Ana Sayfa Finansal Kitaplık KOBİ Nedir? K...

KOBİ Nedir? KOBİ Kredileri Nasıl Alınır?

Facebook, Türkiye’deki KOBİ’lere 7 Milyon TL’lik Hibe Programı Başlatıyor… İşte Detaylar…

17.08.2020 – Facebook, bugün yaptığı bir açıklamayla Türkiye’deki KOBİ’lere yönelik toplamda 7 milyon TL değerinde bir hibe programını hayata geçirdiğini duyurdu. Facebook’un geçtiğimiz aylarda başlattığı ve 30’dan fazla ülkede yer alan 30 bin KOBİ’ye 100 milyon dolar yardımda bulunma sözü verdiği hibe programının Türkiye ayağından faydalanmak isteyen KOBİ’ler, 26 Ağustos tarihine kadar başvuruda bulunabilecek.

KOVİD-19 sonrası KOBİ’lerin yaşadıkları zorlukları aşmalarında ve yeniden ayağa kalkmalarında onlara destek olmak isteyen Facebook’un Facebook ile Güçlenen KOBİ’ler projesi kapsamında hayata geçirdiği ve nakit ve reklam kredilerinden oluşan hibe programına sadece İstanbul’daki işletmeler başvurabilecek. Facebook, projede Deloitte ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu ve TOBB İstanbul Genç Girişimciler Kurulu ile iş birliği yapacak.

KOVİD-19’un, yalnızca bir kamu sağlığı krizi değil, aynı zamanda bir ekonomik kriz olduğunu ve bu dönemde en çok zorluğu KOBİ’lerin yaşadığını gördüklerini dile getiren Facebook Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Bölge Başkan Yardımcısı Derya Matraş, sözlerine şöyle devam etti: “Şirket olarak bu zor ve belirsiz dönemde Türkiye’deki küçük işletmelerin yaşamakta oldukları problemleri dinledik ve bu işletmelerin yüzde 57’sinin ilerleyen dönemde nakit akışı sıkıntısı yaşamayı beklediğini gördük. Ülkemizde hayata geçirdiğimiz bu hibenin KOBİ’lerimizin bu süreci daha kolay atlatmalarına ve ayağa kalmalarına destek olmasını umut ediyoruz.

Bununla birlikte KOBİ’lerin eğitime, dijitalleşme alanında rehberliğe ve daha iyi bir sosyal bağlantı altyapısına ihtiyaç duyduklarının da farkındayız. Bu doğrultuda Facebook ile Öne Çıkın ve Sınırları Aşan KOBİ’ler eğitimlerimizin sanal versiyonlarını tüm bölgede başlatıyoruz. Bununla da kalmayıp, ülkemizde Ticaret Bakanlığı, TOBB ve Türkiye’nin önde gelen pazaryerleriyle bir iş birliğine imza atarak Pazaryeri Destekleri sayfasını hayata geçirdik. Facebook olarak, insanların topluluklarında yer alan işletmeleri desteklemeye devam edebilmeleri için yeni yollar geliştirmeye devam edeceğiz.”

Facebook’un Türkiye’deki KOBİ’lerin KOVİD-19 sebebiyle gördükleri zararları en aza indirmek ve e-ticareti her boyuttan işletme için mümkün hale getirmek amacıyla Ticaret Bakanlığı ve TOBB iş birliğiyle İstanbul’daki topluluk merkezi Facebook İstasyon’un internet sitesi bünyesinde açtığı Pazaryeri Destekleri sayfası, Türkiye’deki KOBİ’leri ülkenin önde gelen pazaryerleri ile buluşturacak. Sayfayı ziyaret eden KOBİ’ler burada yer alan pazaryerlerinin kendilerine sundukları destekleri görebilecek ve satıcı olmak için başvuru yapabilecekler.

Proje ortaklarından TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Güner Dinçbal Kal ise pandemi sürecinde ekonominin can damarını oluşturan KOBİ’lerin finansmana erişim konusunun en önemli gündem maddesi olduğunu belirterek şunları kaydetti: “TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu olarak kadınlarımızı her alanda desteklemeye devam ediyoruz. Bu anlamda Facebook’un ülkemizdeki KOBİ’lere bu zor süreci atlatmalarında, gelişmelerinde ve büyümelerinde yardımcı olmak adına başlattığı bu hibe programını oldukça önemli görüyoruz. Aynı zamanda, Ticaret Bakanlığı ve Facebook iş birliğiyle KOBİ’lerimizin çevrimiçi pazaryeri desteklerine erişebilecekleri Pazaryeri Destekleri sayfamızı da hayata geçirmekten büyük mutluluk duyuyoruz” ifadelerine yer verdi.

