Ana Sayfa Tunç Şatıroğlu Yazılar Altın için di...

Altın için dip neresi? 21/02/2013


Öncelikle, son sert düşüşten sonra 1999 yılında başlamış olan yükseliş trendi acaba sonlandı mı yoksa bu bir geri çekilme mi diye sorgulamak istiyorum. Eğer bu bir geri çekilme ve yükseliş trendi güçlü olarak devam ediyorsa düşüşün öncelikle Fibonacci 23,6 seviyesine kadar sürmesini bekleriz. Tabi daha aşağı bir düzeye kadar düzeltme de olabilir fakat bu daha düşük bir ihtimal. Bu noktada, geçtiğimiz 14 yıl içinde RSI indikatörünün tepe ve dip noktaları ile fiyatları karşılaştırdığımızda artık buralarda dip noktasına yakın bir yerde olduğumuzu söyleyebiliriz. Zira RSI indikatörü hiçbir geri çekilmede bu kadar düşmemiş. Tabi bu kesin bir kural değil, daha da düşmez mi dersek evet 15 yıl önce daha da düştüğü görülmüştür. Ama bugün dünyada bunu gerektirecek bir konjonktür var mı?

Dünyada henüz hala para bol ve merkez bankaları altın almaya devam ederken çok daha sert düzeltmeler beklemiyorum.  Öyleyse en düşük olarak yaklaşık 1530 civarında bir yerlerde fiyatlar dip yapacaktır diyebiliriz.

Eğer fiyatlar buralarda dip yapar ise Kasım 2012 başından beri gelişen bir Wolfe formasyonuna göre 5 noktası oluşacak ve formasyon alım sinyali üretecektir.

Daha önce bahsettiğimiz Bullish Gartley formasyonu son düşüşle birlikte bozuldu, ancak bu noktada Bullish Yarasa formasyonu oluştu. Bu formasyon ise 1535 seviyesine kadar geçerliliğini koruyor. Eğer fiyatlar daha aşağı düşmez de buradan tepki verirse hem Bullish Yarasa hem de Wolfe formasyonları çakışacak ve yükseliş trendi başlayacaktır.

Ichimoku sistemine göre artık biz düşüş trendi içindeyiz. Ichimoku bize trendin başlangıcını söylerken nereye kadar süreceğini söylemiyor. Fakat Ichimoku bulutu bize gelecek hakkında bir şeyler söylüyor. Buna göre şu an içinde bulunduğumuz negatif atmosfer 17 Mart haftası yerini pozitif görünüme bırakacak. Bu tarih bir iki gün önce veya sonra gerçekleşebilir. Ancak bu tek başına çok güvenilir bir sinyal değildir başka veriler de desteklenmesi gerekir diye not düşelim.

Eğer fiyatlar 1530 civarında tutunamaz da daha da düşecek olursa o zaman bütün senaryomuz değişir ve bu da dip noktamızın çok daha alt seviyelerde oluşacağına işaret eder.

20-senelik-altin

Altin-Wolfe

Ichimoku-Bulutu