Ana Sayfa Raporlar Altın Yorumları, Brent ve WTI Ham Petrol Analizleri Gram Altın&#8...

Gram Altın’da Ne Yapmalıyız? Kudret Ayyıldır

Gündemle Birlikte Gram Altında Önemli Seviye

Türkiye’nin yeni bir döneme başladığı ve modern tarihinin en önemli seçimi olarak görülen Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento seçimi sonrasında Türk Lirasının gelişen ülke para birimleri arasında ABD Doları karşısındaki güçlenme isteği USDTRY kurunda önemli negatif fiyatlama davranışı oluşturmasına imkan tanıdı. Gram Altın, USDTRY kurundaki aşağı yönlü fiyatlama davranışı sebebiyle 28 Ağustos 2017 tarihinden beri pozitif trend görünümünü destekleyen 125 günlük ağırlıklı hareketli ortalamaya (181) yaklaştı ve yurtiçi gündem maddelerinin yoğun olduğu bir haftada ilgili ortalamaya göre karar vermek isteyebilir.

*** Yurtiçi gündem maddesinin ilk sırasında bugün Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yemin etmesi, ardından da yeni Kabineyi açıklaması önemlidir. Özellikle de kabine içinde ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği ve AK Parti dışı bakanların kim olacağı piyasa katılımcıların dikkatinde olacağı gibi bu süreçte hükümetin ekonomi konusundaki olası aksiyonları ayrıca takip edilecektir.

*** Yurtiçi gündem maddelerine devam edecek olursak, bu haftaki Hazine tahvil ihaleleri, Cari Açık verisi, NATO zirvesi ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notuna yönelik yapacağı olası değerlendirmesi takip edilebilir

Teknik ve Temel analiz yöntemlerini birlikte değerlendirirken, yatırımcıların dikkat etmesi gereken altın kural, varlık fiyatlarını etkileyecek temel haber akışının teknik görünümü değiştirip değiştirmeyeceğidir. Bu sebeple de Gram Altın fiyatında oluşabilecek olası negatif fiyatlama davranışının kısa vadeli pozitif trendi değiştirip değiştirmeyeceğinin takip edilmesi bu süreçte önem arz etmektedir.

Gram Altın fiyatı pozitif trend görünümüne devam etmek istiyorsa, 28 Ağustos 2017 tarihinden itibaren trend destekçisi olarak dikkat çeken 125 günlük ağırlıklı hareketli ortalama (181) üzerindeki seyrine devam etmelidir. Ancak bu şartla 186 başta olmak üzere 189 ve 192 Lira bariyerlerine doğru trend yönlü fiyatlama davranışını sürdürmek isteyebilir.

Bu süreçte kanal üst noktası 189 – 192 bölgesi üzerindeki kalıcı hareketler, mevcut trend görünümün ayrıca teyit kazandığını görmemize imkan tanıyabilir ve bu tür bir kırılım, tarihi zirve 204,90 bariyerinin tekrar konuşulmasını sağlayabilir. Aksi takdirde yani 192 – 189 bölgesinde görülecek olası baskı, tepkilerin tekrar 125 günlük ağırlıklı hareketli ortalamaya ulaşmasına / yaklaşmasına imkan tanıyabilir.

28 Ağustos 2017 tarihinden itibaren devam eden yükseliş trendinin sona ermesi içinse, 125 günlük ağırlıklı hareketli ortalama (181) altındaki kalıcı hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Ancak bu şartla 178,20 – 173,20 ara destek, 175,50 ve 170,60 seviyeleri ise ana destek noktaları görünümünde yeni trend fiyatlaması olarak dikkat çekebilir. Özellikle bu tür bir trend değişikliği hususunda USDTRY kurunun 4,45 – 4,48 bölgesi ile 4,60 bariyerine, Ons Altın tarafında ise 1238 ve 1280 seviyelerine göre tutumu ayrıca takip edilebilir.

