Ana Sayfa Haberler Deniz Altında...

Deniz Altında Büyük Servet

Petrol-12

Endüstriyel üretimde en büyük rekabet enerji sektöründe yaşanıyor. Bu alanda yaptıkları yatırımlarla rakiplerinin önüne geçmek isteyen ülkeler, alternatif enerji kaynakları bulmaya çalışıyorlar. Maden şirketleri şimdi de gözlerini okyanusa çevirdiler. Kanada ve Papua Yeni Gine arasında imzalanan bir anlaşmayla hayata geçmesi beklenen tartışmalı proje ile okyanusun 1,500 metre derinliğinden bakır, altın ve diğer değerli cevherlerin çıkarılması amaçlanıyor.

Okyanus tabanında derin tahribatlar yapacağı yönünde itirazların sürdüğü maden kazılarının sualtı yaşamı üzerinde ne tür bir hasar oluşturacağı henüz bilinmiyor. 20 yıla yakın bir süredir ön hazırlıkların sürdüğü çalışmanın başlama ihtimali, bu sebeplerle çevrecileri endişelendiriyor. 2019 yılına kadar hayata geçmesi beklenen projede ilk etapta, okyanus tabanında bulunan bacalar etrafında biriken mineraller üzerinde yoğunlaşılması bekleniyor.

Bu noktada deniz dibindeki asit oranı kritik bir önem taşıyor. Belirli bir derinlikte artan asitler aşırı sıcak su ve alkali deniz suyu ile karşılaştığında mineral tortular oluşturuyor. Bu tortuların deniz dibinde birikmesiyle birlikte, deniz dibindeki bacalarda karadaki muadillerinden daha zengin altın ve bakır oluşmasını sağlıyor.

Bu cevherlerin maddi değeri şirketlerin gözlerini Okyanus’un dibine çevirmesine yol açsa da başlıca sorunlar olarak erişim ve yüksek maliyetler şimdilik çözülmeyi bekleyen konular. Ancak sondaj teknolojisinde yaşanan gelişmelerin yeni teknikleri beraberinde getirmesi, şirketlerin bu maliyeti üstlenebilmesini sağlıyor.

Şirketin yüksek güvenlik tedbiri konusunda verdiği taahhütlerse çevrecileri yatıştırmak için yeterli olmuş görünmüyor. Çevre örgütü Greenpeace okyanus tabanlarının haritasının henüz çıkarılmadığını ve maden çıkarma operasyonlarının buradaki yaşama ne kadar zarar vereceğinin bilinmediğini belirtiyor. Buna karşılık maden şirketi, çalışma yapılacak alanın 10 futbol sahası büyüklüğünde olduğunu ve çalışmalar sonrası su altı yaşamın kısa sürede normale dönmesini beklediklerini söylüyor.