sayesinde veliler, çocukları için hayal ettikleri okulun çevresindeki evlere kolayca ulaşabiliyor. “Çevrede Ne Var” özelliği ise ilan detay sayfasında gayrimenkule 1,5 kilometreye varan uzaklıktaki eğitim kurumlarını sergiliyor. Böylece aileler beğendikleri evin yakınında yer alan okullar hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olabiliyor.

“Veliler diledikleri okula yakın konutlara en hızlı ve kolay şekilde ulaşabiliyor”

Emlakjet Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Emlakjet olarak gelişmiş teknolojik altyapımızla kullanıcı deneyimini en üst seviyeye çıkaran yaratıcı çözümlere imza atıyoruz. Emlakjet kullanıcılarına hem ikinci el konutlarda hem de Türkiye’deki tüm sıfır konut projelerini bir arada sunan ‘Projeler’ sayfamız sayesinde yeni konutlarda aradıkları özelliklere en uygun konutu bulma fırsatı sunuyoruz. Bu kapsamda sektöre sunduğumuz önemli yeniliklerden ikisi de ‘Yakınında Ara’ ve ‘Çevrede Ne Var’… Liselere geçiş sistemindeki değişimle birlikte konutun yakınında hangi okulların bulunduğu veliler açısından büyük önem kazandı. Bu iki özellikle veliler çok kolay bir şekilde diledikleri okula yakın konutlara en hızlı ve kolay şekilde ulaşabiliyor” diye konuştu.  

“Projelerin pazarlamasında da ‘okula yakınlık” kriteri ön plana çıkacak”

Okullara yakınlığın özellikle sıfır konut projelerinde önemli bir tercih sebebi haline geleceğine işaret eden Gizem Moral Kunter, “Metro başta olmak üzere önemli toplu ulaşım araçlarına yakınlık, projelerin bugünlerde pazarlamada en önemli rekabet araçlarının başında geliyordu. Buna şimdi bir de ‘okula yakınlık’ eklendi. Önümüzdeki dönemde özellikle çocuklu aileleri hedef alan projelerin pazarlamasında bu kriterin daha çok ön planda tutulduğunu göreceğiz” yorumunda bulundu.

“Talep gören okulların bulunduğu bölgelere yakın aramalar yükselecek”

Kunter, yeni dönemde akademik başarısıyla öne çıkan okulların bulunduğu ilçelerde hareketlenme bekleneceğini belirterek, “Bakanlığın 2016-2017 yılına ait lise yerleştirme verilerine göre en çok talep gören ve akademik başarısı yüksek olan ilk 10 okula baktığımızda bunların Beyoğlu, Beşiktaş, Fatih, Kadıköy ve Üsküdar etrafında toplandığını görüyoruz. İkinci 10 en iyi okul ise bölge bazında Kartal, Bahçelievler ve Beylikdüzü’nde yer alıyor. Önümüzdeki dönemde bu bölgelerdeki aramaların da yükselmesini öngörüyoruz” dedi.