Özetle: 125 günlük ağırlıklı hareketli ortalama (181), 27 Ağustos 2017 tarihinden beri yükseliş trend görünümüne önemli bir destek vermektedir. Yurtiçi tabanlı gündem maddeleri mevcut trendi destekleyecek mi yoksa ilgili bölge altında pozitif trend görünümüne son mu verecek sorusuna cevap aramaktayız

 

Gram Altın’da Yaz Ayları Daha Sıcak Geçecek!

19.04.2018

Altın fiyatlarının son dönemde gerçekleştirdiği yukarı yönlü çıkışları sebebiyle daha makul fiyatı olmasından dolayı popülaritesini artıran Gram Altında, düğün sezonunun başlaması ile birlikte yaz aylarının daha sıcak geçeceğini söyleyebiliriz.

Özellikle de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli ile yaptığı görüşme neticesinde, seçimlerin 24 Haziran 2018 günü yapılmasına karar verildiğini açıklaması ile birlikte 180 liradan 174 liraya kadar gerileyen Gram Altında, yeni süreçte yaşanılacak olası geri çekilmelerin önemli fırsatları da beraberinde getirebilme düşüncesi bu açıdan gündemi meşgul edebilir.

Gram Altın’da yeni süreçte nelere dikkat etmeli ve özellikle de yaşanılacak olası geri çekilmeler sebebiyle hangi bölgeler trend fırsatıdır sorusuna cevap arayacağız.

Gram Altın fiyatını hesaplarken USDTRY ve Ons Altın fiyatı dikkate alınır ve yukarıdaki tabloda yer verdiğimiz gibi formülize edilir. Bu sebeple de Gram Altın fiyatına yönelik tahminleri yaparken USDTRY ve Ons Altın’ın da güncel durumları ve beklentilerini detaylandırmak önemlidir.

Ons Altın fiyatının 1300 dolar üzerinde kalma çabası ile birlikte yukarı yönlü reaksiyonlarında etkin bir rol oynaması, 2018 yılına yönelik beklentilerde 1385 – 1435 seviyelerine ulaşabilme düşüncesini güçlendirmektedir.  Ayrıntılar için 27 Mart tarihinde hazırladığımız “Altın ve Gümüş, 2018 Yılına Damga Vurabilir” raporumuzu inceleyebilirsiniz.

USDTRY kuru her ne kadar “Erken Seçim” görünümü sebebiyle önemli geri çekilmeler / tepki satışı düşüncesi ile gündemi meşgul etse de ana pozitif görünümde herhangi bir değişiklik olmadığını, 4,20 – 4,30 bölgesi ve ilgili bölgenin geçilmesi durumunda yeni zirve arayışlarının gündemde yer alabileceği beklentisinin ihtimaller dahilinde olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıntılar için 11 Nisan tarihinde hazırladığımız “USDTRY Kurunda 4,20 – 4,30 Bölgesi Üzerinde Yeni Beklenti 4,5417 mi” raporumuzu inceleyebilirsiniz.

Ons Altın ve USDTRY kurunun 2018 yılına yönelik beklentilerinde yukarı yönlü çıkışların dikkate alındığı bir ortamda Gram Altın fiyatının da yukarı yönlü çıkışlarına devam edebilme düşüncesinin ön planda yer alabileceğini söyleyebiliriz. Bu bağlamda da Gram Altın’a yönelik kısa vadeli olası geri çekilmeler, orta – uzun vadeli olarak trend fırsatı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu bilgileri verdikten sonra Gram Altın fiyatına yönelik gerek kısa vadeli geri çekilmeler gerekse orta – uzun vadeli beklentileri kısaca değerlendirelim.

Orta – uzun dönemli olarak Gram Altın fiyatını değerlendirdiğimizde, 2016 yılı başından itibaren yükseliş trendinin etkin bir rol oynadığını ve bu düşüncenin 30 ile 40 haftalık üssel hareketli ortalamalarca desteklendiğini izlemekteyiz.

