Ana Sayfa Emlak Kapıcılar ve ...

Kapıcılar ve Manavlar O Sektörü Bitme Noktasına Getirdi

Taşkent Gayrimenkul şirketi sahibi ve satış uzmanı Hatice Keleş, kapıcıların emlak sektörünü bitirme noktasına getirdiğini söyledi.

Antalya’dan Diyarbakır’a gelip gayrimenkul satış danışmanlığı yapmaya başlayan Keleş, İHA muhabirine yaptığı açıklamada arsa ve ev satışları alım satımında işin uzmanlara bırakılması gerektiğini ifade etti. Uzmanların, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki en büyük sıkıntılarından birinin arsa ile ev satışlarında yaşanan dolandırıcılık olayları olduğunu belirten Keleş, bunun yanında alanında uzman kişiler yerine bina yöneticisi veya kapıcıların ayaküstü emlak komisyonculuğu yapmasının da kendilerine büyük sıkıntı doğurduğunu dile getirdi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde emlak komisyonculuğu ve emlakçılığın meslek olarak kabul edilmediğini anlatan Keleş, “Gayrimenkul danışmanlığı için 45 gün ile 2 yıl arasında değişen eğitimler vardır. Üniversitelerde emlak komisyonculuğu bölümleri bulunuyor. Emlak komisyonculuğu bir meslektir. Bunu özellikle bilmemiz gerekir. Çağımızın getirdiği bir takım gelişmelerle var. Şu anda emlak komisyonculuğu özellikle satış pazarlama meslek olarak yapılmakta. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise kapıcılar başta olmak üzere manav ve bakkal işletmecilerinin emlak komisyonculuğu yapmak istediğini görmekteyiz. Bu durum uğraştığımız işin saygınlığını yitirmesine neden oluyor. Saygın bir meslek iken emlak komisyonculuğu artık öyle bir hal aldı ki emlakçıyım veya emlak komisyoncuyum demeye çekinir hale geldik. Birden fazla yanlış yapılmakta. Pazarcı, manav ve kapıcılar yaptıkları yanlışlardan dolayı emlak komisyonculuğuna iyi gözle bakılmamakta. Emlakçı olduğumu veya emlak komisyoncusuyum demeye çekiniyorum. Doktor doktor olduğunu söylemeye çekinmiyor neden ben emlakçıyım veya emlak komisyoncusuyum demeye çekineyim. Yapılan yanlışlar bize zorluklar çıkarmakta” dedi.

“EMLAK VE EMLAKÇILIK KOMİSYONCULUĞU ÇOK ZOR BİR MESLEK”

Emlakçılığın zor ama zevkli bir meslek olduğunu belirten Keleş, sektörde hukuku, kanunu hatta kanun hükmünde kararnameleri bilme zorunluluklarının olduğunu dile getirdi. Keleş, “Kanunları takip etmek zorundasınız çünkü bu mesleğin gerektirdiği yükümlülükler yer almakta. Ama bu zorlukları takip etmeyenler de emlakçılık yapmakta. İnsanlarımız bilinçlenmeli yaptığımız iş manavdan domates patlıcan almaya benzemez. Güvenilmeyen ve sıradan ben emlakçılık yapmaktayım diyen kişilerden daire ve arsa satın almakta. Yalnız sıradan yapmakta olan bu kişiler arsa ve daireleri birden fazla kişilere satılıyor. Yapılan bu işlemler sonunda hesap sorabilecekleri haklarını arayabilecekleri bir kişi bulamıyor. Emlakçılık ve emlak komisyonculuğu yapan yani kurumsal kimliğiyle yapan insanlardan yardım istemiş olurlarsa eğer sıkıntı yaşanıldığı zaman hakkını arayacağı bir kapı bulmaktadır” diye konuştu.

“EV ALMAK İSTEYENLER DAHA AZ ÜCRET VERMEK İÇİN KAPICILARA YÖNELİYOR”

Ev almak isteyen vatandaşların daha az ücret vermek için kapıcıdan, manavdan daire veya arsa satın aldığını kaydeden Keleş, “Bu durum işini profesyonel bir şekilde yapan gayrimenkul danışmanlarının belini büküyor. Vergimi ve sigortamı öderken, neden maaşlı kişi veya kişiler benim hakkım olan emlak komisyon bedelinden yararlanmak istiyor ki. Bu durumun ivedi bir şekilde denetim altına alınması gerekmektedir. Emlakçılar Komisyon Derneği ve kapıcıları denetleyen odaları göreve davet ediyorum. Maliyenin artık vergi kaçıran emlak ofislerini ve bu tür işleri ayaküstü yapanları kontrol altına alması lazım” şeklinde konuştu. İHA