KOVİD-19 döneminde, insanların ve işletmelerin yerel topluluklarını desteklemek ve birbirlerine yardımcı olmak adına Facebook’ta nasıl bir araya geldiklerini görmenin oldukça ilham verici bir tecrübe olduğunu söyleyen Facebook Türkiye Kamu Politikaları Departmanı Başkanı Çağatay Pekyörür ise şöyle dedi: “Bu hibe desteği ve onunla birlikte hayata geçirdiğimiz eğitim kaynakları ve Pazaryeri Destekleri sayfası ile Facebook’ta yer alan işletmelere KOVİD-19’un yarattığı zorluklarla mücadele ederken ihtiyaç duydukları çevrimiçi desteği sunabilmeyi ve bu süreci en az zararla atlatabilmelerine yardımcı olabilmeyi umuyoruz. Önümüzdeki süreçte de Türkiye’deki insanların, toplulukların ve KOBİ’lerin teknolojiyi kullanarak başarılı olmalarına daha çok yardımcı olmak için çalışmaya devam edeceğiz.”

17 Ağustos saat 16:00’da başvurulara açılacak hibeden yararlanmak isteyen işletmeler için uygunluk şartları şu şekilde:

  • Kar amacı güden bir işletme olmak
  • 2 ile 50 arasında çalışana sahip olmak
  • Bir yıldan fazla bir süredir faaliyet gösteriyor olmak
  • KOVİD-19 sebebiyle zorluk yaşamış olmak
  • İstanbul’da yer almak
  • Hibeye başvurmak isteyen işletmelerin Facebook, Instagram ya da WhatsApp hesaplarının olması şartı bulunmamaktadır.

Hibe desteğiyle ilgili daha fazla bilgi almak isteyen işletmeler facebook.com/grantsforbusiness

sitesini ziyaret edebilir. Pazaryeri Destekleri sayfasına ise https://istasyon.fb.com/tr/pazaryeri-destekleri/ adresinden ulaşabilirsiniz.

 

 

 

KOBİ Nedir? KOBİ Kredileri Nasıl Alınır?

Kobi Nedir, Kobi miyim, kimler kobi sayılır

KOBİ Nedir?

KOBİ açılım olarak küçük ve orta boyutlu işletmeler demektir. Bir işletmenin KOBİ olabilmesi ve KOBİ’ler için yapılmış düzenleme, teşvik ve hibelerden yararlanabilmesi için öncelikle yapısal ve mali özelliklerinin ilgili resmi tanıma uygun olması gerekmektedir. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) Tanımı ve Nitelikleri Belirleyen Yönetmelik, günün şartlarına göre revize edilerek 24 Haziran 2018 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

KOBİ Kredileri Hangileridir? Nasıl Alınır?

07.02.2019 – Vakıfbank KOBİ’ler için özel kredi destek paketi açıkladı. Vakıfbank‘ın “Katma Değer Üreten İmalatçı-İhracatçı Kredisi” adı verdiği krediden Yerli Malı Belgesi olan KOBİ’ler faydalanabilecek. Kredinin özellikleri şu şekilde:

  • Krediden yararlanmak isteyen KOBİ’lerin yıllık cirosu 25-40 milyon TL arasında olacak ve
  • Yerli Malı Belgesi bulunacak
  • İmalatçı ve ihracatçı olacak
  • Kredinin ilk 6 ayı geri ödemesiz dönem
  • Vade 60 ay
  • Faiz oranı aylık %1,45

Kredinin Kaynağı Nereden? Vakıfbank bu kredi paketi için 1 milyar TL’lik bir kaynak ayırdı. Banka bu kaynağı yurtdışında İTMK ihracı ile yarattı. İpotek teminatlı menkul kıymet olan İTMK’lar ilk çıktıklarında tartışma yaratmış sanki iç piyasada inşaat şirketleri için çıkarılıyormuş gibi bir algı yaratılmaya çalışılmıştı. Oysa bankalar ve hazine tarafından formüle edilen bu yeni finansal araç son derece sağlam temellere sahipti. Uluslararası piyasalara sunulan Vakıfbank’ın İTMK bonoları hem uzun vadeli (8 yıl) hem de uygun maliyetli bir kaynak yarattığı için son derece başarılı bir finansman olarak kayıtlara geçti.

