Ana Sayfa Raporlar Forex Raporları Enver Erkan: ...

Enver Erkan: Çin A Hisseleri, MSCI EM Endeksine Dahil Oldu

Çin A hisseleri, MSCI EM endeksine dahil oldu…

Fon yöneticilerinin yakından takip ettiği MSCI, 222 büyük Çinli şirketin hisselerini MSCI EM endeksine dahil etme kararı aldı. Yatırımcılar açısından sürpriz olmayan bu kararın, Çin piyasalarına daha fazla sermaye girişine yol vermesi bekleniyor. MSCI’ın hesaplamasına göre yaklaşık 17 milyar USD’lik bir giriş öngörülüyor. Bir süredir sermaye akımlarında sıkıntı yaşayan Çin’in finansal piyasalarını daha açık hale getirme çalışmaları böylece WTO’ya giriş ve IMF’nin SDR sepetine dahil edilmenin ardından bir karşılık daha bulmuş oldu.

Küresel ekonomiler içerisinde büyüklüğü bu kadar fazla olan Çin’in şirketlerinin hisse senetlerinin MSCI’da bunca zaman yer almadıktan sonra bugün itibariyle dahil edilmesi; piyasalara erişim, işlem kapatma ve piyasa kumanda etme kurallarının gevşetilmesi, tahtası kapalı olan şirket sayısının azaltılması, trade kotalarının esnetilmesi gibi adımların karşılığı olarak görülüyor. Çin halen bir serbest piyasa ekonomisi değil, ancak küresel piyasalara yön veren ekonomilerden birisi olması itibariyle izole de edilemeyecek bir ekonomi. Her şeyden önce, birçok malın arz ve talep seviyeleri çok yüksek oranda Çin ekonomisine bağlı. Bu yüzden bir kumanda ekonomisi hüviyetini nette koruyor olmasına rağmen, liberalleşme yolunda attığı her adım da pozitif şekilde değerlendiriliyor. Ancak hala CNY’nin tam anlamıyla bir rezerv para olmasının önünde çok yol var. Şekilde de göreceğiniz üzre, Çin hisse senetleri sene başından beri MSCI EM endeksine göre düşük performans göstermiş, fon yöneticilerinin elinde yoğun miktarda Çin hisse senedi var ve sabah itibariyle tek yükselen büyük borsanın SHCOMP olması itibariyle bu karar iyi karşılanmış görünüyor.

Sermaye akımlarına etkisine değinecek olursak; Çin A hisseleri %0,73 ağırlığa sahip olacak. Çin’in dahil olmasıyla bazı ülkelerin MSCI içindeki ağırlığı azalacak. Fon yöneticisi perspektifi açısından bakacak olursak; işi kritik bir noktaya doğru götürüyor. Çin EM’ler içinde benchmark olarak değerlendirilecek bir piyasa çünkü. Portföy ayarlamalarında EM hisse senetlerine ayrılacak ağırlık, kendi içinde de Çin ve diğer EM ülkeleri arasında paylaştırılacak. Benchmark olduğu için Çin hisse senedi almak zorundalar. Bu diğer ülkelere olacak portföy akımları açısından değişkenlik görülmesine neden olacak. Risk iştahının pozitif olduğu ve EM’lerin gözde olduğu dönemlerde ayrılacak fonların büyümesi ile genel olarak para girişlerinin arttığı dönemler olacaktır. Ancak risk iştahının düşük olduğu zamanlarda bu durum, kötü ülkelerden para çıkışı olarak görülecek ve portföylerde EM ağırlığı içinde önemli bir kısım Çin hisse senetlerine girecektir. Seneye Suudi Arabistan’ın da büyük ihtimalle MSCI endeksine dahil olacak olması özellikle Türkiye için daha kritik olacaktır.