Ana Sayfa Yazarlar Enver Erkan Fed Başkanı Y...

Fed Başkanı Yellen Bugün ne Konuşacak? Enver Erkan

alb-enver-erkan-3

Fed Başkanı Janet Yellen bugün Senato Ekonomi Komitesi önünde bir sunum gerçekleştirecek. Önem derecesi ve niteliği yüksek bir konuşma olması itibariyle piyasanın dikkatinin çevrileceği konuşma, aynı zamanda Trump sonrası ilk Yellen konuşması olması açısındandan da ilginç olacak. Aynı zamanda seçim sonrası reel ekonomiye ilişkin görüşleri ve görülmesi olası etkiler hakkındaki fikirleri de önemli olacaktır.

Bu noktada konuşmanın iki şekilde gerçekleşebileceğini öngörebiliriz. Birincisi; Janet Yellen’in seçim sonuçlarının ekonomiye olası etkisi üzerine projeksiyonlarda bulunması olabilir. Trumponomics’in öngördüğü kamu harcamaları ve altyapı yatırımlarıyla büyümenin artması, ABD şirketlerinin başka ülkelerde üretim yapmak yerine iç üretime yöneltilmesi, öngörülen vergi indirimleri ve korumacı dış ticaret politikalarının değerlendirilmesi ihtimali; henüz ekonomiye kesin etkisi çok belirgin olmadığı için bizce görece daha düşük görünmektedir. Yellen, Fed’in bağımsızlığını vurgulamak için Trumponomics ile ilgili keskin düşünceler belirtmekten kaçınabilir.

İkincisi; Yellen’in eski konuşmaları ile aynı doğrultuda bir tutum sergileyeceği ihtimali üzerinde durulabilir. Son dönemdeki enflasyon gelişmelerinin faiz artırımı için daha güçlü kanıtlar sunduğuna ilişkin bir ibare konuşmasında yer alacaktır. Fed’in makroekonomik verilere göre hareket edeceği ve sıkılaşmaya kademeli bir geçiş yapacağı vurgusu da yüksek ihtimalle konuşmanın içerisinde yer alabilir. Yellen, zaman dilimini büyük ihtimalle belirtmeyecek, ancak Aralık faiz artırım ihtimalini de düşürmeyecek şekilde açık uçlu bir konuşma gerçekleştirecektir. Ekonomiye yönelik projeksiyonlarının nispeten oluımlu olmasını bekleyebiliriz.

Bizim USD için düşüncemiz; 14 Aralık Fed toplantısına kadar güçlü seyrini devam ettireceği yönündedir. Fed opsiyon fiyatlamalarının öngördüğü faiz artırım ihtimali Aralık için %94, bu oran Trump sonrası erişilen en yüksek orandır. ABD tahvillerindeki satış bir nebze soğudu gibi, ancak faizler halen belli eşiklerin üzerinde ve yüksek ihtimalle 10 yııllıklarda 2,20 – 2,50 hareketi göreceğiz. Küresel para piyasası enstrümanlarında, genel eğilimin tersine hareketler USD’de uzun pozisyon alma fırsatı oluşturabilir. Bu çerçevede dolar endeksinin önemli bir gösterge olabileceğini düşünüyoruz. GOÜ para birimlerinde de değer kaybı eğilimi devam edebilir, bu duruma en duyarlı para birimlerinin başında TRY gelecektir. Biz 3,40 beklentimizi de halen muhafaza ediyoruz.

Enver ERKAN
Araştırma Uzmanı, KapitalFX