KOBİ Değer Kredisi Nedir?

10.10.2018 – Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dün bahsettiği KOBİ’ler için teşvik paketini açıkladı. Açıklamalara göre krediler KGF çerçevesinde verilecek. KOBİ Nefes Kredisi adı verilen bu uygulamanın kapsam ve özellikleri şu şekilde olacak.

  • Destek paketi yıllık cirosu 25 milyon TL altında olan şirketlere finansman desteği sağlayacak. Yani bu desteğin kapsamı aşağıda görübileceğiniz üzere küçük işletmeler. (Aşağıdaki tablo ve açıklamalarda iş yerinizin hangi kategoride olduğunu kontrol edebilirsiniz.)
  • Paketin büyüklüğü toplamda 20 milyar TL olacak.
  • KOBİ’lere verilecek bu kredinin 6 ay kredi ödemesi olmayacak ve aylık faiz oranı yüzde 1,54 olacak.

Hangi KOBİ’ler destekten faydalanabilecek?

  • İmalat ve ihracat sektöründeki firmalara 1 milyon TL, diğer sektörlere ise 500 bin TL kredi verilecek.
  • Paketten 40 bin işletme faydalanacağı düşünülüyor.

KOBİ Kredisini Veren Bankalar Hangileri?

KOBİ’lere kredi desteği paketine Denizbank, QNB Finansbank, Garanti Bankası, Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Bankası, TEB Bankası, Vakıf Katılım, Yapı Kredi,Alternatif Bank, Ziraat Katılım, Al Baraka olmak üzere 13 banka destek veriyor.

Kimler KOBİ Sayılır? KOBİ miyim?

Yönetmelik kapsamında yapılan değişiklikler arasında, KOBİ tanımının kriterlerinden “Yıllık net satış hasılatı” ve “Mali bilanço” üst limiti 40 milyon TL’den 125 milyon TL’ye yükseltilirken, yıllık çalışan personel sayısı üst limiti 250 çalışan olarak korunmuştur.

Yapılan düzenleme ile mikro, küçük ve orta büyüklükteki ekonomik birim ve girişimlerin tanımları yeniden belirlenmiştir. Bu kapsamda KOBİ’lere yönelik ölçekleme ve tanımlamalar aşağıdaki şekildedir:

  • Mikro İşletmeler: 10 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hâsılatı veya mali bilançodan herhangi biri 3 milyon TL aşmayan işletmeler, mikro işletme olarak adlandırılmaktadır. Mikro işletme tanımında daha önceden 1 milyon TL olan satış hasılatı veya mali bilanço üst limiti 3 milyon TL’ye yükseltilmiştir.
  • Küçük İşletmeler: 50 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık satış hâsılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 25 milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeler küçük işletme olarak adlandırılmaktadır. Daha önceden 8 milyon TL olan satış hâsılatı veya mali bilanço üst limiti 25 Milyon TL’ye yükseltilmiştir.
  • Orta Büyüklükteki İşletmeler: 250 çalışandan az istihdam rakamı ve yıllık satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 125 milyon TL’yi aşmayan işletmeler, orta büyüklükte işletme olarak adlandırılmaktadır. Daha önceden 40 milyon TL olan satış hâsılatı veya mali bilanço üst limiti 125 Milyon TL’ye yükseltilmiştir.

Bir işletmenin tek başına veya bağlı işletmeleriyle birlikte dominant etki yaratmayacak şekilde, başka bir işletmenin oy hakları veya sermayesinin %25 ve fazlasına ve %50’si ve daha azına sahip olması ya da kendisinin oy hakları veya sermayesinin %25 ve fazlasına ve %50’si ve daha azına başka bir işletmenin dominant bir etki yaratmayacak şekilde sahip olması durumunda bunlar ortak işletme sayılmaktadır.

KOBİ’lerin girişim sermayesi ve melek yatırımcılardan daha fazla yararlanabilmesi amacıyla kamu yatırım şirketleri, girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ve bazı gerçek kişiler bu kapsamdan muaf tutulmuştur. Yine bir işletmenin

KOBİ olabilmesi için bir kamu kurum ya da kuruluşun, işletmenin hissesinin %25’inden fazlasına sahip olmaması gerekmektedir.