Bu sebeple de şu sıralar 158,65 – 161,55 bölgesinden geçen 30 ile 40 haftalık üssel hareketli ortalamaların üzerinde kaldığı müddetçe Gram Altın’a yönelik pozitif beklentinin ön planda yer aldığını söyleyebiliriz. Bu tutum, yukarı yönlü çıkışını yükseliş trendinin üst noktası 179 – 185 bölgesi başta olmak üzere 190 ve 196 lira seviyelerine doğru çıkışları destekleyebilir.

Son süreçte Gram Altın’ın yükseliş trendinin üst noktası 179 – 185 bölgesinde baskı gördüğünü ve Erken Seçim ile birlikte tepki düşüncesine devam ettiğini görmekteyiz. Orta – uzun dönemli dikkate aldığımız 158,65 – 161,55 bölgesine doğru tepkiler devam edebilir mi sorusunun cevabında da kısa vadeli olarak aşağıda yer verdiğimiz grafik önem arz etmektedir.

182 lira civarında başlayan geri çekilmeler kısa vadeli olarak devam edebilir mi sorusuna cevap aradığımız bir ortamda Fibonacci %38,2’lik düzeltme oranını temsil eden 173,60 lira seviyesi bu aşamada yakinen takip edilmelidir.

Gram Altın ancak 173,60 lira altında kalıcı hareketler oluşturabilirse mevcut geri çekilmesine devam etmek isteyebilir ki böyle bir durumda diğer Fibonacci oranlarını temsil eden 171 ve 168,30 lira desteklerine ulaşmak / yaklaşmak isteyebilir.  Bu tür bir geri çekilme oluşsa dahi kısa dönemli olarak 100 günlük ağırlıklı hareketli ortalamayı temsil eden 166 lira üzerinde pozitif olduğu unutulmamalıdır.

*** Böylelikle yukarıda orta – uzun dönemli beklentilerde kritik olarak vurguladığımız 158,65 – 161,55 bölgesi öncesinde kısa vadeli olarak dikkat etmemiz gereken olası desteklerin 173,60 ve 166 olduğunu söyleyebiliriz.

Gram Altın fiyatının 173,60 lira üzerinde kalmayı başarması durumunda ise geri çekilme / tepki düşüncesi zayıflayacağı gibi böyle bir durumda kısa vadeli olarak negatif fiyatlama davranışının başladığı 182 lira bariyerine ve geçilmesi durumunda orta – uzun dönemli dikkat çektiğimiz seviyelere ulaşabilme potansiyelini gündeme taşıyabilir.

Teknik olarak Gram Altın fiyatına yönelik beklentileri yukarıdaki gibi izah ederken, özellikle fiyatlama davranışlarına etki edebilecek bazı makro-ekonomik gelişmelerin bu süreçte yakinen takip edilmesi gerektiğini söyleyebiliriz.

Yurtiçinde dikkate alınacak makro başlıklar;

  • Erken Seçime kadarki zaman diliminde seçime yönelik gelişmeler ve seçim sonucu ile birlikte piyasaların ilgili sonuca karşı reaksiyonu,
  • Kur ve Enflasyon dinamikleri sebebiyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının seçim öncesi ve sonrası alacağı aksiyonlar,
  • Jeopolitik Risk adı altında Ortadoğu’da yaşanılan / yaşanılacak gelişmeler,
  • Politik Risk adı altında Türkiye’nin diğer ülkeler arasındaki ilişkileri,

Yurtdışında dikkate alınacak makro başlıklar;

  • Uluslararası arena da Altına yönelik talep,
  • ABD Merkez Bankasının (Fed) para politikası kararlarındaki tutumu ( şahin / güvercin )
  • ABD Başkanı Trump ile birlikte politik ve jeopolitik riskler,

Özetle: 2018 yılına yönelik pozitif beklentilerin ön planda yer aldığı Gram Altın’da kısa vadeli olarak yaşanılacak olası geri çekilmelerin trend fırsatı olduğunu, bu sebeple de şuan ki fiyatlama davranışında 173,60 liraya göre gerçekleşecek değişimlerin dikkatle takip edilmesi gerektiğini söyleyebiliriz.

Kudret Ayyıldır, Müdür Yardımcısı, GCM Forex