Ana Sayfa Bilgi Grafik Türkiye&#8217...

Türkiye’de İş Yapma Kolaylığı

Geçtiğimiz ay içinde Dünya Bankası tarafından yapılan “Ülkelerin İş Yapma Kolaylığı Endeksi” yayınlandı. 2015 yılı için Türkiye 69. sıradan 55. sıraya yükseldi. Sıralamada 189 ülke bulunuyor. 1. olan ülke  yıllardır Singapur yani Singapur’da iş yapmak cazip ve kolay.

İş yapma kolaylığı 10 başlık altında inceleniyor. Bunlar işe başlama kolaylığı, vergi ödeme kolaylığı, inşaat izni alma kolaylığı, sınır dışı ticaret yapma kolaylığı, elektrik bağlatma, mülk kaydı yaptırma kolaylığı, kredi alma kolaylığı, iflas durumlarının halledilmesi kolaylığı, sözleşmelerin uygulanması kolaylığı ve yatırımcının korunması.

Bu çalışmada size Türkiye’nin İş Yapma Kolaylığı karnesini bilgi-grafikler ile sunuyor ve kısa bir değerlendirme yapıyoruz.

Dünya Ülkelerinin İş Yapma Kolaylığı Haritası

Neydik, Ne Olduk? 2006’dan Bugüne Sıralamadaki Yerimiz

2014 ve 2015’e İş Yapma Kolaylığı Konu Başlıklarındaki Sıramıza Bakalım

İş Yapma Kolaylığında 2015 Karnemiz

İş Yapma Kolaylığı Endeksi Dünya Bankası tarafından ilk kez 2001 yılında oluşturulmuş bir çalışma. Bu endeks hazırlanırken 800’den fazla akademik makaleden yararlanılmış.

Çalışma, belirlenen konu başlıkları altında ilgili kanun ve düzenlemelerin şirket, kobi ve iş kurmak isteyenleri nasıl etkilediği üzerinde duruyor, bunların değerlendirmesine göre sıralamalar yapılıyor.

Endeksin ilk dört ülkesi 2009’dan 2014’e değin değişmemiş. Singapur, Hong Kong, Yeni Zelanda ve ABD ilk dört ülke. 2014 yılı itibari ile ilk on ülkeyi kaldığımız yerden sıralarsak, 5. sırada Danimarka, 6. sırada Malezya, 7. sırada Güney Kore, 8. sırada sıkı durun komşumuz Gürcistan, 9 ve 10 sıralarda ise Norveç ve İngiltere geliyor.

Gürcistan burada dikkat çeken bir ülke. Ekonomisi sıralamadaki birçok ülkeden küçük olmakla birlikte Almanya, Fransa gibi Avrupa devlerini geride bırakmış. Gürcistan 2006 yılında iş yapma kolaylığı endeksinde 98. sıradaymış. 2007 yılında 38. sıraya zıplamış. 2007’yi takiben de 20, 16, 13, 12 derken 2014 yılında 8. sıraya kadar yükselmiş. Örnek alınacak bir başarı hikayesi…

2015 listesinin ilk üçü yine aynı: Singapur, Yeni Zelanda ve Hong Kong. 2014 boyunca kimse boş durmamış ve 2015 itibari ile sıralamalar değişmiş. ABD 4. sıradan 8. sıraya gerilerken, Avustralya Finlandiya, İsveç sıralamada yukarılara tırmanmış.

[vc_tweetmeme][vc_facebook][vc_googleplus annotation=”inline”]

Ülkelerde Vergi Ödemek İçin Kaç Saat Harcanması Gerekiyor?

Her ne kadar “iş yapma kolaylığı” konularından olmasa da vergilerin ödenebilmesi için yapılması gereken işin kaç saat olduğu da bir ülkenin yatırım yapılabilir olmasını etkiliyor. Hani ülkede kaç saat iş yapılması gerektiği de Dünya Bankası’nın başka bir çalışması.

Haritadan da fark edeceğiniz üzere vergi işleri konusunda en kötü yer Brezilya. Tam tamına 2600 saat gerekiyor ki vergi işleri halledilebilsin…

Tunç Şatıroğlu’nun ” İstanbul Finans Merkezi Önündeki Yetişmiş Personel ve Vergi Engelleri ” makalesi Türkiye’de iş yapma kolaylığının ele alındığı ilginizi çekebilecek bir yazı. Tavsiye ederiz…