Bu tanıma göre, KOBİ’ler aşağıdaki gibi sınıflandırılmaktadır:
Kriter Mikro Ölçekli KOBİ Küçük Ölçekli KOBİ Orta Ölçekli KOBİ
Çalışan Personel Sayısı ‹ 10 ‹ 50 ‹ 250
Yıllık Net Satış Hâsılatı ≤ 3 Milyon TL ≤ 25 Milyon TL ≤ 125 Milyon TL
Yıllık Mali Bilanço Toplamı ≤ 3 Milyon TL ≤ 25 Milyon TL ≤ 125 Milyon TL

 

Diğer KOBİ ve KOSGEB Teşvik ve Gelişmeleri

KOBİ’ler için Alacak Sigortası

31.12.2018 – KOBİ’lere finansman desteği sağlamak amacıyla geliştirilen Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası 1 Ocak’ta devreye giriyor. Halk Sigorta yönetiminde bütün sigorta şirketlerinin poliçe kesebileceği yeni üründen yararlanmak isteyen KOBİ’lerde ilk etapta 25 Milyon Ciro ve altı olması şartı aranacak. 300 bin TL’ye kadar çıkabilen limitler dâhilinde Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası temin edilebilecek. Haberin detaylarını buradan okuyabilirsiniz.

21.05.2018 – Medyada yer alan habere göre Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek KOBİ’leri alacaklarının tahsil edememe riskine karşı koruyacak alacak sigortasının yaygınlaştırmak için devlet destekli yeni modeli hayata geçireceklerini söyledi. Şimşek modelin hayata geçmesiyle hem KOBİ’lerin uygun koşullarda alacak sigortasına erişiminin sağlanacağını hem de sektörde yeni imkanlar yaratılacağını söyledi.

21.05.2018 – KOBİ’lere sağlanan teminat yüzde 80’den 85’e çıktı. Konu ile ilgili ayrıntıları KGF sayfasında bulabilirsiniz.

KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt KOSGEB’in yeni dönem yol haritasını açıkladı. 28.03.2018 Yeni uygulamanın ana başlıkları:

1) KOBİ’lere yabancı fonların yatırım yapması için rating sistemi oluşturulacak.

2) Koşulları sağlayan her şirket için 100 bin TL ile 500 bin TL arasında faiz destekli kredi limiti açılacak. Üç yıllık sürede şirketler istedikleri zaman bu limitlerinden kredi kullanabilecek.

3) Tüm KOBİ desteklerine KOSGEB’in tek pencere sisteminden ulaşılacak.

4) KOBİ tanımı değişerek, ciro sınırı 40 milyon TL’den 125 milyon TL’ye çıkarılacak.

5) Şartları sağlayan projelere ve şirketlere 5 milyon TL’ye kadar destek sağlanacak.

 

KOBİ’ler İçin Döviz Borçlanma Düzenlemesi

Özel sektör şirketlerinin döviz riskini azaltmak için bir takım önlemler üzerinde çalışıldığı 2017’den beri gündemde olan bir konuydu. Böylelikle, TL’nin olası bir değer kaybından kaynaklı sorunlu kredi riskini ve KOBİ’lerin döviz kurlarındaki dalgalanmalardan etkilenmesinin azaltılması amaçlanıyor. Konu ile ilgili ayrınıtlı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

 

08.12.2016 tarihinde Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu kararları neticesinde KOBİ’ler için yeni teşvik ve olanaklar sağlanmıştır. Sn. Başbakan tarafından açıklanan kararlarda ülkemizin ekonomisini geliştirmek ve büyümeye hız vermek için özellikle reel sektörü destekleyen kararlar alınmıştır. Reel sektörde de özellikle ihracatçılar ve KOBİ’ler öne çıkmaktadır.

Başbakan’ın KOBİ’ler ile ilgili açıklamalarından önemli kısmı aşağıda bulacaksınız:

kobiler-basbakanlik-01“Piyasadaki nakit sıkıntısını rahatlatmak için, kredi garanti fonunun kefaretiyle 250 milyar liraya kadar bir kredi hacmi oluşturulacak. Bu ne demektir?

