Ana Sayfa Eğitim Bireysel Emeklilik Sistemi Bireysel Emek...

Bireysel Emeklilik Sisteminde Fon Kompozisyonu Kavramı

Bireysel Emeklilik Sistemi : Anadolu Hayat Emeklilik, Fon Yönetimi Müdürü Mine Kumcuoğlu bireysel emeklilik sisteminde fon kompozisyonu kavramını anlatıyor.

1 Yorum

  1. Bilindiği gibi bu sistem yatırımcıların birikimlerini çeşitli alanlarda değerlendirmek ve gerektiğinde ikinci bir emekli maaşını almasını sağlamaktır. Ancak özellikle büyüme amaçlı hisse senedi fonlarının katılımcıya yeteri kadar kazanç sağlamadığını düşünüyorum. Hisse fonu dışındaki faiz ve döviz ağırlıklı fonların da banka vadeli mevduat faizlerinden fazla kazandırmadığı apaçık ortadadır. Yeni çıkan devlet desteği de olmasa hiçbir cazibesi yoktur.

    Büyüme amaçlı hisse senedi fonlarında çok sayıda hisse senedi seçilmektedir. Ama içlerinde yıllardır prim yapmayan hisse senetleri de tutulmaktadır. Mesela yirmi adet hisse senedinden oluşturulan bir fonda sadece dört – beş adet hisse senedi prim yapmakta diğer hisseler ise tabiri itibariyle sürünmektedir. Prim yapmayan veya yapma ihtimali düşük olan hisseleri seçmenin mantığını anlamak zor.

    Bunu böyle yapmak yerine beklentileri kuvvetli ve prim potansiyeli yüksek dört-beş adet hisse seçilseydi. Mesela Adana Çimento, Ford Otosan, BİM, Tüpraş, Aselsan gibi hem kazandıran hem de iyi temettü dağıtan şirketler alınsa yatırımcıların kazançları daha fazla olurdu.. Dolayısıyla hangi mantıkla bu portföy oluşturuluyor anlamak mümkün değil. Ayrıca kısa vadeli al-sat yaparak yıllık bazda hiç prim yapmayan hisselerden bile % 100 oranında kazanç sağlamak mümkündür. Ama fon performanslarına bakıldığında bunun yapılmadığını görüyorum. Hisse senedi fonunu seçen yatırımcılar borsayı takip edemediği için fonlara güvenmektedir. Hisse senedi fonlarının 2003-2013 yılları arası getirisi % 400 civarında olmasına rağmen yukarıda belirtilen hisselerin getirisi % 1600 – % 2000 civarındadır. Ayrıca bu hisseler hiç prim yapmasa bile dağıttığı temettüler yatırımcıyı ziyadesi ile memnun etmiştir. Mesela 10 yıl önce Adana Çimento hissesi alan yatırımcı her yıl ortalama 1.000 TL temettü almaktadır. 10 yıl önce 1.000 TL ile Adana Çimento alan yatırımcının bugün 14.000 TL değerinde hissesi ve her yıl alacağı düzenli temettüsü vardır. Toplamda Adana Çimento yatırımcısına 24.000 TL kazandırmıştır. Hisse senedi seçimlerinin neden bu şekilde yapılmadığı düşündürücüdür.

    Gördüğüm kadarıyla bu fonu seçenler sermaye piyasalarında kaderiyle başbaşadır. Her ne kadar fon değiştirme seçenekleri de olsa bunları yatırımcıların çoğunun becerebileceğini zannetmiyorum. Sermaye piyasalarındaki olağandışı gelişmelerde yatırımcı yalnız kalmaktadır. Her yatırımcı uzmanlar gibi piyasalardaki gelişmeleri yakından takip edemez ve değerlendiremez. Yani yatırımcılar fonların hiç umurunda değil gibi sanki. Borsa inmiş – çıkmış yatırımcı kazanmış – zarar etmiş fonları hiç ilgilendirmiyor.

Yoruma kapalı.