Ana Sayfa Raporlar Forex Raporları Düşük Petrol,...

Düşük Petrol, Düşük Enflasyon, Fed Sıkılaşması…Enver Erkan

ABD’de tüketici fiyatları Mayıs ayında bir önceki aya göre değişim beklenmezken %0,1 azaldı. Böylece yıllık enflasyon artışı da %2 olan beklentiden düşük bir seviyeye, %1,9’a geriledi. Gıda ve enerji hariç TÜFE Mayıs ayında %0,2 olan beklentinin altında %0,1 oranında artarken, yıllık çekirdek TÜFE artışı da %1,9’dan %1,7’ye gerilemiş oldu. Manşet enflasyon oranı Şubat ayından sonra 4. ayda da gerilerken, hem %2,2’den 0,3 puan düşmüş, hem de Fed’in enflasyon hedefi olan %2’nin altına gelmiş oldu.

En ana iki kalem olan gıdanın Mayıs’ta %0,2 arttığını, yıllık bazda da %0,9 artış gösterdiğini; buna karşılık enerji fiyatlarının Mayıs’ta %2,7’lik bir düşüş yaşadığını görmekteyiz. Bu da enflasyondaki düşüşün yoğunlukla düşük petrol fiyatlarından kaynaklı olduğunu göstermektedir. Fed ile alakalı analizlerimizde son günlerde düşük petrol fiyatlarının enflasyona negatif etkisi üzerinde durmaktaydık. Enflasyondaki zayıflama eğiliminin artması ile beraber, gelişmiş ülke Merkez Bankaları parasal sıkılaşmayı ertelemek durumunda kalacaklardır. Bu mevcut veri seti ve ABD’deki verilerin genel eğilimi neticesinde de Fed üyelerinin ileriye dönük faiz artırım tahminlerini ifade eden nokta  grafikte yukarı hareketlenme olmasını beklemiyorum.

Enflasyonun ayrıntılarına bakıldığında, hizmet enflasyonunda sınırlı bir artış, eğitim, sağlık gibi kalemlerde hafif düşüş, giyimde de %0,8’lik düşüş olduğu görülmekte. Çekirdek enflasyondaki düşüş aslında manşetteki kadar sert değil, bu da düşük enflasyonda enerjinin rolünü ortaya koyuyor. Reel ücretlerde de Mayıs ayında, önceki yılın Mayıs ayına göre %0,6’lık artışgörülmekte, verinin nadir pozitif ayrıntılarından biri.

Perakende satışlar Mayıs’ta değişim beklenmezken %0,3 geriledi. Oto hariç perakende satışlar ise %0,1 artış beklentisine karşın %0,3 geriledi. Çekirdek veride önceki ayın artış oranı %0,3’ten %0,4’e revize edildi. Direkt olarak GSYH’yi etkileyen kalem olan kontrol grubunda %0,3 artış bekleniyordu, ancak değişim olmamış. Bu durum büyüme açısından negatif, ancak önceki ayın artış oranının %0,2’den %0,6’ya revize edilmesi bu negatifliği nötralize ediyor. İlk görselde de perakende satış artışlarının yılın ilk 5 ayında geçen senenin momentumunu yakalamakta zorlandığı görülmektedir.

Veriler fiyatlama açısından Fed öncesinde biraz çarpıcı bir görüntü ortaya koydu. Bu bağlamda hemen hemen her döviz çiftinde USD aleyhine bir fiyat eğilimi görüyor olmamız normal. Bu hareketin devam edip etmeyeceğini Fed açıklamaları ile göreceğiz. Eğer Fed de temkinli kalır ve faiz artırımı / bilanço küçültmede temkinli kalırsa bu hareketin uzantısını da görebiliriz. İkinci görselde manşet enflasyon, 10 yıllık tahvil faizi ve 10 yıllık enflasyon break-even’larını beraber görüyorsunuz. Üçünde de aşağı hareket ağırlıkta. Hem enflasyon, hem de enflasyon beklentileri gerilemekte.