Piyasada KOBİ’ler büyük işletmeler, ihracat işiyle uğraşanlar yani ekonomimizi ayakta tutan bütün sektörlere nakit sıkışıklığını giderecek ve işlerini düzene sokacak yeni bir kaynak oluşturuyoruz. Önemli bir kaynak. Bugün 40 milyar civarında sıkışıklığı olan firmaların toplam hacminin 40 milyar olduğu düşünülürse bunun çok çok üzerinde 250 milyar liralık yeni bir kredi hacmi getirmiş oluyoruz. Burada ağırlıklı olarak bundan KOBİ’ler yararlanacak yani küçük işletmeler, esnaflar, orta ölçekteki işletmeler yararlanacak.

kobilere-basbakanlik-02Ayrıca ihracatla uğraşanlarda yararlanacak, ticaretle uğraşanlarda bundan istifade edecek. İhracat kredilerinde garanti yani teminat yüzde 100, KOBİ’lerde yüzde 90, ticari kredilerde yüzde 85 uygulanacak. Demek ki KOBİ’ler istihdamımızın yüzde 65-70’ini oluşturan, firma sayısı olarak yüzde 98’ini oluşturan , ihracatımızın yine yüzde 60’tan fazlasını oluşturan KOBİ’lere burada bir ilave kıyak yapmış oluyoruz. Çünkü bunlar ekonomimizin bel kemiğini oluşturuyor. İhracatta niye yüzde 100? Çünkü ihracatçı satıyor, sattığının parasını da hemen alıyor, kısa vadeli bir şey. Orada sıkıntı yok.”

KOSGEB’e üye olan küçük işletmelerin 12 ay içerisindeki kredi ihtiyaçlarını karşılamak üzere 50 bin lira vereceğiz.”

KGF, Kredi Garanti Fonu Nedir? KGF’ye Nasıl Başvurulur?

KOBİ’lerin Önemi

KOBİ’lerimiz ülkemizdeki üretim ve büyümenin ciddi bir kısmını sırtlayan; istihdam, üretim ve yatırım konularında ekonomideki itici gücümüzdür.

KOBİ’ler, büyük işletmelerin karmaşık ve çok bileşenli yapıları ile karşılaştırıldığında daha dinamik ve esnek yapılardır. Üretimde uzmanlaşma sağlayan yapıları, düşük yatırım maliyetleri ve istihdam yaratma kabiliyetleri ile ekonomiler için önemli yapılardır. Ülkemizde bu tür işletmelerin performanslarının arttırılması, büyümeleri ve yeni girişimlerle yeni KOBİ’lerin faaliyete geçebilmesi için bir çok destek, hibe ve teşvik mekanizmaları vardır. AR-GE olarak kısaltılan araştırma ve geliştirme faaliyetleri ekonomimiz için çok önemlidir.

Kanal Finans olarak KOBİ’lerin finansmana ulaşımı, işletmelerini daha etkin idare edebilmeleri için faydalı olmak istiyor, bu konudaki bilgi, haber ve eğitimleri derliyoruz.

 

Avrupa Birliği’nde KOBİ’ler ve Avrupa’da KOBİ Tanımı, AB KOBİ Kriterleri

Avrupa Birliği’nde 1 Ocak 2005’te yürürlüğe giren KOBİ tanımına göre çalışan kişi sayısı, yıllık ciroları veya bilanço büyüklüğü ve son olarak da bağımsızlık kriterlerinden oluşan ölçülere göre küçük ve orta büyük işletmeler tanımlanmıştır. (2003/361/EC sayılı tüzük) Yukarıdaki tablo ile karşılaştırma yaptığınızda da göreceğiniz üzere Türkiye ve AB’deki KOBİ kriterleri çalışan sayısına göre aynıdır yalnızca yıllık hasılat ve bilanço meblağları doğal olarak farklılık göstermektedir.

Kriter Mikro Ölçekli KOBİ  Küçük Ölçekli KOBİ  Orta Ölçekli KOBİ
Çalışan Personel Sayısı  ‹ 10   ‹ 50  ‹ 250
Yıllık Net Satış Hâsılatı ≤ 2 Milyon Avro   ≤ 10 Milyon Avro ≤ 50 Milyon Avro
Yıllık Mali Bilanço Toplamı ≤ 2 Milyon Avro  ≤ 5 Milyon Avro ≤ 43 Milyon Avro

 

KOBİ’ler İçin Finansman Modelleri:

  • KOSGEB Destekleri
  • AR-GE Destekleri
  • Halka Açılmak

KOBİ’lerin Halka Açılmalarının Faydaları