Ana Sayfa Eğitim Ekonomi İsmail Ozan: ...

İsmail Ozan: Tarihte Bazı Balonlar ve Bitcoin

kanalfinans-Ismail-Ozan

İnsanoğlu var olduğu sürece piyasada spekülasyon ve bunun aşırı hali olan balonlar var olmaya devam edecektir.

Tarihte yaşanan bazı balonlara kronolojik sırayla yüzeysel olarak değineceğiz, bu konuyla ilgili detaylı çalışmamızı yakın zamanda sizlerle paylaşıyor olacağız.

Lale Balonu;

Lale çılgınlığı, diğer adlarıyla Lale balonu; Hollanda Altın Çağı’nda lale (Tulipa) soğanlarının fiyatlarının aşırı derecede yükselip çöküşe geçtiği döneme verilen isimdir.

Şubat 1637’de Lale Çılgınlığı’nın doruk noktasında laleye dayalı sözleşmeler yetenekli bir zanaatkarın yıllık gelirinin 10 katına satılmıştır.

Bu olay genelde tarihteki ilk spekülatif balon (veya ekonomik balon) olarak bilinir.

 

Güney Denizi Balonu;

1720 yılında hükümet yatırımcıyı, güney denizi şirketi’nin borsadaki hisselerine oynamaya teşvik etmiş, şirketin hisse senedi fiyatlarının şişmesine sebep olmuştu.

Güney denizi şirketi 1771 yılında kurulmasında amaç, ingiliz bankası’nın ve doğu hindistan şirketi’nin ingiliz hükümetine borç vermedeki tahakkümlerinin önüne geçmek ve ayrıca güney denizi’nde devlet eliyle bir tekel yaratmaktı.

 

Altın Çağ (2001 -2011)

Altın’ın onsu 2001 yılında 250$ iken 10 yıl sonra 1900$ seviyelerine dek yükselmiştir.

Yakın tarihte yaşadığımız ve geniş kitleleri arkasından sürükleyen bir spekülasyon.

 

Ve Bitcoin (??)

Son dönemin revaçta olan sanal parası olan bitcoin 2 ay öncesinde 100$ seviyesindeyken kısa süre içinde 1200$ seviyelerine kadar yükselmiş ve fiyat bazında altını yakalamıştır.

 

Tarihte yaşanan bu aşırı spekülasyonların sonu hep aynı olmuştur. Borsa jargonunda bazı sözler vardır hiç eskimez.

“Hiçbir varlığa ederinden fazla ödemeyin”, “Realize edilmeyen kar kar değildir”

Tarihte bazı fiyat hareketleri de birbirine çok benzer ve bu sözler bize dönem dönem kendini hep hatırlatır. Ancak biz yatırımcılar çoğu zaman geçmişten ders çıkarmayıp aynı hataları tekrarlarız.

İnsanları spekülasyonlara katılmaya yönelten sebepler ve davranış kalıpları.Yakın zamanda spekülasyonlar ve davranış kalıpları isimli makale serisini sitemizde yayınlıyor olacağız.

 

İsmail Ozan

Bitcoin Haberleri Güncel Yorumları